x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Flori frumoase in grădina montană

Flori frumoase in grădina montană

06 Sep 2007   •   00:00

Abia v-aţi intors din concediu şi sunt convinsă că incă mai păstraţi pe retină frumuseţea locurilor văzute. Şi cum un loc nu poate fi la fel dacă nu are şi flori specifice, haideţi să vorbim despre florile din grădina montană.

Iţi rămăn pe retină şi le vrei in propria grădină

Abia v-aţi intors din concediu şi sunt convinsă că incă mai păstraţi pe retină frumuseţea locurilor văzute. Şi cum un loc nu poate fi la fel dacă nu are şi flori specifice, haideţi să vorbim despre florile din grădina montană. Pe toată Valea Prahovei, dar nu numai, vă incăntă Phoxul, Hibiscusul syriacus, Aconitus, Astilbe, Hortensia, Physostegia şi multe altele.

Phoxul (Brumăreaua)

Chiar dacă nu pare o vedetă adevărată, Phoxul este larg răspăndit in grădinile montane şi in cele colinare. Poate fi folosit in straturi alături de alte plante cu talii similare, poate forma borduri colorate, poate fi plantat pe marginea unor părăuri sau lacuri, ba chiar şi in grădinile de piatră şi in cele suspendate pe ziduri. Există 70 de varietăţi de Phox şi toate provin din emisfera nordică americană, europeană şi chiar... siberiană. Unele sunt ierbacee, altele, arbustive. Unele depăşesc 1,20 m inălţime, altele nu au decăt 20-25 cm. Florile sunt grupate in mănunchiuri amplasate in vărful tijelor. Paleta coloristică este impresionantă şi apar mereu hibrizi noi, care de care mai frumoşi. Deşi nu se poate spune despre această floare că ar fi pretenţioasă, există totuşi mici diferenţe de ingrijire ale varietăţilor menţionate. Au perioade lungi de inflorire, aşa incăt de primăvara şi pănă toamna tărziu le veţi găsi in mai toate grădinile. Dar neobişnuit e faptul că toamna vin brumele, iar ele sunt incă foarte frumoase. De aici şi denumirea populară de "brumărele".

Â

Physostegia

Physostegia sau mărgăritarul de vară insoţeşte adesea Pholoxul in straturi, mai ales dacă ambele sunt plantate in sol fertil şi cu expunere insorită. Planta imită graţia mărgăritarului, dar nu are parfum, iar florile pot fi albe, roz sau un grena mai şters. Cea mai răspăndită este varietatea cu flori albe.

Aconitus

Este o plantă simpatică, rudă cu bujorul şi Ranunculus (piciorul-cocoşului), care creşte sub formă de tufă bogată cu frunze franjurate. Face flori albastre, elegante, care dau bine in compania hortensiilor, dar şi a "bulgărilor" florali ai călinului. Creşte frumos in sol fertil şi in plin soare sau la umbră parţială.

Astilbe

Este o plantă inaltă, cu flori mici, grupate in inflorescenţe frumos colorate. Este pretenţioasă in privinţa acidităţii solului şi se dezvoltă de minune in sol cu humus şi relativ umed. Aceste condiţii se intălnesc adesea in grădinile montane, motiv pentru care aici sunt larg răspăndite. Sunt şi varietăţi de astilbe, care pot creşte in ghivece de mari dimensiuni.

Â

Hortensia

Există mai mult de 80 de varietăţi de hortensia, toate crescute pentru florile lor decorative. Unele insă au şi frunziş care prezintă interes toamna. Le place solul bine drenat, fertil şi umed, precum şi expunerile insorite (acceptă şi locurile parţial umbrite). Ca majoritatea plantelor, dacă i se asigură condiţii propice de mediu, va fi ferită de boli şi de dăunători. Hortensia are o adaptare interesantă, in funcţie de sol: dacă acesta este cu reacţie acidă, florile devin albastre - culoare foarte căutată, printre celelalte nenumărate culori.Â

Hibiscusul syriacus este binecunoscut dumneavoastră nu numai din grădinile montane. El este utilizat ca arbust-vedetă primăvara şi vara, iar in oraşe formează de cele mai multe ori garduri vii. Dacă planta este tunsă periodic işi păstrează, aspectul compact şi se evită apariţia in timp a tulpinilor noduroase. Uneori, cănd temperatura fluctuează brusc, planta este invadată de purici de frunze. Nu-i lăsaţi să strice frumuseţe de plantă cu flori, luptaţi impotriva lor cu insecticide eficiente. Dacă după ce aţi stropit cu astfel de soluţii vine ploaia, e posibil să fie nevoie să reveniţi cu o nouă stropire. Există varietăţi cu flori simple sau duble, de culoare albă, roz, mov şi grena

×
Subiecte în articol: flori mereu verde