x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Design rafinat ce are la bază culoarea turcoaz

Design rafinat ce are la bază culoarea turcoaz

de Georgiana Teodorescu    |    16 Ian 2010   •   00:00
Design rafinat ce are la bază culoarea turcoaz
Sursa foto: Christian Fischbacher/

Turcoazul s-a întors, fiind desemnată culoarea anului 2010. Deşi pare o culoare excentrică, mai degrabă potrivită pentru case de vacanţă sau hoteluri luxoase din Caraibe sau Saint Tropez, poate fi introdusă cu lejeritate şi în locuinţele noastre cu ajutorul accentelor de culoare şi al accesoriilor.

Dintre milioanele de culori existente în lume (display-ul computerului utilizează nu mai puţin de 16 milioane de culori), ce face ca o singură culoare să determine trendul pe parcursul unui an pentru colecţii vestimentare, elemente de mobilier sau accesorii?

Dacă anul trecut a fost ales galbenul ca nuanţă predominantă în design şi fashion, anul acesta tucoazul se va impune în paleta coloristică a noilor colecţii lansate pe piaţa de profil a amenajărilor interioare. Specialiştii cred că această culoare este potrivită momentului economic dificil, locuinţele fiind transformate cu ajutorul turcoazului în oaze de linişte şi relaxare.

Turcoazul este o culoare utilizată preponderent la interior, compusă din tonuri reci şi calde, variaţia fiind determinată de combinaţia în care este inclusă. Colaborează bine cu oricare altă culoare din spectru, fie că o domină, fie ca o intensifică. Turcoazul adaugă acel detaliu extravagant oricărui interior, cei mai îndrăzneţi utilizează această culoare în combinaţii puternice cu roşu şi roz sau în combinaţii electrizante alături de galben şi verde ori în combinaţii elegante de alb şi albastru marin.

VARIANTE DE DECOR
Cel mai sigur mod de a fi mereu în pas cu trendul este achiziţionarea elementelor principale ce compun interiorul pe termen lung (cum ar fi tapet, flise, mobilier de mari dimensiuni) în culori neutre (alb, crem, bej, gri) şi schimbarea constantă a accesoriilor (cuverturi, draperii, perne, vaze, tapet, decoraţiuni). Dacă doriţi să aduceţi în locuinţa dumneavoastră o parte din moda acestui an, înlocuiţi tapetul de pe un singur perete cu unul nou ce conţine culoarea turcoaz, confecţionaţi o husă nouă pentru fotolii sau canapea, vopsiţi în culoarea turcoaz scaunele din dining sau înlocuiţi draperiile vechi cu unele de culoare turcoaz.

Pentru o atmosferă cu totul specială, achiziţionaţi un candelabru din cristale de culoare turcoaz, lumina filtrată de acestea schimbând ambianţa întregii camere.

Chiar dacă este o culoare cu trimiteri spre locuinţele din Arabia, India sau de la Tropice (în care turcoazul este culoarea principală împreună cu auriul), aceasta poate fi încorporată şi într-o locuinţă provance, prin materiale cu impriemeuri florale, dar de culoare turcoaz, sau în locuinţe în stil mediteranean, în care accesoriile vor fi turcoaz, amintind de culoarea apei şi a cerului de pe coasta Mediteranei.

În interioarele minimaliste dominate de culoarea alb, mixurile de roz, turcoaz şi vernil vor crea un efect optic mult mai pregnant, punctând elementele-cheie ale camerei.

DECOR ORGANIZAT
În orice încăpere trebuie să existe disciplină şi ierarhie în utilizarea culorilor, în cazul turcoazului acesta nu trebuie folosit în exces. Intensitatea culorii turcoaz poate fi obositoare dacă este utilizată pe suprafeţe mari (pereţi, covoare, mobilier). Un spaţiu recomandat pentru utilizarea ei este dormitorul, unde pereţii pot primi o nuanţă deschisă de turcoaz, sau baia, unde de cele mai multe ori regăsim culoarea turcoaz în flise de mici dimensiuni pe diferite tonuri, reflexele apei şi ale oglinzii intensificând variaţiile cromatice.

De cele mai multe ori, această culoare este regăsită pe terasele exterioare, care doresc reinterpretarea unei grădini arabe, cu plante luxuriante, perne aurii, baldachine protejate de draperii turcoaz, torţe luminate noaptea.

TURCOAZ,CULOAREA ANULUI
Culoarea turcoaz a fost aleasă de Institutul Pantone, principala activitate a acestei companii fiind determinarea unor culori noi cu ajutorul sistemelor sofware şi obţinerea lor în laborator sub formă de vopsele, coloranţi, mase plastice, ţesături. Aceste sisteme selectează culori, le combină în mixuri corecte (după reguli de saturaţie, tonalitate, luminanţă), rezultatul fiind utilizat mai apoi în diferite ramuri ale industriei precum textile, construcţia automobilelor, grafic design, fotografie, design de mobilier, precum şi în medicina de remodelare.

Această companie este de 45 de ani lider mondial în lansarea de noi culori, generând constant elemente de inspiraţie, creaţie şi expresivitate.

În multe culturi, piatra de turcoaz este utilizată ca talisman protector, culoarea turcoaz fiind considerată ca una a compasiunii, a adevărului şi dreptăţii, de multe ori atribuită culorii apei sau cerului. În interioare, această culoare are un efect relaxant, trimiţând cu gândul spre paradisul tropical.

Anul acesta va fi prezent în colecţii şi verdele, ca răspuns din partea designerilor la promovarea unui stil de viaţă eco, bazat pe produse naturale, economisirea energiei şi a apei, nepoluarea aerului. Nu numai culorile vor fi eco, ci şi materialele utilizate pentru realizarea pieselor de mobilier (lână, lemn, trestie, in, cânepă de Manila, piese reciclate).

×
Subiecte în articol: design idei pentru casa ta turcoaz