x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să decorezi frumos bradul

Cum să decorezi frumos bradul

15 Dec 2007   •   00:00

De ce brazii din reclame şi reviste sunt aşa de reuşit decoraţi? Pentru că ei sunt impodobiţi de profesionişti, care ştiu trucurile unei ornamentaţii de efect. {i asta include forma globurilor, dar şi a betelei şi mai ales a combinaţiilor de culori folosite. Descoperiţi şi voi secretele!

Brazii tăiaţi trebuie bine intreţinuţi ca să-şi păstreze căt mai mult timp aspectul. Un brad tăiat se comportă ca şi o floare tăiată, aşa că in lipsa apei el se va ofili şi, oricăt de decorat ar fi cu podoabe, aspectul general va fi unul trist. Un brad care nu e pus intr-un suport cu apă sau care nu are mereu baza trunchiului in apă se va usca repede, ceea ce duce la lăsarea crengilor şi inevitabil scuturarea acelor sale, ceea ce nu e deloc plăcut, mai ales dacă aveţi sub brad sau in apropiere mochetă, covoare.

Deci, prima regulă este să vă hrăniţi cu apă bradul. A doua regulă ar fi ca el să fie aşezat departe de sursele de căldură (calorifer, televizor, şemineu, sobă). Dar să fim serioşi, pentru că, mai ales in locuinţele de bloc, locul bradului este de regulă lăngă ferestre, unde este prezent şi caloriferul. De aceea este şi mai important ca bradul să beneficieze de apă, cu atăt cu căt nu-i putem oferi in locuinţă un loc răcoros. In nici un caz să nu aşezaţi bradul lăngă un radiator electric sau să puneţi in preajma bradului sau pe crengile sale lumănări aprinse!

Vedeţi că brazii naturali nu sunt perfect rotunzi, respectiv crengile lor sunt mai lungi intr-o parte, pentru că depinde cum au stat ei in pădure şi de unde a bătut mai mult soarele. Aşa că, atunci cănd aduceţi pomul de Crăciun in casă, partea mai puţin crescută orientaţi-o către perete, fereastră, de unde se vede mult mai puţin.

Paşii decorarii

După ce v-aţi asigurat de toate acestea, urmează să decoraţi bradul.

1. Prima dată se pune dinspre interior spre exterior instalaţia de luminiţe. Aveţi grijă ca aceasta să fie poziţionată de la trunchi inspre vărfurile crengilor. Instalaţia este destul de grea, iar aşezarea ei şi inspre interior va echilibra greutatea finală a crengilor incărcate de ornamente. In plus, instalaţia va lumina dinspre interior spre exterior mult mai spectaculos globurile şi alte podoabe folosite, dănd bradului adăncime şi conferindu-i bogăţie.

2. După montarea instalaţiei se pun ghirlandele. Acestea se aşază după luminiţe, mascănd astfel trunchiul bradului. Cu căt crengile bradului sunt mai rare sau au o distanţă mai mare intre ele, cu atăt ghirlandele trebuie să fie mai voluminoase, mai mari şi bogate. Dacă aveţi un brad foarte stufos in loc de ghirlande, folosiţi mai bine panglici decorative.

3. Ultimele care se pun sunt ornamentele. Nu le agăţaţi pe toate de vărfurile crengilor. Cele mari, in culori tari şi mate se potrivesc de minune inspre interior, imbogăţind decorul general. Iar dacă foloşiţi globuri, alternaţi-le cu alte ornamente de diferite forme. Un brad numai cu globuri poate fi plictisitor. {i nu uitaţi că pentru impodobirea bradului niciodată ce e prea mult nu strică, deci folosiţi toate ornamentele care le aveţi, doar nu degeaba există zicala „Te-ai imbrăcat ca un pom de Crăciun".

4. Dacă bradul are conuri puteţi să le puneţi in valoare folosind un spray metalic. Pulverizaţi conurile atăt căt să strălucrească puţin. Dacă vreţi un brad mai elegant puteţi să auriţi sau argintaţi in intregime conurile.

5. Aveţi nevoie de şi mai multă umplutură intre crengi? Folosiţi panglici colorate pe care le puteţi cumpăra de la mercerii, cu ajutorul cărora să legaţi in mici mănunchiuri flori uscate sau imortele. Agăţaţi micile buchete cu sărme subţiri in locurile unde vreţi să imbogăţiţi bradul.

Bradul şi casa

Vrei să-ţi asortezi bradul cu interiorul casei? Foarte bine! Dacă ai o cameră in culori calde, menţine aspectul primitor şi decorează-ţi bradul mai degrabă in roşu şi auriu. Dacă vrei ceva rustic, care să se potrivească intr-o cameră cu mult lemn, mergi pe o combinaţie de maro, verde şi auriu cu ornamente din lemn. Ai o casă minimalistă, in alb şi negru? Alege un brad decorat in argintiu şi alb.

Atenţie la culoare!

Pe lăngă mirosul de măncare bună, Crăciunul este asociat şi cu multitudinea de culori oferită de ornamente, cadouri, decoraţiuni. Culorile alese pentru impodobirea pomului sunt importante, mai ales că acestea creează emoţii puternice tuturor, nu numai celor mici. Culorile calde sunt potrivite pentru cei care vor să insufleţească atmosfera, cum ar fi cei de la munte, care se bucură de zăpadă şi ţurţuri. Pentru cei care vor să sugereze iarna in casa lor, deşi afară e mai cald, e mai potrivit un brad in culori reci. {i ca să completaţi culorile folosiţi texturi diferite, pe lăngă globuri adăugaţi şi ghirlande, panglici, mărgele.

Monocromie şi nu prea

Vă place mult o culoare şi aţi dori să decoraţi bradul numai cu ea? Excelent, dar nu uitaţi că in decorare monocromia nu se identifică chiar numai cu o culoare. E mai degrabă o temă cromatică in jurul unei culori. Spre exemplu, dacă vă place roşul, pe lăngă acesta puteţi să vă orientaţi către ornamente roz, fucsia, vişinii, violete şi maronii. Dacă vreţi să mergeţi pe o culoare rece, cum ar fi albastru, puteţi alătura, pe lăngă argintiu şi alb, ornamente in verde, turcoaz şi ivoriu. {i nu uitaţi că texturile sunt foarte importante. Chiar şi decoraţiunile mate din lănă au nevoie de vecine strălucitoare, aşa că nu vă sfiiţi să combinaţi mat cu lucios, mărgele din sticlă cu flori artificiale din mătase sau panglici de satin cu ghirlande metalice.

Cele mai reuşite 15 combinaţii de culori pentru brad, conform decoratoarei Coral Nafie, care are o rubrică permanentă pe site-ul About.com:

1. roşu şi verde;

2. roşu şi alb; 3.verde şi alb; 4. numai tonuri de alb, de la alb crem la alb strălucitor;

5. orice culoare şi auriu;

6. orice culoare şi argintiu;

7. orice culoare şi alb; 8. albastru, alb şi argintiu; 9. ivoriu şi auriu patinat; 10. verde-gri, ivoriu şi cositor;

11. violet deschis, albastru şi verde;

12. albastru de gheaţă, liliachiu şi argintiu;

13. tonuri de toamnă: bej, maro, galben auriu şi ruginiu;

14. verde de pădure, roşu ca vinul şi auriu;

15. culori de bază ca la jucării: roşu, galben şi albastru (e ca steagul nostru!)

×
Subiecte în articol: brad bradul culoare culori dialog constructiv