x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţiuni atractive pentru o casă în sărbătoare

Decoraţiuni atractive pentru o casă în sărbătoare

de Cornelia Constantin    |    27 Noi 2008   •   00:00

A venit din nou acea perioadă din an când ne gândim mai mult la cei dragi şi la cum să facem ca locuinţa noastră să devină un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Şi, printre altele, putem să facem asta cu decoraţiunile potrivite. Să vedem ce ne propun specialiştii pentru această iarnă



Ca în fiecare an, vă sfătuiesc să aveţi încredere că puteţi să realizaţi un decor deosebit. Nu contează dacă aveţi sau nu experienţă, nici materiale de lucru aşa cum au profesioniştii. Doar nu participaţi la un concurs, nu-i aşa? Motivul pentru care porniţi la treabă este bucuria de a realiza ceva pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi aşa încât casa în care locuiţi să arate ca ruptă din poveştile pe care le spuneţi celor mici. Faceţi o listă cu ce doriţi să realizaţi şi cu ce materiale găsiţi prin casă. Veţi vedea ce repede vă veţi adapta. E posibil chiar să nu aveţi nevoie deloc de cumpărături noi, mai ales dacă aveţi grădină. De acolo puteţi culege crengi colorate, frunze ruginii (unde e cazul), conuri şi crenguţe de brad. De prin sertare puteţi să scoateţi panglici, hârtie colorată, iar de la bucătărie puteţi să luaţi platouri, tăviţe sau boluri transparente. Florile dragi de pe pervaz pot deveni baza unui aranjament îndrăgit de toţi. Însă, după Sărbători nu uitaţi să eliberaţi plantele din strânsoarea panglicilor şi steluţelor decorative.

BOLURI CU FLORI
Se întâmplă destul de frecvent în această perioadă a anului ca doamnele să primească în dar begonii de tip elatior. Florile lor sunt frumos colorate şi au cam 4 cm diametru. Ele se pot lăsa să plutească în boluri transparente, într-un amestec de apă şi soluţie de întreţinere pentru flori tăiate. Un astfel de aranjament înveseleşte sigur masa, însă are dezavantajul că nu durează mai mult de câteva zile. O variantă de durată ar fi florile de crizantemă. E adevărat, nu e neapărat un bol de sărbătoare, dar cu siguranţă va înveseli toată familia.

NELIPSITA "STEA DE CRĂCIUN"
Tot la categoria "boluri" o să amintim şi de Poinsettia. Ea se achiziţionează ca plantă la ghiveci, dar pentru că are dimensiuni variate şi flori (bractei) colorate în roşu, galben-auriu, crem, este suficient de flexibilă pentru a fi folosită ca atare în aranjamente.

În cazul de faţă, o plantă de mărime medie a fost aşezată într-un bol mat înalt, ca şi cum ar fi fost plantă tăiată (Atenţie! Nu s-a aşezat în apă. Bolul este pe post de mască). Alături de frumuseţea roşcovană s-au fixat crenguţe decorative. Acest aranjament va trebui să primească lumină naturală măcar câteva ore pe zi, altfel planta se va deteriora.

Poinsettia se poate folosi în multe feluri, iar unele aranjamente nu-s deloc pretenţioase. Efectul este garantat. Dacă aveţi mai multe plante mici le puteţi grupa pe un platou sau pe tăviţă. De jur-împrejur puteţi aplica o fundă colorată, scoarţă de copac sau alte elemente decorative. Dacă aveţi puţine plante, puneţi accentul pe ghivece, scăriţe şi crengi colorate, aşa cum vedeţi în imaginile alăturate.

SPÂNZ ŞI PRIMULE
Spânzul este la mare modă în Europa şi în Statele Unite, pentru aranjamente de Sărbători. Avatanjul este că multe dintre florile sale sunt alb-verzui şi că sunt şi varietăţi scunde, aşa încât mai multe plante se pot grupa în mod interesant. Atenţie însă, preţurile de achiziţie sunt mari!

Primulele sunt într-adevăr plante de primăvară, dar ele apar în magazine începând de toamna târziu. Se pot folosi ca şi spânzul. Unele sunt frumos colorate şi parfumate.

INSPIRAŢIE
Alături de aceste plante puteţi aşeza lumânări decorative, pietricele colorate, funde şi panglici, globuleţe şi steluţe. Sau orice altceva aveţi la îndemână şi sunteţi convinşi că dă bine. Atenţie însă la combinaţia panglică şi lumânare sau plantă şi lumânare. În prima variantă aveţi grijă să nu ia ceva foc, iar în a doua să nu fie afectată planta.

După ce se trec florile de Poinsettia (durează cam trei luni) să aveţi grijă să tăiaţi 5-10 cm din vârful crenguţelor. Aşa, planta se va ramifica şi în iarna viitoare veţi avea mai multe flori. Evitaţi udarea excesivă şi căldura uscată.

×
Subiecte în articol: puteţi mereu verde