x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina Botanică din Balcic

Grădina Botanică din Balcic

23 Aug 2007   •   00:00

Situată in inima oraşului Balcic, la 31 km de Varna, Grădina Botanică cuprinde o colecţie impresionantă de specii de cactuşi intinsă pe o suprafaţă de 1.000 m2, fiind a doua ca mărime din Europa după cea din Monaco.

Balcicul este un mic orăşel din nordul Bulgariei unde se combină romantismul străzilor abrupte cu frumuseţea mării. Pentru o lungă perioadă a fost cunoscut ca "Oraşul Alb" datorită culorii albe a stăncilor. Situată in inima oraşului Balcic, la 31 km de Varna, Grădina Botanică cuprinde o colecţie impresionantă de specii de cactuşi intinsă pe o suprafaţă de 1.000 m2, fiind a doua ca mărime din Europa după cea din Monaco. Această Grădină a fost construită o dată cu Palatului Balcic de către Regina Maria in anul 1918, atunci cănd Balcic-ul aparţinea Romăniei. Castelul, numit şi "Cuibul Liniştit" ("Quiet Nest" sau "Tenha Juvah" in limba turcă) este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret.

In afara palatului inalt şi a grădinilor inconjurătoare, complexul include şi o capelă, un număr de vile rezidenţiale, unde erau găzduiţi aristrocraţii romăni, un izvor sfănt şi un minunat tron din piatră postat sub un copac bătrăn, de unde Regina Maria privea apusul soarelui. Intrarea in Castel se face prin Ghereta Santinelei, reprezentată printr-un arc triumfal. Palatul combină elemente ale stilului maur, oriental şi mediteranean cu cel al caselor bulgăreşti. Parcul este o imitaţie a faimosului labirint cretan, fiecare piatră din capelă fiind adusă din Insula Creta.

Iniţial, Balcicul sau "Coasta de Argint" a fost un sat de pescari. O dată cu venirea familiei regale, locul a inceput să inflorească, adunănd in fiecare vară pictori, scriitori şi gazetari, prieteni ai familiei regale. Castelul simbolizează trecutul şi oferă un aer misterios locului. Construcţia este impresionantă, la aceasta folosindu-se pietre aduse din Creta, iar grădina este amenajată după modelul labirintului cretan. Străduţele şi aleile păstrează parfumul nostalgiei pe un tărăm de vis. Grădina Botanică, a doua ca mărime din Europa, găzduieşte o serie de plante exotice şi, in luna august, cea mai impresionantă colecţie de cactuşi explodează in culoare

O mare varietate de specii de plante exotice

Grădina Botanică este situată pe un deal şi coboară, in şase terase, spre mare. Aceasta aparţine Universităţii din Sofia din anul 1955. Aici se găsesc mai mult de 3.000 de plante rare şi exotice, incluzănd peste 200 de specii de pomi, flori fabuloase, trandafiri, arbuşti şi colecţia unică de peste 250 de specii de cactuşi, aranjate printre făntăni, cascade şi canale ornamentale. Printre plantele exotice ce cresc aici se numără: Ginkgo biloba, Metasequoia glyptostroboides, măslini şi multe altele.

Există o Grădină Stăncoasă şi o Grădină Franceză formală cu arbuşti conici şi paturi geometrice de flori. Grădina lui Allah cuprinde o colecţie unică de cactuşi in aer liber, cea mai mare colecţie din Sud-Estul Europei, vase de lut antice şi băncuţe din piatră. Tot aici se găseşte "Templul apei", o construcţie cu arcade pictate, coloane impunătoare şi bazine acvatice. Grădina Ghetsemani pare a fi o grădină sfăntă datorită frumuseţii arborilor pitici pe care ii găzduieşte. In afara studenţilor Universităţii, magnificul complex este gazda a peste un million de turişti in fiecare an

Monumentele arhitecturale de la malul Mării Negre

Castelul de la Balcic dispune de foarte multe posibilităţi de relaxare şi cuprinde o serie de monumente istorice celebre. In Grădina Botanică pot fi admirate multitudinea de plante unice, exotice, sau, fiind despărţită de mare doar printr-o faleză, se pot practica sporturi pe apă. Aici se găsesc o serie de grădini, capele, izvoare, o cascadă, vile rezidenţiale, dar şi restaurante şi magazine. Capela Stella Maris, construită din piatră şi pictată in interior, are in faţă o curte mică, o făntănă şi pietre funerare creştine. Dorinţa Reginei Maria a fost ca inima ei să fie ingropată aici. O privelişte spectaculoasă o oferă cascada, care este formată de un rău ce curge de la o inălţime de nouă metri. Cele două maluri ale canalului sunt unite printr-o punte, Puntea suspinelor, şi traversează cascada.

×