x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai o bucătărie curată

Cum să ai o bucătărie curată

03 Dec 2018   •   14:50
Cum să ai o bucătărie curată

Bucătăria ar trebui să fie cel mai curat loc din casă întrucât bacteriile şi microbii care pot ajunge în mâncare provoacă apoi probleme serioase de sănătate. Intoxicaţia alimentară ori enterocolita sunt doar două dintre consecinţele lipsei de igienă în locul unde se prepară hrana. Iată ce poţi face pentru a păstra o bucătărie curată.

Accesoriile de bucătărie pe care nu le mai foloseşti aruncă-le sau donează-le. Uitate pe rafturi, acestea adună praful şi microbii.

Coşul de gunoi trebuie să aibă capac. Dacă va fi descoperit, resturile alimentare încep repede să emane mirosuri neplăcute, atrag gândacii şi muştele. Pentru o igienă corespunzătoare, cel mai bine este să-l arunci des, chiar dacă nu este plin. Cel mai bine este să aşezi pungi de plastic în coşurile de gunoi, iar înainte să le duci la tomberon, înnoadă-le la capăt. Dacă arunci resturile alimentare direct în coş, după ce îl goleşti este bine să îl speli cu apă şi detergent.

Frigiderul trebuie ţinut în stare perfectă de curăţenie prin verificarea periodică a termenului de valabilitate al alimentelor şi aruncarea hranei expirate şi alterate. Un alt lucru important este menţinerea unei temperaturi de până la 5 grade Celsius.

Aragazul trebuie spălat de fiecare dată după ce ai gătit, iar paharele, farfuriile, vesela şi oalele nu le lăsa ore întregi pline cu resturi alimentare întrucât favorizează dezvoltarea bacteriilor. Spală-le cu apă caldă şi detergent de vase şi apoi curăţă chiuveta.

Cercul

Păstrează aragazul, chiuveta şi frigiderul curate, aruncă mâncarea stricată sau expirată, spală vesela şi chiuveta, foloseşte coş de gunoi cu capac, aruncă ustensilele care nu-ţi mai folosesc.

 

Organizarea alimentelor

Ca să prepari repede micul dejun şi să nu întârzii la serviciu, pune la îndemână cafetiera şi prăjitorul de pâine, iar cerealele, cafeaua şi ceaiul ţine-le pe acelaşi raft.

Condimentele păstrează-le în borcănaşe transparente, aproape de aragaz. Dacă foloseşti separatoare pentru veselă, le vei găsi mai uşor în sertare. Şi oalele aranjează-le în separatoare, astfel nu se vor mai dărâma atunci când le scoţi din dulap.

 

×