x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Disney Concert Hall, o minune a acusticii

Disney Concert Hall, o minune a acusticii

de Cristian Ing. Lucian    |    11 Apr 2009   •   00:00
Disney Concert Hall, o minune a acusticii

Proiectată de marele arhitect Frank Gehry, Walt Disney Concert Hall, noul sediu al Filarmonicii din Los Angeles, s-a dorit a fi una dintre cele mai bune săli de concert din lume, asigurând un cadru de o deosebită intimitate pentru spectatori.



DEMARAREA PROIECTULUI
Lilian Disney, văduva lui Walt Disney, a donat în 1987 50 milioane de dolari către Primăria Los Angeles pentru ridicarea unei săli de concert, ca un tribut adus dragostei pentru artă a fostului soţ. Primăria pune la dispoziţie terenul şi alocă o sumă de bani pentru subvenţia un garaj subteran de şase etaje de sub edificiul sălii.

Frank Gehry termină proiectul în 1991, construcţia garajului începe în 1992 şi se termină în 1996, la un cost de 110 milioane de dolari, plătiţi de municipalitate. Construcţia sălii, începută în 1994, se opreşte 2 ani din lipsă de fonduri, se reia în 1996 şi se va termina în 2003.

COSTURI ŞI REALIZĂRI
Din cele 274 milioane de dolari ( la cât a fost estimată clădirea), familia Disney a contribuit în total cu peste 87 de milioane plus 25 de milioane de la Walt Disney Company, ceilalţi bani provenind din donaţii. Prin comparaţie, celelalte trei săli de concert din Los Angeles au costat împreună aproximativ 190 de milioane.

Dar arhitectura deosebită, acustica fenomenală a sălii de 2.265 de locuri realizată de Yasusha Toyota, cu un capitonaj perfect de lemn, par să merite aceşti bani şi cei 16 ani de lucru.

ORGA DE CONCERT
Un element-cheie în cadrul sălii de concert îl constituie orga. Proiectul aparţine aceluiaşi Gehry, secondat de inginerul de sunet Manuel Rosales. Formele bizare iniţiale alese de Gehry au fost temperate pe parcurs de Rosales, o dată cu creşterea performanţelor sonore crescând şi nemulţumirea arhitectului.

Fantezia designerului a cedat parţial rigorilor acusticii, finalmente a rezultat un melanj între estetică şi utilitate. Execuţia a fost încredinţată firmei germane specializate Caspar Glatter Gotz.

Consola principală, aşezată la baza tuburilor, are o parte din clape cu acţionare manuală, restul fiind acţionate electric, totul monitorizat de un display încorporat. Există şi o consolă mobilă ce poate fi mutată ca un pian şi se poate conecta în patru poziţii pe scenă, cu comenzi electrice. În total, orga are 72 de clape, 6.125 de tuburi (de la câţiva centimetri până la 9,75 m) aşezate pe 109 rânduri.

Este un cadou pentru Los Angeles de la Toyota Motor Sales Inc. Inaugurarea ei s-a făcut la 30 septembrie 2004.

O BIJUTERIE "MUZICALĂ"
Disney Concert Hall (una dintre cele patru săli de concert din Los Angeles) a generat, ca şi alte clădiri ale lui Gehry, diverse controverse referitoare la stilul arhitectural, însă specialiştii sunt unanimi în recunoaşterea calităţilor acustice ale sălii de concert.

×
Subiecte în articol: concert constructii celebre