x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Economie de spaţiu şi energie

Economie de spaţiu şi energie

de Adela Parvu    |    16 Mai 2009   •   00:00
Economie de spaţiu şi energie
Sursa foto: /

Cine doreşte să beneficieze în casa proprie de funcţiunile sistemelor şi echipamentor tehnice ecologice care funcţionează cu alimentare de biomasă solidă, respectiv peleţi, poate întâmpina probleme în privinţa depozitării acestora.



RECIPIENTE MAI ÎNCĂPĂTOARE PENTRU CENTRALE ECO
Peleţii, obţinuţi din resturi lemnoase, au dimensiuni mici, dar pentru ca o centrală termică să funcţioneze optim, fără riscuri, mai ales când locuinţa este debranşată de la reţele publice, ei trebuie achiziţionaţi într-o cantitate mare. Cel mai bine este ca ei să fie depozitaţi într-un recipient special creat de firma producătoare de centrale termice care funcţionează pe bază de peleţi. Recipientul este conectat direct la centrală, iar alimentarea acesteia se face în mod automat.

Acum, specialiştii au găsit noi soluţii de eficientizare a acestor recipiente, pentru a creşte capacitatea de depozitare a lor. Spre exemplu, firma austriacă KWB a reuşit să optimizeze forma recipientelor sale prin reconfigurarea bazei lor, reuşind astfel să sporească capacitatea de stocare cu 40% până la 55%. Tehnologia este recent lansată, iar noile recipiente de peleţi, mai voluminoase, cu capacitate de 10,5 tone, vor fi disponibile pe piaţa europeană din luna iunie a acestui an.

MAI MULT SPAŢIU

Una dintre problemele containerelor în care se depozitează combustibilul solid (lemn, peleţi) este etanşeizarea faţă de umiditate. Interiorul, dar şi exteriorul containerelor trebuie astfel fabricate încât să nu întreţină sau să favorizeze umezeala, care afectează biomasa solidă şi deci funcţionarea centralei. Spaţiul inferior al recipientelor era la interior mai gros pentru a asigura un strat izolant faţă de pardoseala pe care erau aşezate. Acum s-a găsit soluţia ca interiorul să fie spaţios, iar recipientul să fie aşezat pe un suport.

Peleţii sunt un combustibil deja folosit cu succes în ţările care au o industrie dezvoltată a prelucrării lemnului. Toate ramurile acestei industrii se confruntau, până de curând, cu lipsa unor programe de reciclare a deşeurilor rezultate, de la rumeguş până la aşchii sau pulbere din lemn. Acum, cu tehnologia de fabricare a peleţilor, toate resturile lemnoase pot fi transformate în combustibil solid destinat funcţionării centralelor termice

×
Subiecte în articol: dialog constructiv