x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De ce se vopsesc ouăle de Paște

0
04 Apr 2018 - 17:47
De ce se vopsesc ouăle de Paște Victor Stroe/Intact Images

În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească. Dacă până miercuri, se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, sunt bucate specifice acestei sărbători. 

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. Totodată, conform site-ului www.biserica.org, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. 

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. 

Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Astfel, pe ele regăsim frunze, brazi, flori de măceş, grâu, peşti, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paştelui şi chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. 

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roşu, care simbolizează soarele, focul şi dragostea; negru, care simbolizează eternitatea, statornicia, dar şi suferinţele Domnului Iisus Hristos pe cruce; galben - lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea; verde - forţa naturii, rodnicie, speranţă şi albastru - sănătate, seninul cerului. Pentru a realiza ouă decorative de Paşti, în Vrancea şi la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamţ se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părţi ale ţării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone - ouă golite de conţinut. 

Odinioară, se foloseau plante pentru obţinerea acestor culori, dar în zilele noastre se folosesc mai mult vopseluri chimice. Cu toate acestea, unele gospodine păstrează încă reţetele străvechi pentru prepararea culorilor vegetale, obţinute din plante culese din vreme şi lăsate la uscat. Astfel, culoarea roşie se poate obţine din cojile de ceapă roşie, din frunzele mărului pădureţ sau din sovârf, galbenul se obţine din flori de tei sau frunze de mesteacăn, albastrul - din viorele, iar pentru verde se foloseşte răchiţica. 

Meşterii populari găsesc o diferenţă foarte mare între cele două tipuri de vopseluri, căci cele vegetale, prin căldura lor, conferă oului o amprentă estetică deosebită. Totodată, aceştia pun mare preţ pe atmosfera de linişte, înţelegere, calm şi bunătate, atât de necesară în timpul încondeierii, fiindcă această tehnică cere răbdare şi este una foarte dificilă. 

În noaptea de Înviere, gospodinele duc la biserică un coş cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. După slujbă şi în zilele care urmează, se obişnuieşte să se ciocnească ouăle, după un ritual anume. Astfel, ca regulă generală, cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ''Hristos a Înviat!'', la care se răspunde cu: ''Adevărat a Înviat!''. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart. 

În Transilvania, la începutul mesei, capul familiei jertfeşte un ou slujit la slujba din noaptea Învierii, îl curăţă şi îl împarte tuturor membrilor familiei, spre a fi mâncat sacramental, potrivit celor consemnate de Ion Ghinoiu, în ''Obiceiuri populare de peste an''. Cojile ouălor sunt aruncate fie pe pământ, pentru fertilizarea holdelor, fie pe apele curgătoare, pentru a da de veste Blajinilor că a sosit Paştele. Ciocnitul ouălor simbolizează jertfa Domnului Iisus Hristos şi este permis numai după noaptea de Înviere şi până la Înălţare. AGERPRES

Citeşte mai multe despre:   oua de paste

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Au spus că cei mai de succes oameni se trezesc la 4 dimineața, iar reacțiile au fost geniale

Au spus că cei mai de succes oameni se trezesc la 4 dimineața, iar reacțiile au fost geniale
Rețelele sociale ne-au oferit o perspectivă intimă a vieții celor mai de succes oameni. Putem vedea când mănâncă micul dejun, în ce fel se mențin în formă și cum se trezesc, conform indy100. Ora de dește...

Rețetă de Crăciun: Sarmale in foi de varza

Rețetă de Crăciun: Sarmale in foi de varza
Ingrediente: 1-2 verze murate  1 kg amestec carne tocata  50 g orez  o ceapa mare  4-5 linguri de bulion  sare  piper  cimbru Ingrediente pentru servit...

Invitaţie în Bucureşti, pentru Crăciun şi Revelion

Invitaţie în Bucureşti, pentru Crăciun şi Revelion
Sibiul şi Braşovul sunt socotite deja destinaţii ideale pentru Sărbătorile de iarnă, în timp ce Capitala, care are toate ingredientele pentru a atrage turişti în această perioadă, nu este luată în considerar...

Casa de modă a Victoriei Beckham are pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018

Casa de modă a Victoriei Beckham are pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018
Casa de modă a Victoriei Beckham a înregistrat pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018, conform Agerpres. Casa de modă înființată în urmă cu zece ani de către soția lui David Beckham a avut venituri cu...

Cum  se spală corect geamurile

Cum  se spală corect geamurile
Indiferent de sezon, geamurile necesită o îngrijire atentă în fiecare săptămână. De aceea, vă vom oferi câteva sfaturi pentru a spală corect geamurile.  În primul rând, aspiră ferestrele și pervazul...

Rețetă de Crăciun: Lebăr de casă

Rețetă de Crăciun: Lebăr de casă
Ingrediente:   1 ficat de porc  500-700 g carne de porc  o bucata slanina afumata  2 cepe medii  intestine pentru umplut inima sau alte organe (optional)  foi de...

Ana Baniciu, despre unul dintre cele mai frumoase daruri din copilărie

Ana Baniciu, despre unul dintre cele mai frumoase daruri din copilărie
Ana Baniciu, cântăreață și fostă concurentă “Te cunosc de undeva!”, și-a amintit cu drag despre momentele frumoase din perioada Crăciunului, la “CulTOUR”, ediție care se va difuza astăzi de la ora...

Şerban Copoţ pregăteşte o nouă carte pentru copii inspirată de aventura „Asia Express”

Şerban Copoţ pregăteşte o nouă carte pentru copii inspirată de aventura „Asia Express”
Galerie Foto „Asia Express”, reality show difuzat în curând de Antena 1, este sursa de inspiraţie pentru noua carte a lui Şerban Copoţ, una dintre vedetele care concurează în acest sezon. “Aveam în plan o carte de...

Rețetă de Crăciun: Cozonac cu mac

Rețetă de Crăciun: Cozonac cu mac
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina  125 g unt  3 oua  150 g zahar  un plic zahar vanilinat  50 g drojdie proaspata  un pahar lapte cald  coaja unei...

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro
Procurorii spanioli au acuzat-o pe Shakira de evaziune fiscală. Conform CNN, cântăreața este datoare statului cu 14.5 milioane de euro. În perioada 2012-2014, Shakira și-a declarat domiciliul oficial în altă...

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză
Miss SUA a postat pe Instagram remarci la adresa capacității altor concurente Miss Universe de a vorbi limba engleză. Conform BBC, incidentul a avut loc în Bangkok, Thailanda, unde evenimentul are loc anul...

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”
Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, i-ar mulțumi pentru că există. „Această magie a Crăciunului există, deci există și Mos Crăciun”, spune Ecaterina Ladin, pe care spectatorii o pot vedea în rolul lui...

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express
Mâncarea picantă şi condimentată din Sri Lanka şi India le dă mari bătăi de cap concurenţilor din „Asia Express”, show difuzat în curând de Antena 1. Una dintre victime este şi CRBL, care nu vrea să mai...

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața
Alin Gheorghișan, actor la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” și concurent al show-ului “Te cunosc de undeva!”, face mărturisiri emoționante,  într-un interviu acordat emisiunii...

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”
Îndrăgita cântăreață de muzică de petrecere, Carmen Șerban, a vorbit deschis despre momentele dificile din viața sa, despre felul cum privește relațiile, dar și despre faptul că a slăbit foarte mult în...
Serviciul de email marketing furnizat de