x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina in stil italian

Gradina in stil italian

04 Aug 2005   •   00:00
Gradina in stil italian

Daca nu ati vazut gradinile italiene in patria lor, cu siguranta le-ati putut admira in documentare sau la cinematograf. Sunt gradini mici, aparent salbatice, dar extraordinar de personale - o combinatie mereu noua de caldura mediteraneana si spirit latin, primitor si gata sa integreze pe oricine.

Pentru ca latinismul ne este si noua in sange, va propunem un mod de a va transforma gradina intr-un colt de Italie placut si primitor. Cele mai potrivite spatii pentru o gradina italieneasca sunt cele aflate pe una dintre laturile casei, care constituie singura portiune cultivabila. De regula, italienii au gradini in fata casei, dar peisajul va fi la fel de surprinza tor si daca gradina se afla in spatele acesteia. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca acest tip de gradina este o combinatie de elemente vegetale si din piatra, putandu-se alatura, pe acelasi petic de pamant, portiuni de sol inaltate, ingramadiri de pietre de rau, tufe agatatoare si tufe cu flori colorate. In functie de dimensiunile si de forma terenului pe care il aveti la dispozitie, puteti alege oricare dintre aceste elemente fara teama de a gresi.

Incepeti prin a curata si aerisi solul, dupa inlaturarea vegetatiei anterioare. Graparea si ventilarea se pot face foarte usor cu motorul multifunctional MM55 si cu accesoriile sale special destinate fiecarui tip de lucrare in parte. Apoi marcati si construiti aleea principala de acces, tinand seama de faptul ca o linie serpuita sau construita atipic, din blocuri de piatra neregulate, de pilda, va fi mult mai atractiva. Alegeti cateva puncte in care sa construiti jardiniere pe pat de sol inaltat. Acestea sunt usor de construit si vor conferi peisajului un aspect inedit. Pentru a le ridica, marcati spatiul cu cativa tarusi. Puteti apoi construi ziduri din piatra de rau, la inaltimea pe care o considerati cea mai potrivita raportat la dimensiunile casei si ale gradinii. Umpleti cuvele astfel create cu pamant de gradina amestecat din belsug cu compost si ingrasaminte chimice. Nu va mai ramane decat sa alegeti florile preferate.

Mai puteti construi portiuni de gradina alpina, cu mici piramide din pietre pe care sa adaptat i flori cataratoare colorate. Acestea pot servi si ca posibil gard intre proprietati, limitand in mod natural spatiul fiecareia. Apoi alegeti locurile potrivite pentru copaci si tufe. Plantati trandafiri agatatori sau iedera pe spalieri sau pe langa casa, dar rezervati colturilor inestetice tufele de diferite marimi si cu timpi de inflorire diferit i. Odata aceste elemente fixate, combinati plante perene si anuale pe tot spatiul avut la dispozitie, avand grija sa le asigurati conditiile naturale potrivite fiecareia. O conditie importanta de respectat este aceea de a etaja vegetat ia, astfel incat sa pastrati tufele inalte pentru margini, plantand restul de elemente vegetale intr-o ordine descrescatoare a inaltimii, catre partea opusa a locului unde se afla casa. La umbra tufelor inalte sau a copacilor puteti planta flori care se dezvolta bine fara soare, in vreme ce spatiile cele mai insorite pot fi rezervate plantelor alpine sau iubitoare de lumina.

Completati spatiul dintre plante, pe anumite portiuni, cu pietris marunt, trasand forme inedite si asigurand astfel un acces mai usor la toate florile plantate in gradina. Dupa ce ati definitivat designul, udati bine gradina. Nu va mai ramane decat sa va bucurati de aerul aparent salbatic, dar nu mai putin surprinzator al noii voastre gradini.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×
Subiecte în articol: grădina