x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum stau lucrurile pe Valea Prahovei

Cum stau lucrurile pe Valea Prahovei

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    19 Ian 2006   •   00:00
Cum stau lucrurile pe Valea Prahovei

AFLA CE E NOU
Investitii umobiliare in zona de munte favorita a romanilor
AFLA CE E NOU
Investitii umobiliare in zona de munte favorita a romanilor

Atractia vadita a romanilor pentru zonele de munte a determinat indreptarea atentiei specialistilor pietei de consultanta si intermediere imobiliara din Romania catre acestea. Una dintre cele mai vizate zone de romani este Valea Prahovei, motiv pentru care piata imobiliara se afla aici intr-o permanenta miscare si transformare. Referitor la Valea Prahovei, specialistii Eurisko au estimat ca va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste cativa ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu.

INVESTITII


Constienti de potentialul zonei, in ultimii ani s-a investit masiv in astfel de proiecte care sa vizeze imbunatatirea infrastructurii si a partiilor. Astfel, la Azuga sunt acum functionale doua partii de schi, iar cea de-a treia este in curs de amenajare, orasul Busteni are cea mai moderna partie cu instalatie de transport pe cablu din zona, la Predeal, anul trecut, s-a modernizat teleschiul, iar in Sinaia se amenajeaza telescaunul, intre Cota 1.400 si Cota 2.000.

Urmare a acestor investitii, a crescut numarul de turisti, iar economia din zona a luat un usor avant, situatie care la randul ei a atras interesul pentru construirea de locuinte. Cand spunem locuinte, ne referim in principal la apartamente, constructiile din ultimii ani demonstrand o preferinta pentru acestea. Spre exemplu, in Azuga, anul trecut, a inceput construirea unui nou cartier de cinci duplexuri, care s-a vandut inca din faza de proiect, iar in Sinaia s-au construit recent trei blocuri cu apartamente. In viitorul apropiat, se va dezvolta in Predeal un nou cartier rezidential de zece vile in zona Cioplea si doua blocuri cu apartamente de vanzare. Explicatia preferintei pentru apartamente ar fi aceea ca cei care doresc sa investeasca intr-un spatiu destinat in special timpului liber de peste an se ating mai degraba de un pret mediu de 45.000 de euro estimat pentru un apartament cu doua camere, decat de sume care ajung la 175.000 de euro si chiar mai mult, cu cat sunt evaluate constructiile de tip vila.

PREVIZIUNI SI ESTIMARI


Zonele preferate pentru investitia in construirea sau achizitionarea de case sunt: in Sinaia, zonele Furnica si Cumpatu, in Busteni, zonele Piatra Arsa, Valea Alba, Valea Cerbului, in Azuga, cartierul Satul Nou si in Predeal, zonele Cioplea si Trei Brazi. Zone cu potential mare de dezvoltare sunt: Busteni, zona Valea Cerbului, Poiana Tapului, zona Ceair, Sinaia, zona Cumpatu si zona Calea Moroieni - drumul spre Targoviste, Predeal, zona Cioplea, pe drumul spre Cabana Susai si zona Trei Brazi si Azuga, in apropierea partiei de schi. Specialistii de la Eurisko ne-au furnizat si informatii legate de preturile de vanzare din zona. Pretul mediu al apartamentelor intr-un bloc nou ar fi: 30.000 de euro pentru o garsoniera; 45.000 de euro, doua camere; 60.000 de euro, trei camere. Pentru vile, pretul variaza in functie de suprafata de teren disponibila, de numarul de incaperi, de zona si poate ajunge pana la 300.000 de euro (atat costa o vila de sase camere si patru bai cu 900 mp in cartierul Cumpatu din Sinaia).
×
Subiecte în articol: zonă valea