x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Financiar

Financiar

07 Iul 2005   •   00:00

Explozie a creditului de consum / Scad dobanzile la credite / RBL acorda imprumuturi la dobanda pietei

Explozie a creditului de consum

Creditul de consum a inregistrat in luna mai cea mai mare expansiune din ultimul an si jumatate, ajungand la un sold de 105.139 miliarde de lei (echivalentul a 2,9 miliarde de euro), dupa cum indica datele Bancii Nationale.

Exprimata procentual, cresterea in luna precedenta a fost de aproape 14%, mai mult decat dubla fata de cea inregistrata in luna aprilie. De la inceputul anului, ritmul de expansiune a creditului de consum a inregistrat o intensificare constanta, aceasta devenind mai evidenta din luna martie. In ianuarie, soldul creditului de consum marcase o crestere de aproape doua procente.

Aceasta expansiune rapida vine in contextul in care expertii Fondului Monetar International (FMI) formulasera deja obiectii privind cresterea prea mare a consumului pe baza creditarii. Astfel, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca normele de creditare a populatiei vor fi inasprite prin introducerea unui nou plafon maxim pentru serviciul datoriei calculat pentru toate imprumuturile atrase.

Masura a fost inclusa in scrisoarea suplimentara convenita cu reprezentantii FMI. In prezent, normele BNR prevad limitarea ponderii pe care rata lunara la un credit o poate detine in veniturile realizate de client la 30%.

Pe de alta parte, ritmul de crestere a creditelor contractate in lei a marcat o accelerare sensibila, egalandu-l aproape pe cel inregistrat la valuta.

In mai, imprumuturile in lei au crescut cu peste 12%, comparativ cu un ritm de 14,3% inregistrat de cele in valuta. Comparativ cu luna mai 2004, soldul creditului de consum marcheaza acum o majorare cu 77%.

Rolul cel mai important in aceasta crestere l-au avut creditele contractate in valuta. Acestea au inregistrat o crestere anuala cu 320%. Ritmul este influentat de baza de comparatie, care anul trecut era foarte redusa.

Insa expansiunea creditului in valuta a fost mai mare si in sume absolute. Prin contrast, soldul imprumuturilor in lei a crescut cu numai 35% in acest interval.

Reorientarea celor care se imprumuta spre finantarea in lei a avut loc in conditiile in care majoritatea bancilor a operat reduceri sensibile ale dobanzilor la creditele in lei, spre nivelul de 15% pe an.

Soldul creditelor in lei era, la sfarsitul lui mai, de 68.325 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), detinand o pondere de 65% din total.

In contextul in care tendinta de apreciere a leului fata de principalele valute a fost temperata de intervenetiile bancii centrale, atractivitatea creditarii in valuta a fost astfel diminuata.

Bancherii atrag atentia ca imprumuturile in valuta poarta un risc de schimb valutar, care, in cazul unor deprecieri ale leului, va ingreuna rambursarea ratelor.

In termeni absoluti, expansiunea din luna mai a fost de 12,6 mii miliarde de lei (348 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decat cea din martie si de aproape noua ori mai mare decat cea din ianuarie.

Scad dobanzile la credite

Volksbank Romania a decis sa reduca dobanzile la creditele acordate in euro si in lei pentru locuinte, la cele pentru cheltuielile curente cu ipoteca, precum si la imprumuturile destinate achizitionarii de autovehicule.

La creditul in euro pentru locuinta, dobanda a scazut de la 15% la 9%, acesta fiind acordat pe o perioada de 30 de ani sau pana la atingerea varstei de 67 de ani de catre solicitant (suma este nelimitata). Dobanda perceputa la creditul Optimus cu ipoteca, acordat in euro, a fost redusa de la 9% la 8%, in vreme ce la creditul in lei a coborat de la 15% la 9,5%.

Creditul de consum Optimus - credit de cheltuieli curente cu ipoteca - are o perioada maxima de acordare de 20 de ani, iar cea mai mare suma care poate fi obtinuta prin intermediul sau este de 100.000 de euro sau echivalentul in lei. Acest produs nu necesita avans, giranti sau asigurare de viata.

In cazul creditului auto, acordat in euro, prin intermediul dealerilor auto, dobanda a scazut de la 7,5% la 7%. Creditul auto are o perioada de acordare de sase ani, suma ce poate fi contractata fiind nelimitata.

RBL acorda imprumuturi la dobanda pietei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) ar putea acorda primele imprumuturi pana la sfarsitul acestui an, o data cu introducerea finantarilor anticipate la contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ.

Creditele vor fi acordate insa la dobanda pietei, clientul urmand sa beneficieze de dobanda de 6% perceputa de banca la finantarile in lei numai dupa ce economiseste 50% din suma contractata. Produsul RBL reprezinta un instrument de economisire si, ulterior, de creditare, destinat finantarilor investitiilor in sistemul locativ. Pentru a beneficia de un credit, clientul RBL trebuie sa economiseasca la banca o perioada, dupa care poate primi un imprumut reprezentand dublul sumei economisite. Dobanda pentru sumele economisite se ridica la 3% pe an, in lei, iar pentru creditul acordat banca solicita o rata a dobanzii de 6%, fixa pe toata perioada de creditare. In plus, clientul beneficiaza de o prima anuala din partea statului, de 30% din suma economisita, dar nu mai mult de un salariu mediu pe economie. Produsul se adreseaza celor care vor o locuinta noua, dar si celor care intentioneaza sa-si modernizeze vechea locuinta. Produsul RBL, unic in acest moment pe piata romaneasca, este distribuit prin reteaua bancii, care depaseste 3.500 de agenti si prin reteaua Raiffeisen Bank. Anul trecut s-a incheiat un parteneriat si cu Posta Romana, pentru distribuirea produsului. Banca intentioneaza sa deschida, in acest an, doua birouri regionale, la Iasi si Cluj-Napoca, pentru coordonarea agentilor din tara. RBL a fost infiintata in aprilie 2004 si si-a inceput activitatea in luna iunie a anului trecut. Capitalul social se ridica la 611,9 miliarde de lei, depus de Raiffeisen Bank Romania - 33,324%, Bausparkasse Schwabisch Hall AG - 33,324% si Raiffeisen Bausparkasse Gessellschaft - 33,35%. Actionarul german al bancii, Bausparkasse Schwabisch Hall AG, cea mai mare institutie de economisire - creditare pentru domeniul locativ din Germania, detine participatii la institutii similare din Slovacia, Cehia, Ungaria si China.

Sursa: www.wall-street.ro
×
Subiecte în articol: luna creditul dobanda