x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Despre saună, în plină iarnă

Despre saună, în plină iarnă

de Ing. Lucian Cristian    |    22 Ian 2009   •   00:00

O INVESTIŢIE PENTRU SĂNĂTATEA TA.
Celor cărora li se va părea ciudat faptul că am abordat acest subiect în plină iarnă le voi reaminti faptul că sauna modernă provine din tradiţioana baie finlandeză utilizată, cu precădere, în lungile perioade de anotimp rece specific acestei zone geografice.



O încăpere perfect izolată, placată cu lemn şi în interiorul căreia aburii meniţi să ajute, între altele, la curăţirea pielii erau produşi prin stropirea cu apă a unor pietre de râu încinse la focul din şemineu. Dar utilizarea unei saune ţine de o întreagă filozofie, are efecte benefice în mai multe direcţii şi, cu excepţiile generate de anumite situaţii obiective, este recomandată oricărei categorii de vârstă.

TRANSFORMĂRI
Din zonele nordice, obiceiul de a construi o saună personală s-a răspândit cu repeziciune către ţările baltice şi, mai apoi, în întreaga Europă. Sauna a început să fie intens utilizată şi ca amenajare de interes public, în domeniul sportiv, în anumite tratamente balneo-medicale.

Beneficiile aduse, precum şi incontestabilele calităţi terapeutice au făcut să vorbim astăzi în numeroase zone de civilizaţie despre o adevărată cultură a saunei, privită ca un eficient remediu ideal împotriva stresului şi a bolilor specifice acestui început de veac. Evoluţii spectaculoase s-au înregistrat şi pe plan tehnic, firmele producătoare ajungând la adevărate performanţe în ceea ce priveşte confortul, producerea şi controlul aburului necesar, sau aromoterapiilor ce însoţesc cartea tehnică a unei saune.

UN TIP DE TERAPIE
Ne vom opri în acest scurt material numai asupra unui singur tip de terapie prin saună, acela determinat de schimbările determinate în corpul uman de trecerea de la rece la cald şi invers. Efectuată sub control medical riguros, sauna produce o diminuare drastică a hormonilor care determină stresul. Cu influenţă asupra unor centri nervoşi situaţi în hipotalamus, sauna influenţează sistemul nervos autonom prin creerea unui echilibru între acţiunea de natură simpatetică şi relaxarea de natură parasimpatetică.

Sauna are puterea de a reduce aproape orice durere cronică mai eficient decât multe alte tratamente, înlătură rapid sindromul de oboseală cronică şi este untilizată cu succes în tratarea unor boli precum arteritele reumatoidale, anorexiile nervoase, aterosclerozele, hipertensiunea, obezitatea. Este contraindicată celor care suferă de angină pectorală, stenoză aortică severă ori au probleme coronariene.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv