x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fructul biblic, dar nu fructul oprit

Fructul biblic, dar nu fructul oprit

de Ing. Lucian Cristian    |    31 Iul 2008   •   00:00

Mărul este un copac fructifer din specia Malus domestica, aparţinînd familiei Rozaceelor. Inutil, poate, să mai adaug că este poate cel mai cultivat pom pe întregul pămînt, fructele sale fiind apreciate pe toate meridianele, la toate civilizaţiile şi de toate vîrstele.

Mărul este un copac fructifer din specia Malus domestica, aparţinînd familiei Rozaceelor. Inutil, poate, să mai adaug că este poate cel mai cultivat pom pe întregul pămînt, fructele sale fiind apreciate pe toate meridianele, la toate civilizaţiile şi de toate vîrstele. Mărul este originar din Asia Centrală, iar astăzi în lume se recoltează peste 55 de milioane de mere, cu o valoare totală ce depăşeşte zece biloane de dolari. De ce oare?

 

Tradiţii mistice

Mărul a intrat în conştiinţa noastră şi ca fiind, conform perceptelor biblice, fructul oprit. Copacul creştea şi în grădinile Raiului, şi în multe culturi şi mitologii este asimilat cu arborele vieţii. Zeii greci, printe care Thetis, Hera, Athena sau Afrodita, au fost, într-un fel sau altul, asociaţi cu puterea fructului de măr. Ba chiar el a determiant, cumva, începerea unui război celebru, atunci cînd Afrodita a primit mere în dar de la cea mai frumoasă pămînteancă, Elena din Troia. Despre tradiţiile creştine ştim cu toţii, mărul fiind asociat cu păcatul originar, dar şi cu izgonirea omului din Rai şi alungarea lui pe pămînt.

 

Beneficii concrete

Mărul este fructul unanim recunoscut de toţi nutriţioniştii ca fiind fructul cu cele mai consistente beneficii pentru sănătatea noastră. Consumat în stare crudă el e inclus în aproape toate dietele, sucul de măr are calităţi curative excepţionale, iar consumul lui nu are limite cantitative şi nici un fel de alte restricţii. Cultura anglo-saxonă are un proverb grăitor care spune că "an apple a day keeps the doctor away" (un măr în fiecare zi şi nu ai nevoie de doctor), cele mai recente cercertări demonstrînd că un consum constant de mere diminuează drastic riscurile de cancer la prostată sau la colon.

 

Spectaculos în grădină

Mărul este un copac foarte spectaculos, prezenţa sa fiind de natură să dea o notă de nobleţe oricărei grădini. Perioada de înflorire e cea mai frumoasă (cîntată de marii poeţi ai lumii), iar crengile încărcate cu fructe fac o impresie remarcabilă pe tot timpul verii, pînă spre toamnă cînd vine vremea culesului. Este un copac nu foarte pretenţios, dar care trebuie protejat împotriva unor boli sau dăunători care pot afecta şi recolta, dar şi planta în sine.

 

Cultivatorii de mere

Se cunosc peste 7.500 de mari cultivatori a diverse varietăţi de măr. Cele mai mari livezi sînt plasate în zonele de climă temperată şi subtropicală. Producătorii mondiali sînt clasificaţi astfel: China, Statele Unite, Turcia, Iran, Italia, Franţa, Polonia, Rusia, Germania. Fructul este comercializat în stare crudă, dar şi cu toate produsele ce se pot extrage din el, de la compoturi sau gemuri la băuturi răcoritoare sau băuturi alcolice, produse de patiserie sau fructe uscate. Cele mai importante componente sînt carbohidraţii (zahăr şi fibră), proteinele şi vitamina B1.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară fructul