x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina Botanica din Singapore

Gradina Botanica din Singapore

de Cornelia Constantin    |    11 Ian 2007   •   00:00
Gradina Botanica din Singapore

Gradina Botanica din Singapore este un spatiu dinamic care atrage in fiecare an un numar impresionant de vizitatori. De fapt, mai toti cei care ajung in oras isi propun sa viziteze macar o singura data si Gradina Botanica, renumita mai ales prin Gradina de Orhidee.

Mereu verde

Un reper pentru iubitorii de orhidee. Gradina Botanica din Singapore este un spatiu dinamic care atrage in fiecare an un numar impresionant de vizitatori. De fapt, mai toti cei care ajung in oras isi propun sa viziteze macar o singura data si Gradina Botanica, renumita mai ales prin Gradina de Orhidee. Echipa care conduce gradina si-a propus sa o transforme intr-un simbol national si intr-un adevarat punct de atractie turistica, iar vizitatorii spun ca lucrul asta chiar le-a reusit. Gradina este deschisa, in mod surprinzator, de la 5 dimineata pana la 12 noaptea, iar intrarea este gratuita. Puteti de asemenea sa vizitati Herbarul, biblioteca, magazinul cu suveniruri, galeria si spatiile comerciale din gradina. Periodic se organizeaza vanzari de plante, tururi ale gradinii in diverse limbi, actiuni educative in care sunt implicati copii si voluntari.

Zona Tanglin. Dincolo de poarta cu acelasi nume se intinde un spatiu de forma unui semicerc care cuprinde lacul si chioscul Swan, copaci de patrimoniu, fantana Swiss Ball, colectia de bonsai, sculpturi simbolice care se incadreaza in peisaj, rocaria, chioscul pentru concerte, centrul botanic si, nu in ultimul rand, coltul cu hibrizi de Vanda - plante obtinute prin hibridizare chiar de personalul gradinii si care au flori cu forme neobisnuite. Ele au fost desemnate in 1981 drept florile nationale ale statului Singapore. Lacul Swan a fost infiintat in 1866 si a devenit sursa de alimentare cu apa a intregii gradini. Alaturi s-a construit chioscul (in 2001 a fost reconstruit in stil victorian), inconjurat de palmieri, care este un loc excelent pentru a admira lacul si lebedele aduse aici tocmai din Amsterdam. Fantana Swiss Ball a fost oferita de comunitatea elvetiana din Singapore in 1991, cand se implineau 700 de ani de la infiintarea Confederatiei Elvetiene. Arata ca o minge de granit care pluteste pe un jet foarte puternic de apa. Colectia de bonsai numara 48 de exemplare expuse pe mese speciale, obtinute din specii pretabile la cresterea in vase mici, dar si din cateva specii pe care nu ti le poti imagina modelate ca bonsai: Bougainvillea, Murraya, Schefflera etc. Inaltimea bonsailor variaza de la 40 cm pana la 2 m, iar gradina continua sa adauge alte exemplare cu fiecare an care trece.

Zona Centrala. Chiar in centrul Gradinii Botanice se afla Gradina de Orhidee, lacul Symphony, Padurea tropicala, Gradina cu Ghimbir, Valea palmierilor, Gradina Evolutiei, Centrul pentru vizitatori si nenumarati arbori de patrimoniu, dintre care amintim doar Albizia si Sindora. Chiar daca in gradina vezi multe minunatii, la plecare ramai cu orhideele pe retina si in memoria afectiva. Aici sunt adapostite 1.000 de specii de orhidee si peste 2.000 de hibrizi al caror numar creste an de an.

Gradina de Orhidee este cel mai mare spatiu expozitional permanent dedicat acestor frumuseti tropicale. Printre orhidee descoperiti Burkill Hall - un bungalow colonial in care a locuit Isaac si Humphrey Burkill, fosti directori ai Gradinii Botanice; urmeaza Orchidarium-ul (care reconstruieste mediul natural al celor 400 de orhidee care sunt gazduite aici) si Gradina VIP cu hibrizi de orhidee obtinuti din 1928 si pana acum care primesc nume de vedete. Interesanta este si Tan Hoon Siang Misthouse, un soi de sera cu ceata artificiala unde sunt pastrate orhideele rare.

Valea Palmierilor gazduieste 115 genuri si 220 de specii care de care mai atragatoare si care reprezinta 6 dintre cele mai cunoscute familii de palmieri. Acestia sunt dispusi sub forma oaselor de hering, cu mici insule alocate fiecarei familii in parte. Padurea tropicala, care se invecineaza cu Valea Palmierilor, se intinde pe 6 hectare si este de fapt o ramasita a junglei care se afla acum 200 de ani in acest spatiu. Aproximativ 50% din plantele cuprinse in aceasta mica jungla sunt considerate acum a fi plante rare sau pe cale de disparitie. Ele reprezinta cu adevarat o parte din patrimoniul natural al statului Singapore.

Zona Bukit Timah, desi mai mica decat celelalte ca suprafata, are cateva puncte de interes care merita mentionate: colectiile de Bougainvillea, cea de Bambusi, lacul Eco, colectia de arbori si arbusti fructiferi, plante medicinale si aromatice. In sezonul sau de maxima inflorire, colectia de Bougainvillea este o explozie de culoare si forme. Bambusul este nu numai o planta interesanta, ci si un element cultural. Planta este folosita pentru construirea de adaposturi, dar si ca aliment in unele tari.

In colectia cu plante fructifere se regasesc: mango, rambutani, banani etc. Lacul Eco functioneaza ca un ecosistem natural - maluri sinuoase acoperite cu vegetatie, apa limpede populata cu pesti, insecte si pasari.

In zona Bukit Timah se amenajeaza o gradina pentru copii - singura din Asia - unde acestia sa descopere cu fantezie si umor diverse lucruri legate de lumea vegetala. Prin joc si explorare, copiii vor invata despre aprecierea si conservarea naturii si vor privi plantele cu atentie, constienti fiind de importanta lor.

Chiar daca n-am putut sa va povestesc in detaliu despre toate frumusetile din gradina singaporeza, merita sa amintesc aici de Gradina Evolutiei, care se afla in zona centrala. Pe un spatiu mai mare de 1 hectar ni se infatiseaza evolutia plantelor de la inceputuri si pana in prezent. O vizita in acest spatiu echivaleaza cu o calatorie in istoria zbuciumata a planetei, de la dinozauri si pana la lumea de azi, incantata cu 250.000 de plante florifere. Daca ajungeti in Singapore neaparat sa va faceti timp sa vizitati Gradina Botanica.
×