x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum folosim aerul condiţionat

Cum folosim aerul condiţionat

08 Aug 2018   •   20:10
Cum folosim aerul condiţionat

În aceste zile de caniculă, aerul condiţionat reprezintă o oază de răcoare cât se poate de binevenită. Este foarte important însă de ştiut că utilizarea excesivă sau necorespunzătoare supune organismul unui stres adaptativ continuu, usucă mucoasele şi poate duce la declanşarea sau agravarea unor afecţiuni. Pentru a evita inconvenienţele sau prezentarea la spital, trebuie să ţineţi cont de câteva recomandări privind instalarea şi utilizarea acestor aparate de aer condiţionat: aparatul va fi instalat în locuinte la câţiva metri de locul în care stăm, pe hol (sau în aşa fel încât răcirea să fie indirectă), iar fluxul de aer nu trebuie să fie îndreptat spre persoane. De asemenea, pentru a nu fi expuşi la variaţii mari de temperatură, aparatele vor fi reglate la 22-24 grade Celsius. Totodată, aparatele vor fi utilizate intermitent şi nu vor fi lăsate deschise pe durata nopţii. E bine de ştiut că filtrele trebuie curăţate periodic (existând riscul de vehiculare bacteriană şi a ciupercilor cu risc de infecţii respiratorii şi alergii). În maşină, nu vă expuneţi direct fluxului de aer şi evitaţi temperaturile foarte scăzute, verificaţi periodic şi schimbaţi filtrele necorespunzătoare. Temperatura adecvată oferă confortul fizic şi intelectual, reduce riscul deshidratării şi a iritaţiilor cauzate de căldură, iar filtrarea corespunzătoare reduce riscul apariţiilor alergenilor, precum polenul şi praful de stradă.

Efectele benefice sunt maxime atunci când încăperea este aerisită corespunzător, iar temperatura este cuprinsă între 21 şi 25 de grade, la o umiditate de 60-70%

Când temperatura de afară creşte excesiv, aerul condiţionat ne ameliorează indiscutabil viaţa şi îmbunătăţeşte calitatea aerului din încăpere. Însă aparatele de aer condiţionat nu îndepărtează doar căldura. Folosirea lor raţională duce la prevenirea poluării, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm şi bolilor respiratorii asociate poluării. De altfel, chiar se recomandă pacienţilor cu astm să aibă aer condiţionat.

×