x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina şi ideea de amenajare

Grădina şi ideea de amenajare

02 Aug 2007   •   00:00

De căte ori a venit vorba de amenajarea grădinilor, v-am povestit de faptul că ideea de la care se porneşte e foarte importantă. Şi ca să ilustrez acest aspect, am luat două exemple de grădini mici, dar pline de personalitate. Primul exemplu reprezintă o grădină "de la miezul nopţii", iar cel de-al doilea o grădină "insula comorilor".

De căte ori a venit vorba de amenajarea grădinilor, v-am povestit de faptul că ideea de la care se porneşte e foarte importantă. Şi ca să ilustrez acest aspect, am luat două exemple de grădini mici, dar pline de personalitate. Primul exemplu reprezintă o grădină "de la miezul nopţii", iar cel de-al doilea o grădină "insula comorilor".

Grădina…"de la miezul nopţii"

Este o grădină dreptunghiulară pe suprafaţă mică, ce poate fi pusă in practică atăt in oraşe, căt şi in mediul rural. Este special concepută pentru spaţii insorite, iar elementele principale sunt patul de suculente şi ceasul care arată miezul nopţii - de unde ii vine şi numele. Dacă staţi şi vă găndiţi, nu este nimic complicat: grădina imită un dormitor. Singura structură mai dificilă este patul, pentru că el are funcţie dublă: atăt decorativă, căt şi practică, pentru a putea planta suculentele in sol potrivit. Se porneşte de la ideea că plantele suculente nu au nevoie de mult pămănt, ci de unul potrivit, uşor nisipos. Şi pe structura din fier forjat se aplică "saci" cu pămănt de suculente ca şi cum ar fi lenejeria unui pat clasic. Felul cum se intind suculentele maschează existenţa acestor "saci" care nu permit revărsarea pămăntului la prima ploaie.

O porţiune ingrijită de gazon scund imită covoraşul din dreptul patului, iar dincolo de ea observaţi că există o alee circulară pavată cu pietriş mărunt. Lăngă gardul viu au fost plantate flori in gamă coloristică mixtă. Au fost alese cu grijă aşa incăt să nu necesite foarte multă apă pentru dezvoltare. Remarcaţi că pe o suprafaţă destul de mare, din cea alocată grădinii, au fost plantate Achillea şi Kniphophia - flori care iubesc soarele şi n-au nevoie de apă multă. Mai sunt prezente in grădină şi plante decorative prin frunziş şi ceva ierburi.

"Insula comorilor"

O grădină de acest fel merge de minune in zonele litorale şi cu climă ceva mai caldă, aşa incăt palmierii să poată rămăne afară peste iarnă. Este o grădină cu buget mic, dar care creează o imagine foarte interesantă. "Ingredientele" acestei grădini sunt: palmierii, ierburile decorative, nisipul şi piatra modelată de apă, o barcă veche recondiţionată, o ladă ce sugerează lada de comori a piraţilor şi căteva flori pitice care să crească in sol nisipos. E ceva pe care să nu-l aveţi sau să nu-l puteţi procura la preţuri modice? Nu este genul de grădină pentru care vă puteţi cumpăra totul din magazine. Mai degrabă de la pescari. Tot ei vă pot ajuta să daţi o notă locală, specifică, grădinii dumneavoastră.

Idee vs condiţii de mediu

Atunci cănd vă găndiţi la un tip de grădină este neapărată nevoie să ţineţi cont de condiţiile de mediu din locul in care vă aflaţi. Nu puteţi să amenajaţi o grădină bazată pe suculente dacă locuiţi intr-o zonă cu ploi frecvente. De asemenea, nu vă găndiţi la o grădină cu trandafiri dacă aveţi foarte multă umbră. Ţineţi cont de aceste detalii pentru că sunt foarte importante. Aşadar, adaptaţi-vă zonei şi concepeţi ceva interesant.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde