x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fallingwater, casa de peste cascadă

Fallingwater, casa de peste cascadă

de Ing. Lucian Cristian    |    22 Mai 2008   •   00:00

Aşezată la 80 de km SE faţă de Pittsburgh, deasupra cascadei Bear Run (Laurel Highlands) din Munţii Allegheny în regiunea Fayette County (Pennsylvania), această bijuterie arhitecturală este la ora actuală unul dintre cele mai vizitate muzee în aer liber ale Americii.

Începuturile integrării totale în peisaj

 
Aşezată la 80 de km SE faţă de Pittsburgh, deasupra cascadei Bear Run (Laurel Highlands) din Munţii Allegheny în regiunea Fayette County (Pennsylvania), această bijuterie arhitecturală este la ora actuală unul dintre cele mai vizitate muzee în aer liber ale Americii.

Scurtă istorie

În vara anului 1934, prieten cu Edgar Kaufmann sr şi profesor al fiului acestuia, Frank Lloyd Wright îi propune milionarului american să-i construiască o reşedinţă de vacanţă. Vizionarul arhitect avea deja în cap noua construcţie, drept pentru care comandă un studiu al zonei care va dura 5 luni, în care se stabileşte pînă şi poziţionarea arborilor din zonă. Elaborarea proiectului propriu-zis durează din martie pînă în septembrie 1935.

În decembrie, acelaşi an se deschide în apropiere o carieră pentru extracţia pietrei necesare zidurilor, iar pînă în aprilie 1936 este definitivat întregul proiect, inclusiv evaluarea costurilor. Încep lucrările care vor fi terminate în octombrie 1938, atunci cînd va fi gata reşedinţa propriu-zisă, casa servitorilor şi camerele de oaspeţi, inclusiv “podul” care uneşte cele două clădiri. Toată această perioadă a fost presărată cu certuri între milionar şi arhitect, şi între arhitect şi constructor. Discuţiile, urmate de expertize şi contraexpertize, s-au iscat în urma metodelor novatoare utilizate de arhitect, la vremea aceea nefiind pusă la punct o metodologie clară pentru calculul armăturii din betonul armat şi nici pentru solicitările grinzilor în consolă largă folosite în special la balcoane.

Cît a costat

Costul total s-a ridicat la suma de 155.000 de dolari, depăşind cu mult devizul iniţial. Casa propriu-zisă a costat 75.000, finisajele, amenajările interioare şi mobilierul au făcut 22.000, casa invitaţilor şi a servitorilor s-a ridicat la 50.000, iar taxele arhitecturale 8.000 dolari. Socotind inflaţia, costurile reactualizate la nivelul anului 2007 ar duce la o sumă de 2,4 mi­lioane de dolari.

Particularităţile locuinţei

Ridicată efectiv deasupra unei cascade, casa se sprijină pe piloni şi pe bolovanii muntelui care în living străpung podeaua. Iniţial s-a dorit retezarea acestora la nivelul podelei, dar ulterior au rămas aşa cum erau, între ei fiind ridicat şemineul. Pereţii sînt din piatra excavată din apropiere şi se sprijină pe stîlpi din aceeaşi piatră sau pe stînca muntelui. “Podul” care uneşte casa cu camerele de oaspeţi este străbătut de un izvor care se scurge în cascadă.

Dormitoarele sînt mici, cu tavane joase, îmbiind oaspeţii să-şi petreacă timpul în zonele comune. Casa este prevăzută cu balcoane largi, construite în consolă deasupra apei, şi cu scări aparente care dau direct în apă. Uşile, inclusiv intrarea principală, sînt mici şi aşezate înspre munte, astfel încît odată intrat privirea să se îndrepte spre minunatul peisaj înconjurător.

În loc de concluzii

În 2002, Western Pennsyilvania Conservancy (proprietara clădirii în urma donaţiei din 1963 a lui Kaufmann Jr) a consolidat edificiul şi la un calcul riguros s-a constatat că dacă constructorul nu ar fi supradimensionat armătura peste capul şi fără ştirea lui Wright, consolele balcoanelor s-ar fi prăbuşit sub propria greutate.    

Aceasta însă nu diminuează cu nimic meritele arhitectului la realizarea acestui impresionant edificiu.

 

×
Subiecte în articol: casa constructii celebre