x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Florile - parte a sufletului meu

Florile - parte a sufletului meu

20 Oct 2005   •   00:00
Florile  -  parte a sufletului meu

Simina din Oradea este o tanara pasionata de plante. Cum a descoperit dragostea pentru flori si cum a reusit sa-si faca prieteni datorita acestei pasiuni, aflati in randurile de mai jos.

Din copilarie, Siminei i-au placut florile, probabil si pentru faptul ca este nascuta in luna mai, luna florilor. Dar a devenit o adevarata colectionara din adolescenta. Prima ei planta a fost un ficus, apoi cateva muscate, ca sa ajunga azi sa aiba in jur de 60 ghivece si 5 jardiniere. Ii plac in mod deosebit plantele decorative prin flori. Initial, lua lastari de la cunostinte sau facea schimb de plantute, apoi cumpara din florarii. Prima floare de ghiveci pe care si-a luat-o din banii castigati de ea, respectiv din primul salariu, a fost o Dracaena. O investitie aparent mica, dar pe care nu o va uita. Motivul? "Am zis ca trebuie sa inaugurez cumva momentul si sa am o amintire legata de primii bani castigati de mine."

Majoritatea florilor din colectia ei sunt muscate curgatoare si muscate zonale, de diverse culori. Acestora li se adauga: Achimenes de culoare mov, Kohleria rosie, Hibiscus rosu, Violete, Gloxinia rosie, Hoya, Impatiens, Trandafir pitic, Ferigi, Cercelusi, Kalanchoe orange, rosu si ciclam, un cactus, o Craciunita ciclam, un Spathiphyllum, Crassula si flori de piatra multicolore. Mai nou a incercat sa obtina din seminte o planta deosebita numita Passiflora. Si inceputul pare promitator.

DOCUMENTAREA ESTE IMPORTANTA

Initial a admirat florile altora. Apoi isi lua ghivece si pamant de flori, ca sa aseze lastarii primiti. Rezultatele au fost cele scontate: lastarii au crescut, plantele s-au dezvoltat, au inflorit, rasplatind-o pentru grija ce le-a purtat-o.

Locuind la bloc, spatiul e destul de limitat in comparatie cu cei care stau la casa. De aceea, apar unele dificultati, mai ales in perioada de iarna, cand o buna parte din flori trebuie aduse in apartament, daca nu exista un balcon inchis.

Nu rateaza ocazia de a intra in supermarketuri pentru a arunca un ochi in zona dedicata florilor. Si asta pentru ca "imi plac tare mult florile la ghiveci. La ocazii speciale imi doream sa primesc o floare la ghiveci, nu un buchet de flori. Voiam sa ma pot bucura de frumusetea lor timp indelungat si sa-mi amintesc de persoana de la care o primisem."

Florile necesita timp, dragoste si cunostinte despre modul de ingrijire. Acum sursele de informatii sunt la indemana, Internetul fiind o oportunitate in acest sens. Simina spune ca "in urma cu aproximativ un an de zile, am descoperit un site si un forum dedicat plantelor, al carui motto «Locul unde florile iti zambesc » m-a impresionat de la inceput. Cat adevar! Cei care cunosc valoarea unui zambet isi dau seama cat e de minunat sa vezi o floare inflorind sub ochii tai, cata satisfactie si implinire poti avea, mai ales cand stii ca e plantata, udata si supravegheata de tine."

Pe site-ul si forumul eGradini.ro a gasit materiale importante despre flori. A simtit nevoia de a se documenta pentru ca "de ce sa nu recunoastem, exista tendinta de a ne lua flori fara sa stim mai nimic despre modul lor de ingrijire. Doar frumusetea exterioara ne atrage si dorinta de achizitionare a unui exemplar deosebit. Mi s-a intamplat si mie de multe ori sa iau o floare si abia apoi sa ma documentez. Plantele sunt diferite la fel ca oamenii. E foarte important sa cunoastem cerintele minime de ingrijire a fiecarui tip de floare, pentru ca, orbiti fiind de frumusetea florilor din magazine, se poate intampla sa ajungem la rezultate nedorite, necunoscand conditiile substratului, intensitatea luminii, regularitatea udarii, folosirea cu succes a ingrasamintelor si a substantelor impotriva daunatorilor." Acum Simina a devenit o adevarata experta si atunci cand se loveste de o dilema nu ezita sa-si intrebe prietenii. Care prieteni? "Constat cu placere ca am reusit sa imi fac tot mai multe cunostinte si prieteni care iubesc plantele, atat pe forum cat si in viata de zi cu zi. Schimbul de flori si seminte s-a amplificat, chiar si de la distanta. Acum ramane doar dorinta de a avea in locul in care ne petrecem majoritatea timpului, o bucatica din frumosul naturii."

SFAT
Va indemn pe fiecare sa descoperiti aceasta lume mirifica a florilor, cu toate recompensele pe care ni le ofera.
×
Subiecte în articol: flori florile