x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Geobiologia - sanatatea habitatului

Geobiologia - sanatatea habitatului

15 Apr 2005   •   00:00

UTIL
Motto: "Grija pentru om si destinul sau trebuie sa constituie intotdeauna interesul principal al tuturor eforturilor tehnice: nu-l uitati niciodata pe om, printre diagramele si ecuatiile voastre" Albert Einstein Locuinta si, in general totalitatea spatiilor in care traim, habitatul uman, este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre si este foarte curios ca ne punem putine intrebari profunde cu privire la modul in care acesta poate influenta sanatatea si armonia fiintei noastre.

Conceptele contemporane cu privire la constructii se bazeaza inca pe ideile care afirma ca materiile inerte nu au nici o putere asupra omului si ca, in consecinta, se poate construi orice, oriunde si din orice material. Omul nu tine astazi cont, atunci cand construieste, de influenta perturbarilor geologice, de influenta undelor nocive generate de linii de inalta tensiune, de influenta undelor hertziene, de emisii radioactive, de decibeli sau de impactul materialelor sintetice.

Din fericire insa acest mediu profesional evolueaza si multi arhitecti avanseaza construind astazi intr-o maniera salubra, pe care am putea-o defini ca o maniera "biologica" in arta de a construi. Din punct de vedere practic, considerentele analizate tin de amplasament, de formele constructiei si de materialele utilizate. Analizarea acestor factori si sintetizarea unei concluzii sunt un demers de mare complexitate analitica.

Alegerea unui loc de casa

In viata unui individ, alegerea unui loc de casa si mutarea intr-o casa noua constituie evenimente importante si este bine ca acest demers sa se efectueze cat mai constient de implicatiile pe care alegerea le va avea asupra sanatatii si bunastarii acestuia.

Aparent, spatiile dinafara orasului par mai avantajoase daca privim dintr-o perspectiva creata din unghiul salubritatii locuirii si al ecologiei, dar stresul unor calatorii zilnice si necesitatea unei masini contrabalanseaza cu avantajele aparente.

Din punct de vedere ecologic este mult mai bine sa imbunatatim mediul inconjurator de la oras. Oriunde insa se ia decizia sa se pozitioneze locuinta este necesar sa se investigheze locul in profunzime, pentru a se afla ce exista acum acolo si ce planuri se preconizeaza pentru viitor. Trebuie trecute in revista toate posibilele surse de poluare. Foarte utila in acest sens se dovedeste analizarea vegetatiei dezvoltate in zona. Daca, de exemplu, arborii de pe un teren prezinta anomalii, este evident ca in acel loc se manifesta surse perturbatoare ale energiei vietii. Este recomandabil sa se faca apel la un geobiolog pentru cercetarea cursurilor de apa subterana, a faliilor geologice, a alunecarilor de teren.

Geobiologia

Este stiinta care studiaza salubritatea locurilor, dar la data publicarii acestui articol ea nu face inca parte din informatiile pe care arhitectii si urbanistii le iau in calcul la elaborarea unui proiect, iar aceasta constituie un risc pentru sanatatea publica. De multe ori bolile sunt puse pe seama altor factori decat cel legat de energiile locului in care pacientii traiesc, dar studii ce au la baza observatii de ordin statistic care au corelat adrese si diferite cazuri de imbolnaviri au confirmat ipoteza conform careia diverse maladii sunt declansate intr-un organism de amplasarea locuintei intr-un loc nociv din punct de vedere geopatogen.

In aceasta directie se poate mentiona ca francezii au realizat mai multe observatii statistice de acest gen, mai ales la Paris, si au concluzionat ca se poate evidentia un factor de salubritate al amplasamentelor conexe cu variatia anumitor energii electromagnetice prezente in sol.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat, de asemenea, un mare numar de expertize si studii statistice cu privire la aceste aspecte. Astazi este utilizata o intreaga panoplie de aparate de masura, mai ales in Germania si Belgia, considerate drept indispensabile in realizarea unei expertize optime asupra habitatului.

Rolurile arhitectului si geobiologului sunt complementare, geobiologul furnizand arhitectului informatii cu privire la caracteristicile si natura terenului, caracteristici ce determina conformarea si orientarea constructiei. Orientarea casei va fi decisa in functie de topografia generala a locului, de cel mai bun mod de insorire si de directia vanturilor dominante.

SFATURI PRACTICE
  • Plasati casa dumneavoastra evitand zonele negative din punct de vedere geopatogen, liniile de inalta tensiune si alte surse care genereaza perturbari ale campului electromagnetic. Se recomanda evitarea zonelor unde sunt prezente surse de poluare a aerului, a solului sau a apei. Se recomanda, de asemenea, evitarea factorilor de poluare sonora.
  • Creati in interiorul locuintei un climat sanatos, permitand casei sa respire prin utilizarea de materiale naturale si activarea unor procese naturale de reglare a temperaturii si umiditatii.
  • Alimentati locuinta la surse pure de aer si apa.
  • Proiectati locuinta astfel incat sa se permita utilizarea luminii naturale in cat mai mare masura si sa se diminueze iluminatul artificial.
  • Integrati casa in ecosistemul local prin plantarea de arbori si plante. Folositi ingrasamant natural si controlati natural existenta dauna torilor, evitand utilizarea de pesticide.
  • Faceti din caminul dumneavoastra un mediu tamaduitor in care sa va simtiti mintea si sufletul libere si infloritoare.
  • arh. Alina Radu / Ram Art Construct,
    specialist in bioconstructii,
    tel.: 0722 744 515
    ×