x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Forme şi finisaje deosebite, realizate spectaculos din beton

Forme şi finisaje deosebite, realizate spectaculos din beton

de Adela Parvu    |    29 Oct 2008   •   00:00

Nelipsit din construcţii actuale şi cu potenţial estetic
Construcţiile moderne, fie ele şi ecologice, din prefabricate lemnoase, nu pot fi construite fără beton, necesar pentru configurarea fundaţiilor. Acest material de construcţie este cel mai folosit în ziua de azi, dar tehnologiile avansate permit crearea de noi compoziţii, astfel încât betonul să facă faţă celor mai exigente cerinţe în materie de rezistenţă, durabilitate, dar şi estetică. Dacă până recent, pentru interioare, betonul trebuia neapărat protejat cu tencuieli sau alte finisaje, acum amestecurile din reţele secrete elaborate de companiile din domeniu permit turnarea betonului sub forme avangardiste, iar aspectul final este unul deosebit, care nu mai necesită protecţie cu finisaje. Este chiar la modă să existe pereţi din beton la interioarele diverselor spaţii, pe fundalul cărora se proiectează obiecte cu design impecabil. Astfel se creează contraste de textură interesante şi se accentuează ideea de ambiente contemporane.



SUPRAFEŢE LISE
Dar dacă pereţii din beton sunt de cele mai multe ori priviţi ca o extravaganţă de decor interior, cu atât mai mult cu cât suprafaţele nu sunt finisate, nu acelaşi lucru se întâmplă cu alte zone pentru care betonul a fost o opţiune de finisaj final. Pentru scările interioare şi pardoseli, deci unde există trafic, betonul pentru care se optează este unul ce capătă la uscare un aspect fin, îngrijit. Asta nu este numai din raţiuni estetice, ci mai ales practice, cu atât mai mult cu cât este vorba despre suprafeţe ce trebuie să poată fi întreţinute corespunzător şi să respecte criterii de siguranţă. Chiar dacă astfel de betoane sunt mai scumpe, comparativ cu cele de bază folosite în construcţii, raportul preţ-calitate este unul avantajos. Iar avantajele se calculează în uşurinţa turnării formelor şi lipsa necesităţii acoperirii acestora cu alte materiale decorative, la al căror cost de achiziţie se adaugă şi cel alocat punerii în operă.

CHIAR ŞI MOBILĂ
Dar betonul şi-a dovedit aplicabilitatea nu numai pentru configurarea unor elementele arhitecturale interioare sau finisaje interesante, ci chiar şi pentru construcţia mobilei fixe. Este vorba despre o generaţie mai nouă de betoane, care se toarnă în forme minimaliste ce formează spectaculoase blaturi pentru bucătării, baruri pentru zona de zi sau chiar obiecte cu funcţie decorativă şi de mobilier în spaţiile băilor. Mobila din beton îşi face aşadar apariţia în casele contemporane, acolo unde arhitecţii şi designerii imaginează corpuri de mobilă fixe ca o extensie a expresivităţii interioare a locuinţelor, spaţii care, goale fiind, emană o personalitate proprie, ce impresionează prin volumetrie, acurateţea formelor şi textura inedită a materialelor.

Deci betoanele nu sunt doar pentru fundaţii, pivniţe, planşee, structuri, ci devin materie suficient de versatilă pentru a face faţă cu brio celor mai neaşteptate dorinţe.



DIFERĂ REŢETA

Betoanele şi nu betonul este formularea corectă, mai ales că reţetele sunt atât de diversificate încât este obligatorie consultarea specialiştilor. Niciodată nu se foloseşte acelaşi tip de beton pentru o fundaţie şi un planşeu, pentru o scară interioară sau structură exterioară.

Diferitele tipuri de case care există pe piaţă vin să acopere nu doar cererea raportată la preţ, ci şi cea adaptată la climă şi regiune geografică. O casă realizată integral din acest material nu se potriveşte oriunde. E bine să ascultaţi sfaturile specialiştilor, ale arhitecţilor şi inginerilor de structuri. Şi absolut obligatoriu respectaţi indicaţiile fabricantului de betoane atunci când vă recomadă acest material cu compoziţie diferită pentru zone variate ale casei. Chiar dacă există diferenţe de preţ între betonul fundaţiei şi cel al structurii de rezistenţă, justificarea există, iar economia aparentă de bani vă poate duce la situaţii catastrofale în cazul unei calamităţi naturale, doar pentru că v-aţi zgârcit la bani.

DURATA MARE DE VIAŢĂ
În ciuda trendurilor ecologiste, popularitatea betonului este încă ridicată, datorită în principal raportului preţ-calitate (înţeleasă ca rezistenţă în timp, durabilitate în faţa diferitelor agresiuni şi expuneri etc.). Mai nou, există o preocupare pentru fabricarea betoanelor ecologice. La noi, popularitatea este legată şi de mentalitatea asupra acestui material, el fiind perceput ca unul solid şi în faţa cutremurelor.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv