x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gardul potrivit pentru grădină

Gardul potrivit pentru grădină

de Cornelia Constantin    |    07 Aug 2008   •   00:00

În magazinele cu produse pentru casă şi grădină au apărut tot felul de variante de garduri şi gărduleţe. Nu trebuie decît să ştiţi foarte bine ce doriţi şi să aveţi bugetul corespunzător. Unele nu-s chiar ieftine.



În magazinele cu produse pentru casă şi grădină au apărut tot felul de variante de garduri şi gărduleţe. Nu trebuie decît să ştiţi foarte bine ce doriţi şi să aveţi bugetul corespunzător. Unele nu-s chiar ieftine.

Garduri care protejează, garduri care arată, garduri care filtrează, susţin, ascund, separă… Există tot atîtea feluri de garduri cîte idei despre rolurile lor sînt. În principiu, gardul trebuie să aibă ceva în comun cu casa şi cu grădina. O casă modernă cu grădină minimalistă nu va avea niciodată un gard tradiţional de lemn, nu-i aşa?

Cei care au o grădină frumoasă vor în mod sigur să fie vizibilă şi aleg variantele de garduri din fier forjat sau “plasă metalică” avînd bază din ciment sau piatră. În zonele rurale se mai folosesc şi gardurile scunde construite din piatră de rîu şi completate cu elemente din lemn sau fier.

În orice caz, merită să vă gîndiţi ce fel de gard vă construiţi, pentru că rolul său este complex. Un gard la stradă va fi mai atent construit. Unul despărţitor este mai puţin pretenţios, dar în multe cazuri trebuie să fie unul solid. Mai este şi gardul care separă aleea din curte de rodurile cu flori. De el ne vom ocupa mai atent.

Altfel de gard de grădină

Dacă şi dumneavoastră v-aţi plictisit de clasicul gărduleţ, avem o propunere. Există un soi de pavele sub formă de tronsoane înalte de 10-15 cm cu decupaje în interior. În aceste spaţii puteţi să plantaţi flori scunde puţin pretenţioase sau ferigi de pădure.

Printre plante aşezaţi bucăţi de lemn tînăr care treptat se poate îmbrăca în muşchi şi licheni. Va fi ca şi cum aţi avea în grădină o fărîmă de pădure. Şi trebuie să recunoaşteţi că respectivul spaţiu va fi original, atractiv şi în egală măsură uşor de întreţinut. Mai există şi varianta unor ziduri scunde cu ... “buzunare”. Despre acest lucru am vorbit şi cu alte ocazii, aşa că n-o să insist. 

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde