x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Garsoniera poate fi functionala daca este ingenios mobilata

Garsoniera poate fi functionala daca este ingenios mobilata

de Adela Parvu    |    06 Oct 2005   •   00:00
Garsoniera poate fi functionala daca este ingenios mobilata
LA BLOC, DAR ALTFEL
Cine cauta solutii ingenioase pentru propria garsoniera se poate inspira din prezentarea de fata. O singura camera, mai multe functiuni, totul la indemana si estetic rezolvat

Intr-o locuinta cu o singura camera, confortul are de suferit din cauza spatiului limitat. Tinerii care aleg sa locuiasca in garsoniere doresc sa aiba facilitatile unei locuinte moderne. E greu sa renunti la bucatarie, la mobila care sa aiba loc de depozitare pentru haine, carti si aparatura electronica sau sa faci astfel incat sa nu incarci cu prea multe obiecte camera. Oriunde te-ai uita in jur, parca nu se reuseste gasirea unei solutii care sa impace toate dorintele. Dar acum, cu noile modele de mobilier si materiale de constructii, multe probleme incomode pot fi rezolvate.

Garsoniera de fata apartine unui tanar student. Acesta impreuna cu parintii sai, in lipsa unui proiect definitivat, au apelat la o firma cu experienta care importa mobila din Italia. Dupa ce au relatat reprezentantilor firmei cum ar dori sa amenajeze locuinta, acestia au intocmit un proiect de mobilare, care a constituit rezolvarea organizarii spatiului disponibil in garsoniera. De multe ori sfaturile si solutiile propuse de firmele de mobilier, care au arhitecti sau designeri colaboratori, ajuta la conturarea intregii amenajari. Si asta pentru ca mobilierul ocupa un loc semnificativ intr-o locuinta.

MODIFICARI POSIBILE

Forma atipica din zona ferestrei a fost excelent exploatata pentru birou. Masa si rafturile suspendate au fost create pe comanda special pentru acest loc
Desfiintarea compartimentarilor este urmarita cu precadere atunci cand dimensiunile sunt din start reduse. Si la ce se poate renunta intr-o garsoniera? Evident la zidul despartitor intre bucatarie si camera. Un motiv foarte bun pentru configurarea unui loc de luat masa in genul barului. Loc restrans, dar o functiune suplimentara rezolvata simplu si elegant.

In plus, senzatia de spatiu mic este diminuata de deschiderea catre bucatarie. Camera beneficiaza de un decor specific unui living. Dar fiecare piesa de mobilier este aleasa pentru a fi deopotriva practica si estetica. Spre exemplificare, eleganta canapea are o forma de "L", care exploateaza foarte bine locul disponibil pe latura camerei unde este asezata. O alternativa mult mai fiabila la canapeaua coltar. In plus, este extensibila, oferind suficient spatiu pentru odihna. Chiar si masa de living, care pare una obisnuita unui interior modern, a fost aleasa pentru a avea zone de depozitare sub suportul din sticla.

CORP MOBIL

Tapiseria textila a canapelei contribuie mult la crearea unei ambiante calde, in lipsa covorului si a perdelelor (inlocuite de jaluzele)
Pentru a nu incarca incaperea, ansamblul de mobilier situat opus fata de canapea este asimetric si nu acopera intregul perete. Zonele deschise, rafturile, care alterneaza cu cele inchise, dulapurile cu fete din sticla sablata formeaza o compozitie dinamica si degajata. Nu incarca deloc camera. Piesa semimobila pentru televizor este o una ingenioasa. Permite manevrarea in functie de preferintele legate de orientarea ecranului, fara a stirbi libertatea de miscare in incapere. Un alt detaliu ce trebuie luat in calcul sunt suportii mobilierului, respectiv picioarele discrete. Spatiul dintre pardosela acoperita cu parchet laminat si ansamblul de corpuri permite o curatenie meticuloasa, dar si accesul facil la priza din spate si respectiv cablatura aparaturii audio-video.

Multe idei simple sunt aici si expresiv puse in practica pentru a oferi multifunctionalitate si confortul intr-o garsoniera.

SPATII MICI FOLOSITE LA MAXIMUM

Fosta boxa din vecinatatea intrarii in garsoniera a fost transformata in dressing. In locul cuierului clasic s-a ales un model suspendat cu design modern
Locul pentru birou a fost ales firec in imediata vecinatate a ferestrei. Pentru a nu impiedica accesul catre fereastra, mobilierul biroului a fost realizat catre unul din colturile camerei, folosindu-se absolut fiecare centrimetru disponibil. Chiar si in zona ingusta dintre masa si plafon au fost montate rafturi pentru carti. Boxa veche a fost transformata in loc de depozitare a hainelor (dressing). S-au ales, contrar uzantelor ce recomanda albul pentru iluzia de marire a spatiului, fete de dulap intr-o nunanta inchisa. Acestea se armonizeaza cu nuantele ce predomina in camera, pentru ca zona dressing-ului este direct vizibila din incapere. Bucataria surprinde si ea prin functionalitate. Frigiderul, cuptorul cu microunde, plita, hota, lavoarul toate sunt inglobate in mobilier.
×
Subiecte în articol: cameră garsoniera