x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina Botanică din New York, o atracţie tot anul

Grădina Botanică din New York, o atracţie tot anul

de Cornelia Constantin    |    09 Mai 2009   •   00:00
Grădina Botanică din New York, o atracţie tot anul

Grădina botanică din New York este ceva mai mult decât o oază de linişte în lumea florilor deosebite. Este de fapt un muzeu al plantelor, o instituţie educaţională şi o organizaţie pentru cercetare ştiinţifică.



Fondată în 1891, este acum un reper istoric şi una dintre cele mai mari grădini botanice din USA. Se distinge prin frumuseţea şi diversitatea peisajului, prin nenumăratele colecţii de plante şi secţiuni specifice bine delimitate (ex.: Grădina cu cireşi ornamentali de care vă povesteam într-un număr trecut) şi prin cercetarea horticolă, programele ştiinţifice şi educaţionale care au loc aici.

ÎNCEPUTURILE
Nathaniel şi Elizabeth Britton (botanişti de la Universitatea Columbia) au vizitat Grădina botanică regală din Kew în 1891 şi împreună cu Torrey Botanical Club au decis înfiinţarea unei grădini asemănătoare şi în New York. S-a ales un teren deosebit în nordul Bronx-ului, aflat în posesia unui comerciant pe nume Pierre Lorillard. În aprilie acelaşi an, autorităţile aprobau iniţiativa şi mai multe personalităţi de seamă ale vremii finanţau proiectul.

RESURSE IMPRESIONANTE
În această grădină botanică sunt găzduite peste un milion de plante, programul de educaţie continuă este unul dintre cele mai extinse în comparaţie cu alte grădini botanice din lume, iar programele speciale pentru copii sunt cunoscute pentru metodele inovative de studiu care îi ajută pe cei mici să descopere "lumea verde".

Resursele informative ale grădinii sunt şi ele impresionante: are una dintre cele mai bine dotate biblioteci specializate din lume, un herbarium extins, o seră sofisticată în care se păstrează plante sensibile la îngheţ şi cel mai mare conservator de tip victorian din ţară. Grădina mai oferă publicului 250 acri de peisaj bine întreţinut, cu 50 de grădini tematice, 50 de acri de pădure, programe de întreţinere, expoziţii diverse şi ateliere numeroase pentru copii şi adulţi.

 Începând din 1840, mulţi artişti ai vremii au expus pe spaţiul grădinii.
Grădina include rocării, coline amenajate, râul Bronx şi o parte a vechii păduri ce acoperea terenul la momentul înfiinţării grădinii, cascade şi bazine. Printre grădinile tematice se numără Pădurea de Conifere Arthur şi Janet Ross, Pădurea Benenson de conifere decorative, Grădina de piatră, Rosariumul Peggy Rockefeller, bordurile perene Jane Watson Irwin şi Ladies' Border.

Se mai găsesc în grădină 30.000 de copaci de aproximativ 200 de ani, o colecţie deosebită de orhidee de 8.000 de exemplare şi sera Nolen deschisă pentru public în 2005.

EDUCAŢIA CONTINUĂ
Centrul Home Gardening este locul ideal unde se pot descoperi plante noi pentru grădinile de acasă, dar şi unde se pot redescoperi plante uitate sau cărora li se pot găsi noi utilizări. Aici au loc lecţii deschise de horticultură pentru toţi cei interesaţi. Tot de aici a pornit şi programul Bronx GreenUp, care a furnizat populaţiei informaţii preţioase, aşa încât s-au înfiinţat peste 300 de mici grădini de cartier sau de puncte de informare.

Conservatorul Enid Haupt a fost înfiinţat în 1902 şi restaurat în 1973 şi în 1997. Este un loc în care ai ocazia să vezi în câteva ore reperele florei din întreaga lume: pădurea tropicală, deşertul, plantele carnivore şi cele acvatice, palmieri etc., precum şi expoziţii de sezon (ex. Expoziţia de orhidee).

ŞI NOUĂ NE-AR PLĂCEA!
Pentru tineri şi vârstnici deopotrivă, o vizită la grădina botanică este o călătorie a descoperirilor. De fiecare dată vei descoperi ceva nou şi neobişnuit. Merită să învăţăm şi noi din experienţa lor şi să alocăm mai multe fonduri pentru întreţinerea grădinilor noastre botanice, programelor pentru public şi pentru cercetare.

AVEŢI CE SĂ VEDEŢI
Primăvara la grădina botanică este un mic miracol. Indiferent ce grădină botanică, dar mai ales la cea din New York. Pentru că în fiecare zi se întâmplă ceva nou demn să rămână într-o notiţă de jurnal sau într-un album foto. Dacă aveţi ocazia s-o vizitaţi, puteţi să renunţaţi la zgârie-nori pentru câteva ore şi să vă reîncărcaţi bateriile în grădină. Veţi găsi şi aici construcţii ale unor mari designeri şi arhitecţi.

SFAT
Cineva care iubeşte plantele cu adevărat poate petrece zile în şir în grădina botanică. Acea energie care te îndeamnă să descoperi fiecare floare în parte poate să dureze ani întregi. Te face să vezi fiecare floare cu alţi ochi, mereu mai frumoasă, cu mai multe lucruri de spus şi de fiecare dată ca parte a unei minuni mai mari care merită atenţia noastră.

Chiar dacă sunt mulţi altfel de oameni, nu poţi să nu rămâi mirat atunci când vezi pe cineva complet neinteresat. Atât de rupt de mediul împreună cu care ar trebui să trăiască în strânsă legătură. Ar trebui să conştientizeze că astfel duce o viaţă mult mai săracă decât ar putea să fie. Refuză bucuria de a trăi, bucuria de a descoperi şi îl exilează pe copilul din el înşuşi.

×
Subiecte în articol: grădina botanică mereu verde