x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Foisorul

Foisorul

01 Iun 2005   •   00:00

Pentru relaxare, odihna, racoare intr-o zi torida de vara, locul ideal este un foisor amplasat in gradina. Foisorul (sau chioscul de gradina) face parte din categoria constructiilor usoare, toti cei care beneficiaza de un spatiu in jurul casei isi pot procura unul.

In ultimii ani a inceput sa se dezvolte si la noi o piata pentru aceste constructii. Exista firme specializate, in general cele ce construiesc case din lemn, care ofera si servicii de proiectare si realizare a foisoarelor in functie de spatiul alocat si de preferinte, acestea fiind tratate ca si constructii de sine statatoare.

Pentru a fi in tema cu ridicarea acestor chios curi de gradina, trebuie sa cunoasteti pasii importanti, chiar daca nu sunteti specialist si nu veti contribui direct prin efort fizic la constructia propriu-zisa.

Va recomandam sa cereti garantie si sa incheiat i un contract cu firma prestatoare de servicii prin care sa reglementati inclusiv problema transportului, a deseurilor ce raman in urma lucrarii si bineinteles asupra termenului de executie si calitatii acesteia. De asemenea, va recomandam sa va ganditi la foisorul din curte inainte ca aceasta sa fie amenajata cu gazon si plante. Si asta deoarece, in timpul ridicarii foisorului, exista posibilitatea degradarii imaginii gradinii din cauza materialelor de constructie folosite pentru fundatie si a necesarului de spatiu pentru depozitarea lemnului masiv.

Tipul de material

Materialul preponderent folosit pentru constructia acestor foisoare este lemnul de brad sau de molid.

Pentru construirea foisoarelor se alege cu mare grija lemnul, fie lemn uscat natural, fie usucat tehnologic. Gradul de umiditate trebuie sa fie in jur de10 %.

De asemenea, fiind contructii expuse in aer liber lemnul trebuie tratat pentru a nu se degrada, astfel :
  • grund transparent care asigura protectia impotriva umezelii si mucegaiului;
  • lac de protectie pe baza de ulei impotriva apei;
  • strat de protectie transparent ;
  • eventual lac colorat pentru aspect.

    De mentionat ca in fiecare primavara se recomanda un tratament de intretinere a lemnului, respectiv baituirea elementelor din lemn.

    Fundatia

    Cand se monteaza foisoarele, trebuie tinut cont ca solul pe care urmeaza a fi amplasate sa fie plan, fara denivelari. Ele pot fi amplasate si direct pe iarba, pamant sau pietris, dar se recomanda executarea unei platforme cu rol izolant, gen pavaj cu dale, sau chiar o mica fundatie, realizata cu o adancime de 0,50-0,70 m, necesara pentru sprijinirea laturilor construct iei.

    Acoperisul

    Se recomanda ca acoperisul foisorului sa fie bine izolat impotriva patrunderii apei. Izolatia poate consta dintr-un strat de folie bituminoasa, peste care se asaza o invelitoare usoara, cum ar fi sita, sindrila bituminoasa, stuful. Acoperisul este de preferat sa depaseasca cu aproximativ 30 de cm aria constructiei pentru o buna protectie a acesteia.

    Forma

    Formele de baza ale volumetriei foisoarelor pot varia, in functie de preferinte, de marime, funtionalitate. Cea mai avantajoasa ca functionalitate este forma hexagonala sau octogonala, care este mai spatioasa la interior si permite pozitionarea in interior a unei mese generoase (de regula rotunda sau ovala), iar de jur-imprejurul acesteia asezarea unui numar sporit de scaune sau banchete din lemn, comparativ cu chioscurile avand baza patrata sau dreptunghiulara.

    Sugestii

    Pentru a se armoniza perfect cu foisorul construit din lemn, ideal ar fi ca si mobilierul din interior (mese, scaune) sa fie rustic, fie din lemn, fie din fier forjat, preferabile mobilierului din plastic.

    Piesele de mobilier pentru spatiile exterioare exista intr-o variata gama de modele si au un design deosebit, confortabil, estetic si acceptabil ca pret. Noi va prezentam cateva sugestii de astfel de mobilier din lemn ce se preteaza pentru foisoare, terase si gradini.

    Diana Roata sorul
  • ×
    Subiecte în articol: lemn