x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fascinaţia fîntînilor

Fascinaţia fîntînilor

de Adela Parvu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Element esenţial pentru apariţia şi desfăşurarea vieţii pe pămînt, apa exercită asupra noastră şi o puternică fascinaţie, indiferent de starea de agregare naturală. Mările, oceanele, fluviile, cascadele, ploile, ninsorile, gheţarii şi ceţurile sunt parte din măreţia şi din umilinţa noastră

Element esenţial pentru apariţia şi desfăşurarea vieţii pe pămînt, apa exercită asupra noastră şi o puternică fascinaţie, indiferent de starea de agregare naturală. Mările, oceanele, fluviile, cascadele, ploile, ninsorile, gheţarii şi ceţurile sunt parte din măreţia şi din umilinţa noastră

Tentaţia omului de a imita natura este străveche, ea începînd cu picturile rupestre sau cu măştile de inspiraţie zoomorfă. Pe măsură ce am descîlcit secretele ştiinţelor şi am devenit o specie tehnologică, am fost tentaţi să reproducem şi să ne apropiem frînturi din marea lucrare a Demiurgului, iar unul dintre subiectele preferate a fost apa.

Cascade şi fîntîni artificiale

Deviind cursuri naturale de apă sau inducînd presiuni artificiale, am simţit nevoia de a aduce în grădina noastră, în spaţiile publice sau chiar în casă cascade şi fîntîni artificiale, în cele mai variate forme sau dimensiuni. Susurul unui fir delicat sau căderea tumultuoasă a apei ne induce stări greu de definit şi ne copleşeşte în felurite moduri, în funcţie de temperamentul fiecăruia şi de starea sufletească în care ne aflăm. Marile civilizaţii europene antice, dar şi rafinatul Orient au făcut din construcţia cascadelor şi fîntînilor o adevărată artă. Nici designerii contemporani nu sunt mai prejos, iar mijloacele de exprimare contemporane propun şi ele soluţii estetice remarcabile.

În stradă şi în parcuri

Fîntîna a devenit un element urban indispensabil, fie că ea are un rol pur decorativ sau unul utilitar. În parcuri sau în mijlocul marilor intersecţii, fîntînile arteziene impresionează trecătorul, fac aerul mai respirabil, armonizează spaţiile. Există mari oraşe pentru care fîntîna a devenit emblematică, există parcuri celebre gîndite parcă pentru a pune în valoare înălţarea şi căderea spectaculoasă a apei într-o fîntînă.

FÎNTÎNA DE ACASĂ

Micile fîntîni destinate grădinilor particulare sau chiar interioarelor sunt oferite de produ­cători într-o gamă extrem de variată, de la diversitatea formelor pînă la complexitatea soluţiilor tehnice de propulsare şi recirculare a apei. Din nefericire, piaţa oferă şi produse din categoria kitsch, prost finisate ori construite din materiale de slabă calitate. Dacă decideţi să aveţi o fîntînă acasă, indiferent de locul în care urmează să fie ea instalată, e bine să răsfoiţi cîteva cataloage de specialitate şi, înainte de a vă lăsa pradă primului imbold, să staţi de vorbă cu un designer sau cu un arhitect.

×
Subiecte în articol: artă şi meserii