x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Evaluarea imobilelor

Evaluarea imobilelor

de Av. Florentina Sandu    |    02 Mar 2006   •   00:00
Evaluarea imobilelor
CE SPUNE LEGEA
In situatia in care aveti nevoie de expertizarea unei locuinte, trebuie sa aveti in vedere o serie de prevederi legale, printre care si OG nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara si Codul de Procedura Civila

Exista o serie de criterii de evaluare atat a apartamentelor situate in blocuri, cat si a celorlalte tipuri de imobile.

EVALUAREA APARTAMENTELOR SITUATE IN BLOCURI


Aceasta metoda de evaluare porneste de la prevederile Decretului-Lege nr. 61/1990, ale Legii nr. 85/1992 modificata de Legea nr. 76/1994, precum si de la prevederile Decretului nr. 93/1977. Preturile locuintelor se determina luand in considerare: numarul de camere, suprafata utila, regimul de inaltime, gradul seismic al zonei, modalitatea de incalzire utilizata, existenta unei boxe sau a unui garaj, gradul de uzura in functie de vechimea imobilului, amplasarea locuintei in cadrul localitatii (inclusiv apropierea de scoli, piete, mijloace de transport in comun), existenta eventualelor finisaje si imbunatatiri.

EVALUAREA IMOBILELOR TIP CASE, VILE SAU ALTELE


Evaluarile pentru aceste locuinte se fac pornindu-se de la prevederile Decretului nr. 256/1984 si ale Decretului nr. 93/1977 si se refera la locuinta/imobil tip casa de locuit, vila etc. Preturile acestor locuinte se determina luand in considerare: tipul constructiv in functie de structura de rezistenta si materialele folosite, suprafata utila, regimul de inaltime, modalitatea de incalzire utilizata, existenta si starea instalatiilor electrice si sanitare, gradul de uzura in functie de vechimea imobilului, existenta eventualelor finisaje si imbunatatiri, existenta anexelor-categorie, materialele din care sunt construite acestea, vechimea.

EXPERTIZA TEHNICA EXTRAJUDICIARA


Daca din diverse motive aveti nevoie de o expertiza a unui imobil, dar nu sunteti in cadrul unui proces, atunci puteti apela la un expert tehnic extrajudiciar. Acesta isi poate dovedi calitatea doar cu legitimatia de expert eliberata de ministerul sau de institutia centrala abilitata sa organizeze examenul de expert tehnic extrajudiciar.

Expertul tehnic judiciar poate efectua si expertize tehnice extrajudiciare.

Se pastreaza regula ca expertul tehnic extrajudiciar poate efectua numai expertize tehnice extrajudiciare in specialitatea pentru care a fost atestat, la solicitarea persoanelor fizice si juridice.

Relatiile expertului tehnic cu solicitantul expertizei tehnice extrajudiciare se stabilesc prin contract scris de prestari de servicii, semnat de ambele parti.

EXPERTIZA TEHNICA JUDICIARA


Daca expertiza se efectueaza in cadrul unui proces deja inceput, aceasta poarta denumirea de expertiza tehnica judiciara.

Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei tehnice judiciare numeste expertul, prin tragere la sorti, dintr-o lista transmisa de biroul local de expertize.

Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, cu datele de identificare, intocmit pe specialitati si pe judete, se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si se transmite birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor.

Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei va indica in scris expertului obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabilind totodata data depunerii raportului de expertiza si onorariul provizoriu.

Daca expertiza este solicitata de o singura parte, atunci aceasta este obligata sa achite integral onorariul. In caz contrar, onorariul va fi achitat in cote egale, de toate partile care au solicitat-o. Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa persoana numita in calitate de expert sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala sa, si un alt expert, care de asemenea trebuie sa fie inscris in lista biroului local de expertize. De obicei, onorariul solicitat de expertul consilier este similar celui desemnat de instanta.

Pentru efectuarea expertizei tehnice, expertul trebuie sa convoace toate partile, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, aratand ziua si ora convocarii. In caz contrar, expertiza este nula.

VERIFICATI EXPERTUL TEHNIC


Solicitati expertului sa va prezinte legitimatia de expert, eliberata de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justitiei, intrucat aceasta atesta calitatea de expert tehnic judiciar si specialitatea. Nu omiteti faptul ca persoanele care au calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist, pot efectua expertize tehnice judiciare numai in specialitatea in care au fost atestate.

La convocare este bine sa va prezentati cu toate actele necesare si sa oferiti informatiile solicitate expertului. Se va incheia un proces-verbal in acest sens, care trebuie semnat de toate partile prezente. Nu uitati sa verificati foarte atent toate mentiunile din acest proces-verbal!

OBIECTII


In cadrul procesului, puteti formula obiectiuni la raportul de expertiza, in care sa contestati valoarea finala stabilita de expert sau modul de calcul al acesteia. Precizam ca aceste obiectiuni pot fi depuse doar la primul termen ce urmeaza celui in care a fost depusa expertiza; in caz contrar, ele vor fi respinse ca tardive

PRET UMFLAT


Din pacate, aceste criterii sunt prevazute in acte normative anacronice si lasa loc subiectivismului expertului. Desi de multe ori expertul, in urma calculelor efectuate pe baza acestor criterii, ajunge la o anumita valoare a imobilului, in concluziile raportului va indica o suma mai mare, avand in vedere preturile cu care se vand locuintele similare pe piata libera. Aceste preturi sunt in realitate, de cele mai multe ori, ofertele din ziare ale vanzatorilor, situatie care poate conduce la cresterea artificiala a valorii unui imobil.

ONORARIU


Raportul de expertiza trebuie insotit de nota de evaluare a onorariului, impreuna cu decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei, daca este cazul. Este posibil ca expertul, o data cu raportul de expertiza, sa depuna si o cerere de majorare a onorariului. Aceasta va fi analizata de organul care a dispus efectuarea expertizei, in functie de complexitatea lucrarii, de volumul de lucru depus si de gradul profesional ori stiintific al expertului sau al specialistului.
×