x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina de apa, moderna sau traditionala?

Gradina de apa, moderna sau traditionala?

de Cornelia Constantin    |    03 Aug 2006   •   00:00
Gradina de apa, moderna sau traditionala?
MEREU VERDE
Vi se pare interesant sa amenajati langa casa dumneavoastra o gradina de apa? Va place susurul apei? Plantele acvatice si pestii? E bine, primul pas in amenajarea unei gradini de apa consta in alegerea tipului de iaz sau bazin.

Poate fi rotund, oval, cu sau fara fantana arteziana si cascada, decorat cu statuete sau alte elemente care fac parte in mod curent din portofoliul celor mai cunoscuti designeri de gradini. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este amplasarea gradinii de apa.

De obicei, ea este un punct de atractie indiferent de anotimp si merita sa fie amplasata cat mai aproape de casa. Aveti grija insa ca atunci cand ploua sa nu se scurga in iaz tot felul de gunoaie si nici sa fie mult prea aproape de copaci, pentru ca frunzele care cad tot timpul va trebui indepartate.

IAZ CU PLANTE SI PESTI?

In functie de plantele pe care doriti sa le cultivati in iaz, este nevoie de expunere la soare de cateva ore in fiecare zi.

Daca aveti gradina de asa natura incat este mereu umbrita, poate ar trebui sa va ganditi numai la un iaz cu pesti. In functie de cat de populat va fi iazul, va fi nevoie sa instalati pompe si filtre.

Un bazin este mai usor de mentinut decat un iaz si ofera o ambianta moderna. Puteti sa amplasati in mijlocul lui diverse sculpturi sau sa-i decorati marginile cu plante la ghiveci

Trebuie sa aveti grija la adancimea iazului, pentru ca este necesara o adancime mai mare, cu cat iernile sunt mai geroase si exista posibilitatea inghetarii masive a apei.

Cea mai mare greseala pe care o puteti face atunci cand incercati sa amenajati o gradina de apa este sa faceti un iaz prea mic. Retineti asadar ca el va fi de fapt cu 30% mai mic decat spatiul alocat initial. In plus, un iaz mai mare este mai usor de ingrijit.

IAZ, CU CELE NECESARE

Dupa ce decideti care este forma care va avantajeaza si ati sapat cat ati considerat necesar, masurati lungimea, latimea si adancimea. Pentru ca iazul sa aiba un aspect cat mai natural, este nevoie ca malurile sa coboare in trepte pana la cea mai mare adancime. Dupa acest moment se amplaseaza pompa, filtrul si, dupa caz, rezervorul pentru cascada. Adaugati la iaz o instalatie care indeparteaza clorul pentru a va asigura ca plantele si pestii din iazul dumneavoastra nu vor fi afectati. Aceste echipamente pot fi cufundate in iaz sau aflate la suprafata, dar mascate partial de vegetatie. Malurile pot fi intarite cu pietris atat pentru efect decorativ, cat si pentru pastrarea in timp a formei iazului. Daca folositi pietris de mici dimensiuni, s-ar putea sa fie nevoie sa aplicati mortar. O alta metoda de marginire a iazului este aceea cu plante pentru ape putin adanci.

PLANTE IN GRADINA DE APA

Copiii vor fi cu siguranta atrasi de un iaz precum cel din imaginea alaturata. Broscute, nuferi si pitici - arsenalul complet pentru bucuria lor
Dupa ce iazul a fost construit, adaugati plantele cat mai curand cu putinta. Pestii se pot aduce in cursul a cateva saptamani, dupa ce iazul se comporta deja ca un ecosistem. Cea mai importanta planta pentru un iaz este Anacharis - ea impiedica dezvoltarea algelor. Plantele acvatice sunt numeroase si se impart in diverse categorii: plante de adancime, precum nuferii, plante care se amplaseaza pe marginea iazurilor, asa cum sunt unele varietati de Irisi sau Cale, plante care, desi scufundate in iaz si putin vizibile de la suprafata, contribuie la oxigenarea apei, plante plutitoare, care dau un aspect deosebit.

IN COMPLETAREA GRADINII

Gradina de apa poate fi in preajma casei, asa cum spune traditia, poate fi o prelungire a terasei sau a curtii interioare. Poate fi doar un bazin cu statuete clasice sau moderne. Un bazin simplu si usor de intretinut poate fi decorat pe margini, in perioada calda a anului, cu ghivece cu plante (ex. Nerium). Un iaz de mari dimensiuni permite amplasarea de podete decorative si utilitare sau chioscuri in care dupa-amiezile de vara sa fie de neuitat. Iluminarea pe timp de noapte nu trebuie neglijata, pentru ca ea adauga gradinii un farmec aparte.

Alegeti atent plantele de apa, pentru ca, oricat de atragatoare ar fi, nu toate se vor adapta conditiilor de mediu din gradina dumneavoastra
×
Subiecte în articol: grădina plante