x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ghidul bunelor maniere. Cum salutăm

Ghidul bunelor maniere. Cum salutăm

12 Sep 2016   •   13:16
Ghidul bunelor maniere. Cum salutăm

"Bună ziua, căciulă, ca stăpânu' n-are gură!" Ba... "Bună ziua ți-am dat, belea mi-am căpătat!" Celor care nu știu cum se dă binețe pe ulița satului ori cum se cade să se poarte fără cusur, în vizită, la nuntă ori la masă, le voi divulga câteva reguli de conduită de care să țină seama.

Și pentru ca suntem la prima editie a rubricii Ghidul Bunelor Maniere vom vorbi înainte de toate despre... salut. Pe ulita satului de odinioara și pe... ulita satului planetar.

Regula de bază pe care o știe orice om cu o brumă de educație este că bărbatul salută femeia, cel tânăr pe cel vârstnic, subordonatul pe superior. Ei, pare simplu, dar nu e chiar așa.

În satele din Moldova, bunăoară, trecând pe drum, bărbatul saluta după cuviință. Dacă era mai tinerel, pe toți cei vârstnici pe care-i întâlnea, zicându-le, după caz – bună ziua bade Ioane, bună ziua moș Costache, ziua bună bădiță (dacă acela întâlnit în drum era doar cu câțiva anișori mai mare). Dacă întâlnea o femeie, îi zicea ori bună ziua, ori sărut mâna – mai ales celor mai vârstnice – apelându-le cu tanti, mătușă sau chiar... țață. Nu era nimic la nelocul lui să-i zici bătrânei de pe cealaltă uliță: Săru-mâna țață Marghioală. Dacă femeia era..........

Citește continuarea AICI

×
Subiecte în articol: Ghidul bunelor maniere salut