x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decorati-va scara cu plante

Decorati-va scara cu plante

de Cornelia Constantin    |    08 Feb 2007   •   00:00
Decorati-va scara cu plante

MEREU VERDE
Planificati atent, si rezultatele vor fi pe masura
MEREU VERDE
Planificati atent, si rezultatele vor fi pe masura

Daca sunteti fericitii posesori ai unei case cu scara, merita sa o folositi in asa fel incat sa ii accentuati efectul decorativ. Indiferent de tipul de scara, puteti sa gasiti planta si ghiveciul potrivit care s-o faca si mai frumoasa.

SCARA CU CATEVA TREPTE LATE

Daca scara nu este decat putin inalta si are trepte late, poate fi un avantaj: in acest fel puteti amplasa ghivece de dimensiuni mari in care sa asociati mai multe plante. Puteti sa folositi ghivece ceramice pe picioruse, ghivece inalte elegante, asezate sau nu pe un sport special sau puteti sa profitati de "efectul de piatra" pe care il pot avea unele ghivece de tip masca. Atunci cand scara nu este inalta, puteti sa continuati decorul ei si pe terasa, adica sa tratati scara si terasa ca fiind un singur spatiu. Daca in partea laterala a scarii aveti pamant fertil (e cunoscut faptul ca, dupa constructii, langa pereti mai raman diverse resturi de materiale care fac rau plantelor) puteti sa plantati iedera, vita decorativa sau plante cataratoare cu flori care va vor incanta o buna bucata din an cu culori superbe. Un astfel de exemplu este Clematita, care are si varietati ce rezista afara si la noi, cu o usoara protectie peste iarna. In ghivecele de mari dimensiuni puteti sa plantati flori de gradina, dar si flori pe care toamna sa le mutati in spatii protejate. Simulati in acest fel existenta unei gradini de ghivece, idee care se foloseste cu succes in spatiul mediteranean.

PENTRU O SCARA INALTA

In cazul unei scari inalte cu balustrada decorativa este indicat sa tineti cont de culoare. Puteti sa potriviti culoarea balustradei cu cea a ghivecelor folosite, cu cea a elementelor decorative sau chiar cu culoarea florilor. Daca stalpul de sustinere a balustradei permite, puteti sa asezati deasupra lui un ghiveci cu plante pendente sau cu plante care sa nu creasca prea mult in inaltime. Ce plante veti folosi ramane la alegerea dumneavoastra, insa va trebui sa tineti cont de zona climaterica in care va aflati. Sunt plante care merg de minune in zonele montane atat in ghivece, cat si in gradina (ex. Fuchsia, Campanula, Dahlia etc.) si altele care prefera soarele si spatiile deschise.

PLANTE AROMATICE

Daca scara casei este aproape de camera de zi, atunci probabil ca veti dori sa aveti in ghivece plante parfumate. Daca este mai aproape de bucatarie, atunci cel mai indicat ar fi sa aveti in ghivecele de pe scara plante aromatice. De ce sa mergeti tocmai in gradina sa va culegeti cele necesare atunci cand gatiti cand scara este mult mai aproape? Orice planta parfumata (ex. levantica) sau aromatica de talie mica se poate amplasa in ghivecele de pe scara. La aromatice puteti sa folositi busuioc, oregano si chiar marar, cu conditia sa-l tundeti periodic. Din pacate, nu puteti planta si leusteanul atat de utilizat la ciorbe - el are nevoie de umiditate mai mare si trebuie sa se afle in gradina, intr-o zona cu sol fertil si sa fie atent supravegheat pentru o buna dezvoltare.

JARDINIERA PE BALUSTRADA

Daca balustrada este ingusta si are o portiune in care nu este inclinata, atunci puteti sa fixati acolo o jardiniera. In functie de numarul de ore de soare pe care il aveti in fiecare zi din sezonul cald puteti sa plantati in acea jardiniera Portulaca - flori de piatra, Pelargonium peltatum (muscata curgatoare) etc. Atentie unde amplasati jardiniera! Daca o amplasati pe partea interioara, adica in spatiul pe unde urcati scara, este posibil sa nu ajunga suficient soare la plante si sa incurce si circulatia. Pe partea exterioara, plantele vor beneficia din plin de soare si nu va vor deranja. Insa, e drept, le veti putea admira... din gradina sau de pe terasa.

DAHLII IN JARDINIERE

Exista o varietate impresionanta de Dahlii cu talie pitica. Primavara sunt comercializate pachete cu bulbi sau va puteti cumpara pliculete cu seminte de Dahlii care se folosesc ca plante anuale. Puteti sa va alegeti varietatea dorita in functie de talie, culoarea si forma florii, sezonul de inflorire. Merita sa va documentati si sa aflati exact ce ar merge cel mai bine in conditiile de mediu din gradina si... scara dumneavoastra. E bine sa retineti ca si decorul pentru scara sau terasa urmeaza aceleasi etape ca si cele pentru amenajarea unei gradini. Numarul orelor de soare este important in alegerea plantelor, de asemenea, temperaturile minime si maxime ale zonei. Straduiti-va sa aflati exact in ce zona climaterica va aflati.

INDRAGITELE MUSCATE

Muscatele se dezvolta bine in toate zonele din tara, dar mai ales acolo unde temperaturile medii sunt in jur de 15ÞC. Acesta este motivul pentru care vedeti la munte sau in zona colinara terase cu muscate superbe, amenajari de tot felul care le au ca element central. Datorita faptului ca sunt multe varietati cu porturi diferite, puteti sa folositi pentru decor numai muscate. Pelargonium zonale are port tufos si creste bine atat in ghivece mici, in ghivece mari sau direct plantate in gradina. Pelargonium peltatum sta de minune in jardiniere, pe balcoane sau terase. La fel si Pelargonium hederifolia (muscata cu frunza de iedera), numai ca lastarii pendenti sunt mai scurti. Grupati muscatele pentru un efect decorativ deosebit.

Foto: fd marketing
×
Subiecte în articol: grădina puteţi plante scara ghivece