x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţiuni unicat pentru aranjamente cu totul deosebite

Decoraţiuni unicat pentru aranjamente cu totul deosebite

22 Dec 2010   •   23:06
Decoraţiuni unicat pentru aranjamente cu totul deosebite

Obiectele unicat au reprezentat întotdeauna o atracţie: sunt create după idei originale şi îţi dau garanţia că nimeni altcineva nu va putea crea ceea ce ai creat tu. Dacă sunteţi împătimiţi ai artei sau pur şi simplu doriţi să vă petreceţi puţin timp alături de cei mici puteţi să vă confecţionaţi singuri decoraţiunile de Crăciun. Pentru ca munca să vă fie cât mai uşoară, Raluca Alexandru (pe Raluca Alexandru trimitere către camerepentrucopii.ro) vă dă câteva sfaturi utile. „În ultimii 2 ani am observat o schimbare în «moda» decoraţiunilor de Crăciun - oamenii se îndreaptă şi preferă lucrurile tradiţionale, handmade, cu o notă de nostalgie şi vechi.

Este o întoarcere la ornamentele şi la stilul "ca în vremea copilăriei". Mă bucur că s-a mai contracarat invazia de ornamente chinezeşti - lucioase, sclipitoare şi extra-decorate-încărcate. Există multe târguri de profil, cred că în fiecare oraş din ţară, unde expun artizani, dar cred că ar fi foarte frumos dacă oamenii ar găsi timp măcar 3 ore în Ajun să îşi facă singuri decoraţiuni pentru pom - e o activitate foarte distractivă şi plină de bucurie mai ales în familiile cu copii ar fi o idee minunată. Le sugerez cititorilor şI colaboratorilor mei să zăbovească un pic şi să îşi facă singuri ornamente. Sunt decoraţiuni simple făcute cu materialele pe care le aveţi la îndemână: staniol, sârmă, materiale textile (bucăţele rămase de la diverse activităţi), aţă, nasturi, panglici, sfoară. Idei simple, materiale accesibile. Unii sunt foarte încântaţi, şi vor să-mi urmeze sfatul. Am observat asta mai ales la familiile în care s-a născut primul copil - primul Crăciun al lui Bebe îi entuziasmează foarte mult pe părinţi.

Soluţiile pe care urmează să vi le prezentăm sunt viabile doar pentru cei care vor găsi că e plăcut să meşterească şi să bricoleze mărunţişuri drăguţe şi utile, pentru cei pe care îi distrează să scormonească în cutiile bunicii, pentru cei care vor considera important să se joace împreună cu cei mici "de-a decoratul bradului". Nu toată lumea gustă, nu toţi se pricep şi în mod cert nu toată lumea are timp să se ocupe de aşa ceva.

 

Un Crăciun cu origami
Din hârtie colorată, albă, argintie, aurie, se pot face steluţe, păsări, bărcuţe, orice. O variantă mai simplă este decuparea unor forme din carton colorat, sau chiar din hârtie pentru ambalaje care e frumos ornamentată. Se pot decupa forme de stele, de îngeri, de inimioare, fulgi. Aici e bine să folosiţi o foarfecă micuţă, fină, spre exemplu cea de unghii. O altă variantă este plierea hârtiei, şi decuparea unor modele repetitive - la gradiniţă şi şcoală decupam hore de copii. Se pot decupa brăduţi, copii, îngeri ţinându-de de mâini, ghirlande de steluţe, sau de fulgi. Se mai pot face ghirlandele din hârtie. Haios ar fi să se decupeze litere sau cuvinte care să formeze numele membrilor familiei.

 

Ornamente din materiale textile
Ceea ce se poate decupa din hârtie desigur că se poate decupa şi din material textil. De preferat este să se folosească stofe groase şi dese ca ţesătura. Pâsla, flitz, sau pânză de bumbac - sunt materiale care nu se destramă şi nu necesită surfilare. Materialele pot fi frumos ornamentate, sau cu dungi, ori pătrăţele. Se pot face combinaţii vesele, în spiritul patchwork-ului care să aibă cusăturile colorate şi contrastante.

Pentru cine stie să croşeteze sau să tricoteze - se pot face rapid câteva forme mărunte. Spre exemplu, rozeta croşetată, dacă e făcută din aţă argintie sau un fulg dacă alegeţi să folosiţi o altă aţă interesantă. Mai puteţi tricota inimioare din lână, colorate şi dungate şi orice altă formă. Aceste lucruşoare pot fi făcute seara în timp ce priviţi la televizor pentru că nu necesita foarte mult timp sau efort.
Ornamentele din materiale textile pot fi înfrumuseţate cu nasturi, paiete, panglici şi şnururi colorate. Foarte frumoasă este dantela. Se poate orna pomul cu benzi de dantelă, în loc de beteala. Cine are prin casă dantele şi broderii vechi, de la bunica, ar putea să le folosească cu această ocazie.

 

Decoraţiuni comestibile şi suveniruri personale
Puteţi orna un brad minunat din jucăriuţele copiilor, cele care sunt mai micuţe, eventual din plus, sau se pot atârna în brad soseţele şi botoşeii de bebeluşi care în general sunt foarte drăguţi, frumos împodobiţi cu fundiţe şi danteluţe. Sunt obiecte dragi şi nostime, care creează bucurie şi nostalgie. În familiile cu preşcolari, "creaţiile" copiilor, făcute la grădiniţă sunt o sursă sigura: ornamente de pom, felicitări, desene, etc. Copii pot picta sau "restiliza" ornamentele şi globurile mai vechi din colecţia familiei. "Suvenirurile" personale: fotografii, biletele pe care să scrieţi frumos mesaje sau dorinţe, invitaţii şi felicitări la care ţineţi. Puteţi pune în brad orice obiect vă este drag, care vă bucură, care evocă un Crăciun cu dragoste şi amintiri, sau plin de speranţă pentru viitor. La final nu uitaţi de ornamentele comestibile. Vorbim desigur despre bomboanele de pom. Dar nu sunt ele singurele. Se pot atârna inimioare din turtă dulce, felii de portocale uscate, sau ghirlande din floricele de porumb.

×
Subiecte în articol: casa amenajări originale