x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţie sub formă de parchet mozaic

Decoraţie sub formă de parchet mozaic

de Georgiana Teodorescu    |    24 Oct 2009   •   00:00
Decoraţie sub formă de parchet mozaic

Printre nenumărate subiecte care nu mai contenesc să promoveze materiale moderne şi inovatoare, noutăţi absolute pe plan internaţional, noi redescoperim parchetul mozaic, ca o revenire la valorile clasice consacrate.



Deşi puţin întâlnit şi promovat astăzi, parchetul "mozaic" din lemn  masiv este un produs care deschide o multitudine de variante decorative în  amenajarea locuinţelor. Ca o unealtă originală, el pune în evidenţă profesionalismul anumitor producători de  parchet care pot astfel transpune imaginaţia designerilor şi dorinţele personalizate ale clienţilor în realitate.

La noi în ţară, puţini sunt producătorii de parchet care oferă şi o gamă de parchet mozaic. Printre aceştia, Romskan este firma care ne-a atras atenţia prin gama variată de modele şi servicii pe care le oferă. Aici există mai multe modele de "mozaic" consacrate în timp de către locaţiile celebre în care s-au aplicat: Versailles, Heremitage, Cambridge, Louvre, Oxford, Chateau etc., modele la realizarea cărora se foloseşte preponderent stejarul. Plecând de la acestea, prin combinarea mai multor esenţe de lemn - nuc, paltin, frasin, cireş -  s-a ajuns la un număr nelimitat de modele.       

Procesul de montare
Parchetul "mozaic" se prezintă sub formă de panouri cu dimensiuni  variabile, de obicei pătrate: 300x300 mm; 500x500 mm; 700x700 mm, până la 1.000x1.000 mm. Fiecare panou reprezintă o parte din model, iar prin alăturarea a  patru panouri se obţine modelul final. Piesele pot fi formatizate în fabrică şi modelul definitivat în şantier de către echipe specializate. După montaj se aplică procedeele de finisare ca şi la  parchetul simplu, respectiv raşchetare, şlefuire, chituire, grunduire şi lăcuire. Astfel, suprafeţele obţinute sunt personalizate, întrucât  montatorii pot adapta modelul spaţiului dat. La finalizarea unei lucrări de acest gen, este foarte importantă comunicarea dintre producător, designer sau beneficiar, în cazul în care el alege modelul, şi montator. Consilierea dată de producător este esenţială, întrucât acesta cunoaşte  foarte bine caracteristicile tehnice ale produsului şi  modul cum trebuie montat. Studierea locului  amplasării  modelului împreună cu designerul şi montatorul este o altă etapă importantă din procesul de finalizare a lucrării. Montatorii trebuie să cunoască tehnicile de montaj, care sunt diferite faţă de cele aplicate la parchetul classic.

Ca la toate tipurile de parchet, îndeplinirea condiţiilor impuse începerii montajului sunt esenţiale; pregătirea stratului suport (dacă este beton, umiditatea acestuia trebuie să fie scăzută, duritatea bună şi nivelarea perfectă).

În România, şapele din beton sunt în cele mai multe cazuri neglijent realizate, întrucât toată lumea consideră că vor fi acoperite. Dar, din păcate, un strat suport cu o structură defectuoasă, cu crăpături şi denivelări îngreunează foarte mult finalizarea la calitate superioară indiferent de tipul de finisaj care se aplică peste. Suprafeţele trebuie "elicopterizate", şlefuite de săruri şi pregătite cu şape autonivelante de calitate aplicate de profesionişti.

Înainte de montaj se verifică umiditatea betonului - care trebuie să fie de 2%CM, umiditatea aerului - care trebuie să aibă între 40% şi 60%, temperatura ambientală - între 15°C-22°C, instalaţiile de apă şi încălzire verificate din punct de vedere al etanşeităţii.

SFAT
În clădirile noi, după finalizarea montării parchetului, să se folosească un aparat pentru dezumidificarea aerului, întrucât timpul scurt de realizare face ca toate materialele utilizate să aibă un conţinut ridicat de apă. Umiditatea peste limită duce la umflarea parchetului şi deterioararea lucrării. O atenţie deosebită trebuie acordată locuinţelor de vacanţă care trebuie încălzite şi dezumidificate constant în primul an. Utilizarea încălzirii în pardoseală nu este recomandată, întrucât necesită un circuit separat de restul încălzirii şi nu trebuie depăşite 18°C la nivelul pardoselii.

Profesionalism atestat     
Montajul trebuie realizat de echipe profesioniste. În general firmele consacrate fac parte din cele două asociaţii profesionale existente în România, respectiv Asociatia Montatorilor de Pardoseli din România (www.ampr.org.ro) şi APIPL (www.apipl.ro). Pe site-ul AMPR pot fi vizualizate datele de contact ale membrilor şi pot fi contactaţi pentru consiliere. La Romskan, costurile parchetului mozaic se situează în limitele a 70-150 euro/mp cu tot cu montaj, în funcţie de complexitatea modelului. Pentru mai multe informaţii puteţi contacta firma la adresa romskan@yahoo.com, tel. 0745.170.646

Pro parchet mozaic
Pe lângă aspectul estetic de excepţie, unicitatea şi căldura sa, parchetul mozaic este un garant al calitaţii mediului în care locuiţi, toate semnalele transmise de acesta prin umflare sau contragere vor atrage atenţia asupra faptului că în interioarul casei dumneavoastră se produc schimbări care nu sunt benefice locatarilor spaţiului respectiv. Uşurinţa întreţinerii, faptul că materialele sunt naturale, calde şi nu conţin produse toxice, nu reţin praful sau diverşi alergeni constituie garanţia unui mediu sănătos. De asemenea, recondiţionarea facilă şi durata de viaţă mare în ciuda costului iniţial ridicat fac din acest material soluţia cea mai ieftină raportată la durata sa de viaţă.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta