x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dormitorul matrimonial

Dormitorul matrimonial

08 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
In acceptiunea contemporana, dormitorul este deopotriva incaperea destinata odihnei, somnului, dar si retragerii. La amenajarea acestui spatiu, arhitectii au intotdeauna in vedere comunicarea dintre dormitor si baie, garderoba (zona de noapte) si separarea acestora de zona de circulatie diurna. In cazul caselor, aceasta delimitare se poate face pe niveluri, mai dificil este insa in apartamentele de bloc.

De asemenea, un arhitect va face tot posibilul ca in ansamblul casei dormitorul sa beneficieze de o orientare estica in raport cu punctele cardinale, astfel incat soarele de dimineata sa lumineze camera.

Mobilierul dormitorului

Un pat bun are o saltea confortabila, care mentine coloana vertebrala dreapta atunci cand dormim. Pentru un pat dublu, denumit si "king-size bed", latimea minima este de 140- 150 cm, dar un pat matrimonial cu adevarat confortabil are latimea de 160-180 cm. Inaltimea unui pat variaza intre 30 si 45 de cm, in functie de model. Latimea normala a unui pat simplu ("single") este de 90-100 cm. Pentru toate tipurile de pat, o lungime confortabila se situeaza intre 200 si 210 cm.

Amplasarea patului se face astfel incat sa beneficieze de perspectiva asupra usii. In plus, pentru un pat dublu este necesar ca accesul la el sa fie minim de ambele laturi lungi. In mod ideal, in jurul patului dublu ar trebui sa existe o zona libera de cel putin 65-75 cm. In dormitor mai sunt necesare si alte piese de mobilier: noptiera, dulapul si, optional, masa de toaleta cu oglinda ori o masa de lucru pentru calculator. De regula, dulapurile din dormitor sunt inzidite, astfel incat ele sa nu ocupe mult spatiu si sa nu incomodeze. Diversele tipuri de usi, cu rabatare, glisante, armonice, si organizarea interioara a dulapurilor asigura o varietate larga de optiuni pentru depozitarea lucrurilor.

Iluminatul dormitorului

Un rol important il au iluminatul si culorile finisajelor. Se recomanda un iluminat diferent iat. Astfel, pentru o iluminare corespunza toare in incapere, este nevoie de un iluminat general, asigurat prin prezenta corpurilor suspendate de tavan sau de perete. In completare, este indicat si un iluminat local pentru o buna vizibilitate in diversele zone ale dormitorului. Astfel, pentru citit se pot alege lampi cu pozitionare reglabila, amplasate pe noptiera sau pe perete; pentru masa de toaleta ori birou - lampile de masa, iar pentru spatiile de depozitare - spoturi. Este indicat ca fiecare sursa sa poata fi pusa in functiune independent, dar si cu ajutorul unui intrerupa tor general.

Decorul peretilor si al pardoselii

Pentru acoperirea pardoselii si a peretilor trebuie sa aveti in vedere doua criterii esentiale: inlaturarea usoara a prafului si alegerea unor materiale calde, placute tactil. Pentru pardoseala se recomanda folosirea mochetei, a parchetului lacuit, a plutei. Un minimum de acoperire la nivelul pardoselii il constituie carpetele pozitionate in zonele de coborare din pat. Conteaza foarte mult finisarea impecabila a tavanului.

Asortarea culorilor si a decoratiunilor

Daca lumina naturala este scazuta, folositi culori calde, solare: galben, portocaliu. Daca este puternic iluminata, puteti folosi culori extravagante, tari, dar numai pe peretele opus ferestei, pentru a nu "tensiona" ambianta. Se recomanda tonuri de culoare pastelate, calde, deschise pana la nuante ale materialelor naturale. Decoratiunile se aleg pe familii de nuante si forme. Combinatiile de tesaturi dintro singura culoare cu materiale imprimate cu modele discrete asigura eleganta, de asemenea si contrastul textural dintre suprafete netede si rugoase.

Concluzie

Pentru a va fi mai usor in amenajarea dormitorului dumneavoastra, raspundeti-va la urmatoarele intrebari: incaperea are corespondenta cu baia si cu garderoba, are incalzire reglabila, este izolat fonic si termic, poate fi bine aerisita, este separata de zona de zi, de cate persoane va fi folosita, unde se pot depozita hainele, in ce alte scopuri vreti sa folositi dormitorul: loc de munca, de lectura, auditii muzicale, pentru exercitii fizice etc., doriti un pat dublu sau simplu, vreti sa va uitati la televizor din pat, sa mancati, sa scrieti, sa cititi in pat, ce culori va relaxeaza. In concluzie, dormitorul va reprezinta. Si aici, in privinta decorului, a stilului, puteti alege conform propriului gust.
×