x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina de flori vs grădina de legume

Grădina de flori vs grădina de legume

23 Aug 2007   •   00:00

Aşa-i că aţi fost puşi in situaţia de a alege dacă să vă amenajaţi o grădină de flori sau una de legume?O să fiţi surprinşi, dar există o soluţie prin care să le puteţi avea pe amăndouă.

Aşa-i că aţi fost puşi in situaţia de a alege dacă să vă amenajaţi o grădină de flori sau una de legume? V-a fost greu să renunţaţi la frumuseţea grădinii cu flori in favoarea legumelor proaspete şi cultivate cu grijă? Sau aţi renunţat la aceasta din urmă pentru culoarea şi parfumul florilor? O să fiţi surprinşi, dar există o soluţie prin care să le puteţi avea pe amăndouă. Totul este să fiţi inspiraţi in amplasarea zonelor cu diverse utilizări. Şi dacă este nevoie să vă dăm un exemplu, cel mai potrivit este să ne referim la grădina englezească, tip cottage.

Principii de design

Iniţial, grădinile englezeşti tip cottage erau de mici dimensiuni şi includeau in egală măsură straturi cu flori şi brazde cu diverse legume. Astăzi definiţia este mult mai largă pentru că o persoana poate avea grădină de tip cottage fară să aibă şi o casă in acelaşi stil, sau să cultive doar legume sau doar flori. Insă este posibil ca cele două variante să coexiste in mod plăcut şi distinctiv.

Fără să intrăm in detalii, există căteva principii pe care e indicat să le cunoaşteţi dacă doriţi să vă amenajaţi o astfel de grădină. Primul se referă la compoziţie - felul in care veţi grupa anumite plante sau flori in aşa fel incăt să creaţi modele de design unitare şi cu strănse legături intre elementele componente. Punctele focale sunt şi ele importante pentru convergenţa imaginii generale a grădinii, dar nu e cazul să abuzaţi: cu căt sunt mai puţine, cu atăt mai mult percutează ca simbolistică.

Grădina cottage are la bază atăt simetria straturilor formale atent conturate de măna grădinarului, căt şi asimetria straturilor sălbatice. Pe lăngă aceste lucruri mai contează echilibrul şi proporţiile, texturile şi modelul vizual care generează mişcare şi dinamism.

Aşa cum v-am mai spus şi cu alte ocazii - lucru care se aplică la orice fel de grădină - importantă este şi schema cromatică pe care vă decideţi s-o folosiţi.

Aspecte specifice

Gardul care imprejmuieşte o astfel de grădină este de obicei din lemn şi impreună cu poarta creează un spaţiu bine definit.

Gardul se raportează ca dimensiune şi construcţie la dimensiunea casei. Atunci cănd vreţi să accentuaţi intrarea in casă, banca pe care vă odihniţi sau o anume plantă din grădină puteţi să amplasaţi spaliere şi alte asemenea structuri care vor da verticalitate grădinii.

Atenţie insă, dacă abuzaţi atenţia privitorului va fi deturnată de la punctele flocale. Acest fel de grădină are de obicei dimensiuni mici şi generează o atmosferă intimă, deci nu are nevoie decăt de alei inguste dar comode pentru circulaţie.

Dimensiunea aleii schimbă felul in care este percepută grădina, aşa că dacă pot circula pe ea două persoane in acelaşi timp este suficient. Straturile cu flori sau legume sunt mai degrabă lungi decăt late, pentru că in acest fel se pot intreţine mai uşor.

Amplasarea florilor sau a legumelor in straturi se face după mai multe criterii, dar unul dintre ele se referă la necesităţile de intreţinere ale fiecăreia.

E important să folosiţi ingrăşăminte naturale in grădina de legume.

Sfat

Atunci cănd vă găndiţi să vă amenajaţi o grădină, luaţi in calcul şi spaţiile necesare pentru locul de odihnă, spaţiul de joacă pentru copii (altfel se vor juca in straturile cu flori sau in brazdele cu legume), pentru depozitarea uneltelor şi eventual o mică seră sau solar pentru obţinerea de răsaduri de legume sau flori anuale. Cu căt spaţiul este mai mic, cu atăt mai necesară este impărţirea judicioasă. Ca să fiţi siguri că nu greşiţi nimic, puteţi să cereţi ajutorul unui designer de grădini, dar asta inseamnă că veţi ştii de la inceput ce anume ii cereţi. Nu este posibil ca o grădină să fie incepută intr-un fel şi continuată altfel. Toate detaliile trebuie lămurite chiar de la inceput

×
Subiecte în articol: grădina flori legume mereu verde