x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

30 Sep 2016   •   08:56
Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

Ziua bună om bine educat și cu alese însușiri. Nu vreau să-ți întunec ziua, dar pentru că tot am fost întrebată în vremea din urmă care sunt culorile pe care se cuvine să le porți în perioada de doliu, m-am gândit că-i timpul pentru un răspuns.


Cele ce am să vi le spun nu țin de rânduielile bisericii, ci de o serie de cutume și reguli încetățenite în satul românesc, unele dintre ele rătăcite pe drum... în deceniile din urmă. Este vorba, în general, despre manifestări exterioare ale doliului și nu despre trăirile fiecăruia, căci pe acelea nu le poate norma nimeni.

Iată, bunăoară, chestiunea culorii în care se cuvine să te îmbraci. Cutuma generală, azi, este că negrul e culoarea doliului. În satul românesc de altădată, însă, negrul era ponderat de alb. Prezența albului în perioada de doliu ar putea fi explicată de practici precreștine, pe care le întâlnim și la unele popoare vechi – deși noi nu știm care era culoarea de doliu a dacilor. O explicație mult mai simplă este aceasta:.................

Află mai mult AICI

×