x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Vor fi ceva schimbari...

Editorial - Vor fi ceva schimbari...

de Adela Parvu    |    04 Ian 2007   •   00:00

Vor fi ceva schimbari anul acesta pe piata noastra de amenajari si constructii? Dar in sectorul imobiliar? Dar in sistemul de creditare bancara? Cam acestea sunt intrebarile importante pe care si le pune romanul la inceputul lui 2007, an in care se declanseaza procesul de integrare in Uniunea Europeana.

Vor fi ceva schimbari anul acesta pe piata noastra de amenajari si constructii? Dar in sectorul imobiliar? Dar in sistemul de creditare bancara? Cam acestea sunt intrebarile importante pe care si le pune romanul la inceputul lui 2007, an in care se declanseaza procesul de integrare in Uniunea Europeana.

Cu siguranta vor fi schimbari pentru ca altfel nu se va mai putea. Specialistii estimeaza ca imbunatatirea cea mai vizibila va fi in domeniul respectarii si aplicarii corecte a legislatiei in vigoare, a simplificarii si modernizarii cadrului juridic. Actiunile si activitatile autoritatilor nu vor avea insa, dupa parerea mea, mare valoare daca ele nu isi vor gasi ecoul cuvenit in constiinta publica. Va trebui, fiecare dintre noi, sa ne familiarizam cu ideea de corectitudine fie ca ne aflam in postura de beneficiari sau in aceea de prestatori de servicii. Va deveni fundamental sa stii bine ce drepturi ai, dar si ce obligatii.

Sa respecti un contract in litera si in spiritul lui. Sa primesti exact ceea ce ai platit, sa platesti la timp si corect ceea ce ai primit. Producatorii, importatorii si distribuitorii de materii prime sau materiale de constructii asteapta o reasezare a pietei in privinta preturilor si (mai cu seama) a calitatii.

Regulile europene aplicate si la noi vor optimiza raportul calitate-pret, iar aceia care nu se vor putea apropia de acest raport optim vor disparea de pe piata. Din punct de vedere economic, acelasi fenomen se va repeta si in domeniul mobilierului, al decoratiunilor interioare, al amenajarilor exterioare. Se asteapta intrarea in competitia pentru aceasta zona a unor firme puternice, adica ridicarea exigentei concurentiale si diversificarea consistenta a ofertei.

Daca salariile vor creste rezonabil se estimeaza si un salt calitativ pe piata fortei de munca, refluxul din occident catre tara a meseriasilor cu grad inalt de calificare si cu mentalitati europene.

In privinta sectorului imobiliar, expertii prevad si aici modificari importante, dar desfasurate pe o perioada de timp mai indelungata si, mai ales in privinta oscilatiei preturilor, unele efecte contradictorii. De importanta majora va fi modul in care guvernele ce vor veni (cred ca vor fi mai multe…) vor aborda si vor rezolva problema reabilitarii termice la constructiile existente, precum si oferta pentru locuinte relativ ieftine destinate mai cu seama familiilor tinere.

Toata lumea asteapta si reorientarea institutiilor bancare existente catre credite imobiliare accesibile, cu dobanzi mai mici, fara avans si fara giranti. Se prevede si o stopare a curbei ascendente la chirii, precum si o diferentiere mai riguroasa intre oferta pentru locuintele de lux si cele cu grade de confort diferite. Per total, domeniul va ramane unul foarte dinamic cel putin in urmatorul deceniu.

Sunt motive suficiente sa privim optimist viitorul care incepe in acest ianuarie friguros…

×