x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Discutii cu privire la contractul de vanzare-cumparare

Discutii cu privire la contractul de vanzare-cumparare

de Melania Floarea    |    18 Ian 2007   •   00:00
Discutii cu privire la contractul de vanzare-cumparare

CE SPUNE LEGEA
Lipsa unui element esential
CE SPUNE LEGEA
Lipsa unui element esential Raspundem in cele ce urmeaza atat domnului Pavelescu R. din Iasi, care are o problema legata de continutul, si mai ales de lipsa unor clauze dintr-un contract asa-zis de vanzare-cumparare, cat si domnului Valeriu Stanciu din Bucuresti, care are o intrebare legata de vanzarea unor drepturi litigioase.

Domnul Pavelescu R. din Iasi a incheiat cu o ruda un contract care s-ar fi vrut a fi de vanzare-cumparare a unui bun - o pianina, ne spune domnia sa.

PRETUL LIPSA DIN CONTRACT

Problema s-a ivit atunci cand un nepot al cititorului nostru (student la Drept) i-a sesizat faptul ca intre parti nu s-a incheiat un adevarat contract de vanzare-cumparare cum ar fi dorit unchiul sau, ci o donatie, deoarece in act nu a fost specificat pretul vanzarii. De aici, au inceput anumite probleme in familie legate de asa-zisa donatie, iar domnul Pavelescu ne roaga sa clarificam natura contractului incheiat de domnia sa pentru a pune capat acestor discutii delicate.

Raspunsul este ca intr-un contract de vanzare-cumparare, intr-adevar trebuie mentionat un pret in bani, determinat (cuantumul lui este stabilit la momentul semnarii contractului) sau macar determinabil (care poate fi identificat in functie de un alt element, o valuta, poate fi fixat de o terta persoana etc). Lipsindu-i un element important si esential cum este pretul, intr-adevar nu mai poate fi vorba despre o vanzare, iar contractul este nul.

Nu poate fi vorba insa nici despre un contract de donatie, deoarece donatia este, printre altele, un contract solemn prin intermediul caruia se realizeaza o liberalitate. Solemnitatea este conditia de forma fara de care nu putem vorbi despre donatie. Astfel, o donatie nu se poate incheia valabil decat in fata notarului, acesta intocmind un act autentic. Nerespectarea acestei conditii duce la nulitatea absoluta a contractului.

Legiuitorul a instituit aceasta masura deoarece a dorit sa il protejeze pe donator - cel care doneaza in mod irevocabil si fara nici o contraprestatie un bun al sau.

Asadar, in speta nu poate fi vorba nici despre un contract de vanzare-cumparare, acesta fiind nul din motivul mai sus aratat (lipsa unui element important care este pretul) dar nu poate fi catalogat nici ca donatie deoarece nu este incheiat in forma ceruta de lege pentru donatie.

Il sfatuim pe domnul Pavelescu sa se gandeasca bine care este intentia sa in legatura cu pianina, deoarece daca intentia a fost de a vinde asa cum se pare, ar trebui rectificat actul de vanzare prin mentionarea pretului, incheind in acest sens un act aditional de completare in care sa se mentioneze acest element lipsa.

Daca se razgandeste si doreste sa faca o liberalitate, adica sa incheie o donatie, atunci trebuie sa mearga la notar impreuna cu donatarul (cel care va primi donatia) si sa incheie un act autentic cu acesta, evident fara o contraprestatie baneasca. Astfel se va clarifica intentia domniei sale, iar actul final va fi unul valabil.

CONTRACT CONSENSUAL

Asadar, pentru domnul Pavelescu, dar si pentru cei care ne-au solicitat acest lucru, va precizez pe scurt ce trebuie sa contina in mod obligatoriu un contract de vanzare-cumparare si care sunt conditiile de fond si forma necesare pentru valabilitatea acestui tip de contract.

Vanzarea-cumpararea este in primul rand un contract consensual, adica se poate incheia prin simplul acord de vointa al partilor, fara a fi nevoie de autentificare ca in cazul donatiei. Exceptia o constituie vanzarea unui bun imobil (casa, teren), caz in care vanzarea va trebui autentificata la notariat.

Apoi, este obligatoriu ca lucrul vandut sa existe (in caz contrar, dreptul de proprietate se va transfera la momentul concretizarii bunului - de exemplu o comanda a unei opere de arta), vanzatorul sa fie proprietarul lucrului vandut, sa fie un bun care sa poata fi determinat, ambele parti (vanzatorul si cumparatorul) sa aiba consimtamant (adica autonomie de vointa si libertate contractuala).

IN CIRCUITUL CIVIL

De asemenea, lucrul care se vinde, respectiv se cumpara trebuie sa fie in circuitul civil (adica vanzarea lui sa nu fie interzisa de lege sau bunul sa poata fi efectiv cumparat, ceea ce nu se poate spune despre apa marii de exemplu, sau despre plaja teritoriala), vanzarea sa nu fie ilegala (de exemplu substante psihotrope) si sa se respecte anumite prevederi imperative ale legii cu privire la vanzarea unor anumite bunuri (de exemplu armele si munitiile care au un regim special de comercializare).

Asa cum am spus si mai sus, pretul trebuie sa fie stabilit in bani (pentru ca daca se stabileste in produse este vorba de schimb, si nu de vanzare) determinat sau macar determinabil ulterior si neaparat sa fie unul serios (nu derizoriu) si sincer (real).

Anumite interdictii sunt instituite cu privire la anumite bunuri prin prisma calitatii persoanelor care pot cumpara: cazul mandatarilor imputerniciti sa vanda, a functionarilor publici care mijlocesc prin obiectul muncii lor anumite vanzari etc.

ATENTIE
Prin contractul de vanzare-cumparare, vanzatorul va acorda si garantii pentru lucrul vandut, asa cum am aratat pe larg in multe alte articole precedente

  • foto: DREAMSTIME
  • ×
    Subiecte în articol: contract vanzare-cumpărare donatie