x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina cu ghivece

Grădina cu ghivece

14 Iun 2007   •   00:00

Locuiţi intr-un apartament unde este imposibil să vă construiţi o mică grădină sau locuiţi la casă şi nu dispuneţi de un teren suficient de mare pentru a construi o grădină, dar totuşi doriţi să vă bucuraţi şi să beneficiaţi de avantajele uneia? V-aţi găndit la o grădină cu ghivece?

Locuiţi intr-un apartament unde este imposibil să vă construiţi o mică grădină sau locuiţi la casă şi nu dispuneţi de un teren suficient de mare pentru a construi o grădină, dar totuşi doriţi să vă bucuraţi şi să beneficiaţi de avantajele uneia? V-aţi găndit la o grădină cu ghivece?

Selectarea recipientelor

Recipientele pentru grădină extind spaţiul verde de care dispuneţi.

Acestea au fost create din dorinţa sau chiar necesitatea de a produce plante, legume şi flori intr-un spaţiu limitat şi datorită condiţiei slabe a solului. Toate acestea pot fi controlate prin grădinăritul in ghivece, care este benefic intr-o serie de situaţii, cum ar fi: problema solului - recipientele vă permit să ridicaţi calitatea solului; spaţiul - recipientele ocupă spaţiu minim şi sunt perfecte şi pentru apartament; legume proaspete - se pot creşte legume şi in recipiente, şi avantajul e că le veţi găti proaspete; mobilitate - recipientele pot fi mutate cu uşurinţă in funcţie de necesităţi; comoditate - veţi avea florile, legumele şi verdeţurile la indemănă.

Design şi utilitate

Aspectul recipientelor trebuie adaptat necesităţilor fiecăruia. Dacă nu vă puteţi decide asupra modelului şi dimensiunilor puteţi urma căţiva paşi importanţi: stabiliţi căt loc aveţi disponibil şi ce tip de plante doriţi să plantaţi; selectaţi recipientele in funcţie de aceste aspecte; alegeţi compoziţia pămăntului potrivită pentru fiecare cultură; nu uitaţi să luaţi in considerare intensitatea luminii şi locul unde vor fi postate ghivecele.

Puteţi da dovadă de creativitate intr-o grădină cu ghivece poate chiar mai mult decăt intr-o grădină tradiţională, deoarece recipientele vă fac să vă bucuraţi de plante chiar şi acolo unde nu puteţi planta direct in pămănt.

Dacă aveţi gazon in grădină, pentru a-l păstra intact, puteţi posta ghivece cu flori, din loc in loc, sau le puteţi aranja in diverse forme geometrice

Ghivece suspendate

Controlul asupra plantelor din ghivece este mărit, deoarece le puteţi trata ori de căte ori se imbolnăvesc şi le veţi oferi cantitatea de umiditate de care au nevoie. Singurul dezavantaj este atunci cănd plantele se dezvoltă foarte mult şi este nevoie să le schimbaţi recipientele cu unele foarte mari, iar spaţiul nu vă mai permite să le păstraţi dacă locuiţi intr-un apartament de bloc.

Ghivecele suspendate au un design plăcut şi pot fi folosite in orice tip de casă, in balcoane, terase şi chiar in curte. Le puteţi umple cu petunii, care au o mireasmă imbietoare şi, in plus, se găsesc intr-o varietate de culori.

Fiecare recipient trebuie să completeze planta estetic şi funcţional. De exemplu, dacă decideţi să cultivaţi căpşuni, puteţi alege ca recipient unul din lut cu orificii speciale sau unul din plastic, suspendat.

Cel mai important lucru este ca dimensiunea, materialul şi forma recipientelor să contribuie la dezvoltarea plantelor şi să le păstreze sănătoase ca atunci cănd sunt plantate in mediul natural.

Materialele potrivite

Ghivecele mari, in formă dreptunghiulară sau rotunde, sunt folosite pentru a crea paturi cu flori multicolore. De obicei acestea sunt plantate intr-o grădină, la curte, dar pot fi create şi in apartament. In acest caz trebuie să ţinem cont de locul in care vor fi postate, pentru ca aceste plante să beneficieze de lumină, dar şi de umbră, dacă este cazul. Rădăcinile plantelor trebuie să respire şi cele mai potrivite recipiente sunt cele din teracotă, dar dacă aveţi căini sau pisici care aleargă şi se urcă pe ele sau le dărămă, acestea nu vor rezista. Recipientele colorate din lut lucios nu sunt la fel de poroase ca cele din teracotă, dar le puteţi alege dacă se potrivesc mai bine la decorul din casă.

Pentru plantele postate la geamuri, cele mai folosite sunt ghivecele din lemn, dar, experimentănd, puteţi descoperi că cele din ceramică colorată, lucioasă, au un aspect mult mai plăcut

Recipientele suspendate folosite sunt de cele mai multe ori din material plastic, dar cele din lemn sau nuiele sunt mult mai aspectuoase şi vă permite să puneţi in ele plantele cu ghiveciul in care au fost plantate iniţial

Dacă plantaţi in ghivecele suspendate, trebuie să ţineţi cont de tipul de plantă, pentru ca acestea să nu crească prea grele şi să rupă agăţătoarea. Astfel se va distruge şi vor distruge crengile şi rădăcina plantei

Pentru legume puteţi folosi ghivece mari, de preferat fiind cele din plastic sau teracotă.

×