x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum alegeti corect gresia si faianta pentru casa voastra

Cum alegeti corect gresia si faianta pentru casa voastra

de Adela Parvu    |    04 Mai 2006   •   00:00
Cum alegeti corect gresia si faianta pentru casa voastra
INVESTESTE INTELIGENT
Multi cititori ne intreaba despre secretul reusitei unei amenajari. Am apelat la specialistii Delta Design pentru a raspunde punctual la cateva nelamuriri formulate de cei interesati a obtine un rezultat de calitate in privinta amenajarii casei lor.

PLACI DESTINATE BUCATARIILOR

Este necesara montarea unor placi ceramice speciale pentru podelele bucatariilor? Ce caracteristici trebuie sa aiba o gresie care va fi montata in bucataria unei locuinte?

Dintre toate incaperile unei case, activitatea din bucatarie este expusa la nivelul cel mai inalt de stres, in special din cauza ca aici se pregatesc alimente, unde este necesar un mediu igienic. De asemenea, alimentele pot contine numeroase substante agresive, acizi precum otetul sau sucul de lamaie. Mancarea (care poate fi foarte fierbinte) poate ajunge in contact cu suprafata de gresie ori faianta.

In bucatarie normele de igiena sunt mult mai importante decat in alte incaperi si este necesara folosirea unor produse de curatare foarte agresive de cele mai multe ori (ceea ce inseamna stres chimic si mecanic). In bucataria obisnuita a unei familii, traficul intre aragaz, frigider si chiuveta poate insuma zeci de kilometri in fiecare an, ceea ce inseamna un alt factor de uzura pentru podele.

CALITATEA MATERIALULUI LIVRAT

Ce poate face un cumparator pentru a se asigura ca materialul cumparat corespunde din punct de vedere tehnic si estetic?

Exista doua reguli de baza care trebuie urmate. Prima regula - este necesar sa va asigurati ca documentele de livrare corespund cu placile achizitionate (se face imediat cum ati primit materialul). Este bine sa se verifice daca materialul este uniform (in ceea ce priveste tonalitatea si calibrul). Acest lucru trebuie verificat de cel care urmeaza sa monteze gresia si faianta (tonalitatea si calibrul sunt marcate pe cutii). Cel care monteaza materialul trebuie sa verifice ca materialul sa nu prezinte defecte evidente, defecte vizibile cu ochiul liber. Placile care prezinta defecte nu trebuie montate.

A doua regula - este bine sa se comande un surplus de material, de obicei cu 10% fata de dimensiunile masurate in prealabil. Acest mic surplus nu va fi necesar doar in cazul in care se vor inlocui materialele care au fost stricate in timpul instalarii, ci si pentru inlocuirea eventualelor placi sparte dupa instalarea obiectelor sanitare sau a mobilierului bucatariei.

PLACI PENTRU TERASA BLOCULUI

Trebuie sa pavez o terasa care serveste ca acoperis dormitorului. Am decis sa folosesc gresie deoarece in acest fel sunt sigur ca voi avea o suprafata care imi impiedica infiltrarea apei. Am dreptate?

Raspunsul la aceasta intrebare este cu siguranta negativ. Placile ceramice nu pot fi considerate materiale rezistente la absorbtia de apa incat sa va poata garanta un acoperis in terasa destul de bun. Acest lucru este valabil in toate cazurile, indiferent de gresia pe care o folositi. Desi gresia portelanta poate oferi rezistenta la apa, acest lucru nu poate fi indeplinit fara impermeabilizarea stratului suport (de exemplu montarea unei membrane bituminoase).

DEFECTE VIZIBILE DUPA INSTALARE

Care sunt cauzele zgarieturilor, zonelor patate si a altor defecte care pot aparea dupa montaj?

Sa presupunem ca nu exista defecte ale placilor inainte de instalare. Este posibil, totusi, ca dupa instalare sa apara pe suprafata placilor ceramice zgarieturi, pete si urme de abraziune in orice stadiu al montarii placilor. Curatarea placilor de chit (pentru rosturi) este operatia care supune placa la cel mai mare risc chimic si mecanic. Primul lucru pe care trebuie sa il verificam este calitatea gresiei, care poate sa nu aiba caracteristicile dorite.

Furnizorii de faianta si cei care o monteaza trebuie sa cunoasca foarte bine datele tehnice ale produselor si locul in care urmeaza sa fie instalate pentru a reduce la minimum riscul abraziunii.

Gresia se mai poate deteriora si din cauza celor care o monteaza si care calca sau apasa pe ea imediat ce au instalat-o. Pentru a elimina acest risc, este recomandat sa se acopere suprafata gresiei pentru pardoseala cu folii de polietilena, placi de lemn ori rumegus.
  • sursa: Delta Design
  • ×