x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Deciziile politice, principalul factor negativ pe piaţa imobiliară în 2010

Deciziile politice, principalul factor negativ pe piaţa imobiliară în 2010

de Alina Iancu    |    28 Ian 2011   •   17:30
Deciziile politice, principalul factor negativ pe piaţa imobiliară în 2010
Sursa foto: www.3poundsofrealestate.com/

Nu este un secret faptul că în anul care tocmai s-a încheiat, piaţa imobiliară a fost într-un continuu declin. În ciuda preţurilor care au tot scăzut cumpărătorii s-au arătat din ce în ce mai puţin interesaţi. Şi cum pentru orice eşec major în România sunt arătate cu degetul Guvernul şi măsurile pe care acesta le ia, nu au întârziat să apară nici acuzele din partea investitorilor şi a dezvoltatorilor.

În opinia unora dintre ei „reducerea salariilor bugetarilor, creşterea TVA de la 19% la 24%, disponibilizările de la stat, bâlbâielile în luarea deciziilor din 2010 şi perspectiva menţinerii măsurilor de austeritate şi în 2011 sunt, în ordine, factorii cu cel mai important impact negativ asupra pieţei imobiliare de anul trecut”.

Toate aceste măsuri, spun jucătorii de pe piaţa imobiliară, au avut ca efect scăderea puterii de cumpărare. Dacă ar fi să facem un clasament al deciziilor cu impact negativ în acest segment, pe primul loc ar fi reducerea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA-ului de la 19% la 24%. Reducerea bugetului pe care cumpărătorii ar fi fost dispuşi să îl cheltuiască a avut un impact major atât în sectorul privat cât şi cel de la stat. Cei mai mulţi dintre potenţialii clienţi se îndreaptă acum către programul guvernamental Prima Casă, iar sumele pe care sunt dispuşi să le cheltuiască sunt de 70.000 de euro pentru un apartament nou şi 60.000 de euro pentru unul vechi.

„În primăvara lui 2010 s-a simţit un elan al consumatorului. Oamenii căpătaseră încredere în piaţă. Vânzările crescuseră considerabil. Apoi au lovit consecutiv două măsuri: tăierea salariilor şi mărirea TVA. Din clipa aceea, pentru o bucată de timp, lucrurile au mers chiar mai prost decât înainte să îşi revină. Oamenii erau din nou derutaţi, nu ştiau dacă este sigur pentru ei să plaseze bani într-un apartament, dacă rămân cu salariul ăsta, fie el şi tăiat, sau măcar dacă rămân cu locul de muncă. Treptat, piaţa şi-a mai revenit, dar neîncrederea încă domneşte”, este de părere Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

Disponibilizările, o altă măsură luată de Guvern în anul precedent, ocupă locul al doilea în clasamentul factorilor care au influenţat negativ piaţa imobiliară. Posibilitatea pierderii locului de muncă a alungat foarte mulţi cumpărători, iar obţinerea unui credit, în special pentru bugetari, a devenit un obiectiv greu de atins, mai ales în condiţiile în care Guvernul a vorbit despre menţinerea măsurilor de austeritate şi în 2011.

O mare parte dintre investitorii străini au renunţat le planurile de afaceri pe care le aveau în România şi au caracterizat piaţa de aici ca fiind una riscantă.

×
Subiecte în articol: casa ne-am interesat pentru tine