x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţia prin sculptură

Decoraţia prin sculptură

24 Noi 2007   •   00:00

Elemente decorative pline de forţă şi de expresivitate, sculpturile sunt cele care au preluat şi transmis in timp caracteristicile marilor culturi şi civilizaţii.

Unealta de personalizare desăvărşită a spaţiilor interioare este decoraţia, fără de care locuinţa pare dezbrăcată, golaşă, rece. Fie că sunt obiecte de artizanat, de artă sau elemente naturale, ele sunt indispensabile obţinerii unei atmosfere calde, specifice ideii de cămin. Dacă tablourile (deşi in multe cazuri reinterpretate intr-un mod nefericit) şi-au păstrat supremaţia in răndul decoraţiunilor de interior, sculptura aproape că a dispărut.

Elemente decorative pline de forţă şi de expresivitate, sculpturile sunt cele care au preluat şi transmis in timp caracteristicile marilor culturi şi civilizaţii. Deşi nu s-a vorbit de mult timp despre acest domeniu, sculturile işi au locul lor important in locuinţe. Alături de tablouri, ele innobilează (fie somptuos, fie minimalist, in funcţie de stilul abordat) orice spaţiu in care sunt plasate.

Utilizarea in istorie

Deşi in Renaştere şi Baroc toate locuinţele se bucurau de decoraţii elaborate cu sculpturi, in acest domeniu fiind cunoscuţi artişti ca Michelangelo, Bruneleschi, Leonardo Da Vinci, a existat in istorie o perioadă de stagnare care a durat pănă in secolul al XIX-lea, cănd sculptura de exterior a inregistrat o ascensiune fără precedent. Sculpturi celebre ca Statuia Libertăţii, Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, statuia din faţa Palatului Buckingham, Londra, sunt numai căteva exemple sugestive din acea perioadă. Insă, o dată cu apariţia funcţionalismului, originalitatea sculpturii unicat a fost inlocuintă cu realizarea sculpturilor de duzină, sub eticheta unor autori necunoscuţi, din materiale ieftine şi care au adus treptat intr-un punct mort această artă.

Rolul decorativ

Utilizarea curentă a sculpturilor este de a marca un loc, un spaţiu prin crearea de centre de interes, de a realiza o anumită atmosferă, de a da un ton locuinţei. Astfel, in funcţie de stilul general al incăperii in care este amplasată, sculptura poate avea şi ea un specific: poate fi in stil african, in stil asiatic, in stil baroc etc. Insă valoarea ei (atăt cea decorativă, căt şi cea estimată) depinde de mulţi factori. Dacă vorbim despre piese autentice, cu o adăncă incărcătură artistică şi istorică, valoarea este incontestabilă. Insă sunt prea puţini cei care incă mai apreciază aceste sculpturi, cei care mai investesc in ele, dar care au insă garanţia unor decoraţiuni de excepţie. Dacă vorbim insă despre piese accesibile, achiziţionate doar cu rol decorativ şi fără insemnătate spirituală, criteriile sunt pur estetice: să fie realizate intr-un număr limitat de exemplare, să fie realizate manual din materiale de calitate, să fie indeajuns de expresive incăt să-şi indeplinească cu succes funcţia decorativă.

Utilizarea curentă a sculpturilor este de a marca un loc, un spaţiu prin crearea de centre de interes, de a realiza o anumită atmosferă, de a da un ton locuinţei. Astfel, in funcţie de stilul general al incăperii in care este amplasată, sculptura poate avea şi ea un specific: poate fi in stil african, in stil asiatic, in stil baroc etc. Dacă vorbim despre piese accesibile, achiziţionate doar cu rol decorativ şi fără insemnătate spirituală, criteriile de evaluare sunt pur estetice

Materiale utilizate

Cel mai utilizat material in zilele noastre pentru realizarea sculpturilor este ceramica. Insă materialul preferat de sculptori este lemnul. Esenţele scumpe ca abanosul, cajuul, santalul, tekul, mahonul şi chiar stejarul sunt utilizate pentru lucrări finale, unicate. Pentru a reliefa expresivitatea sculpturii, după finalizare, artiştii le acoperă cu metale preţioase - aur, argint, platină.

Domeniul sculpturii include pe lăngă sculpturi de interior şi de design, şi sculpturi pentru infrumuseţarea faţadelor clădirilor, sculpturi de exterior pentru grădini, ansambluri sculpturale memoriale expuse in parcuri.

Astăzi se remarcă o tendinţă generală printre companiile producătoare de mobilier de a realiza şi accesorii pentru interioare. Printre ele, sculpturile au un loc bine definit. Insă există riscul ca acelaşi obiect să il poţi găsi şi in casa unor prieteni, intr-un restaurant sau contrafăcut in bazar.

Surse de inspiraţie

Sculptorii aleg subiecte de inspiraţie din cele mai vaste domenii: din natură, din tradiţii, culturile popoarelor, din imaginaţia şi fanteziile unor oameni celebri, dar şi din curentul artistic ce domină perioada. Cele mai cunoscute şi apreciate sculpturi sunt cele care au la bază corpul omenesc, exprimănd fie o trăire, fie un proces, fie pur şi simplu frumuseţea naturală a trupului.

Cel mai cunoscut sculptor al tuturor timpurilor este Michalangelo Buonarroti, cu sculpturile David şi Pieta. Alţi sculptori de prestigiu sunt: Henry Moore, Allen Jones, Edgar Degas, Auguste Rodin. Pentru Romănia, Constantin Brăncuşi şi Dimitrie Paciurea sunt reprezentanţii cei mai de seamă.

Valoare internaţională

Cel mai mare colecţionar de sculpturi şi de lucrări de artă din lume este şeicul Saud Al-Thani, care deţine o colecţie impresionantă, cea mai scumpă piesă cumpărată de el fiind o statuetă romană din marmură - intitulată Jenkins-Venus, ce se ridică la suma de 7 milioane de lire sterline. Cea mai scumpă sculptură văndută vreodată este realizată de Constantin Brăncuşi, opera cu numele "Pasăre in spaţiu", fiind văndută in 2006 la o licitaţie Christie in New York pentru suma de 27,5 milioane de dolari, o sumă-record

Elemente decorative pline de forţă şi expresivitate, sculpturile sunt cele care au preluat şi transmis in timp caracteristicile marilor culturi şi civilizaţii. Deşi nu s-a vorbit de mult timp despre acest domeniu, sculpturile işi au locul lor important in locuinţe. Alături de tablouri, ele innobilează (fie somptuos, fie minimalist, in funcţie de stilul abordat) orice spaţiu in care sunt plasate

×
Subiecte în articol: insă sculpturi sfatul designerului