x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Scad preturile la apartamentele vechi

Editorial - Scad preturile la apartamentele vechi

de Adela Parvu    |    13 Apr 2006   •   00:00
Editorial - Scad preturile la apartamentele vechi

Recent incheiatul Targ Construct Expo Antreprenor a fost foarte bogat la capitolul sisteme termoizolatoare cu polistiren expandat si materiale pentru hidroizolatii.

Recent incheiatul Targ Construct Expo Antreprenor a fost foarte bogat la capitolul sisteme termoizolatoare cu polistiren expandat si materiale pentru hidroizolatii. Firme care nu erau consacrate in productia de polistiren sau membrane bituminoase au venit in acest an cu oferte proprii, cu materiale la preturi bune. Acest lucru este un semnal subtil, mai ales pentru locatarii din blocurile vechi. Reabilitarea termica si hidroizolarea cladirilor nu sunt gluma pentru Uniunea Europeana, iar producatorii si importatorii nostri o stiu, nu degeaba au investit pentru linii de productii proprii. In plus, ei mai stiu ca aceste lucruri vor fi obligatorii o data cu integrarea tarii noastre. Deci, proprietarii din blocurile vechi, caci acestea nu sunt nici pe departe corespunzatoare din punct de vedere al izolatiilor, vrand-nevrand va trebui sa scoata bani din buzunar pentru renovarea cladirilor in care locuiesc. Acesta este un semnal discret, dar direct asupra faptului ca blocurile vechi sunt din ce in ce mai putin tentante pentru cumparatorii si in special pentru tinerii care cauta sa achizitioneze o locuinta.

Un al semnal clar este oferta imobiliara pe segmentul de mijloc. Daca in blocurile vechi s-a ajuns ca metrul patrat sa coste intre 800-1.200 de euro, blocurile noi, construite cu sisteme moderne, finisaje de calitate si izolate din start, au apartamente al caror metru patrat costa in medie 1.100-1.200 de euro. Si se construiesc din ce in ce mai multe, ca alternativa la oferta supraestimata a locuintelor din blocurile vechi, care sunt intr-o stare deplorabila cel putin la nivelul instalatiilor, ca sa nu mai vorbim de costurile exorbitante de la intretinere.

Avand in vedere ca pretentiile din partea cumparatorilor au crescut (vor bucataria si baia finisate corespunzator, tamplarie cu geam termoizolant, o compartimentare cat mai eficienta la interior, spatii comune curate etc.), ca exista premisa obligativitatii investirii in reabilitarea blocurilor, cresterea constanta a preturilor la utilitati reflectate in totalul facturii de la intretinere - toate acestea vor duce inevitabil la scaderea preturilor apartamentelor din blocurile vechi. Nu mai este rentabil sa se achizitioneze o locuinta veche la un pret foarte mare, care in timp va necesita investitii considerabile, atat timp cat exista ofertele din blocurile noi unde exista alte conditii, evident mai bune, iar investitiile ulterioare in amenajari personalizate sunt suportabile.

P.S. Jurnalul casei mele va prezinta in exclusivitate noutatile de ultima ora de la cel mai renumit targ de design din lume: Salone del Mobile Milano. Nu ratati urmatoarele numere in care veti gasi articole dedicate fascinantelor colectii lansate in 2006!

×
Subiecte în articol: vechi blocurile