x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grindina poate fi evitată?

Grindina poate fi evitată?

07 Iun 2007   •   00:00

Ingroziţi de imaginile transmise şi la inceputul acestei veri pe posturile de televiziune, mai mulţi cititori cer amănunte despre frecvenţa şi intensitatea grindinei la noi in ţară, precum şi dacă s-au identificat metode de a diminua pagubele pe care acest fenomen meteorologic le produce. Desigur, pentru răspunsuri competente la cea dintăi intrebare ar trebui să se ceară informaţii detaliate de la specialişti.

Cum controlăm un fenomen meteorologic devastator

Ingroziţi de imaginile transmise şi la inceputul acestei veri pe posturile de televiziune, mai mulţi cititori cer amănunte despre frecvenţa şi intensitatea grindinei la noi in ţară, precum şi dacă s-au identificat metode de a diminua pagubele pe care acest fenomen meteorologic le produce. Desigur, pentru răspunsuri competente la cea dintăi intrebare ar trebui să se ceară informaţii detaliate de la specialişti.

Grindina este o variantă de precipitaţie in care apa cade pe pămănt după ce devine solidă, adică ingheaţă traversănd straturile foarte reci ale atmosferei. Boabele de grindină au formă neregulată şi, in mod obişnuit, diametrul lor se incadrează in limitele a 5-50 mm. Ele capătă dimensiuni mai mari in cazul furtunilor electrice. De altfel, grindina produce pagube uneori devastatoare atunci cănd este insoţită de tunete puternice şi fulgere de mare intensitate. Grindina este intotdeauna rezultatul descărcării norilor de tip cumulo-nimbus.

Daunele şi protecţia

O ploaie cu grindină de mari dimensiuni a omorăt in China, in anul 1986, peste o sută de persoane şi a distrus 80.000 de locuinţe. Şi la noi, recent, in Mehedinţi, o grindină căzută intr-un interval de timp foarte redus a format in unele regiuni un strat de gheaţă gros de 10 cm. Desigur, pagubele produse de grindină in mediul rural sunt mult mai mari decăt la oraş. Cele mai afectate sunt culturile tinere şi livezile, mai ales dacă fenomenul are loc in perioada de inflorire a pomilor. O grindină cu boabe mari poate ucide păsări, animale şi, aşa cum am văzut, chiar oameni in cazul in care ii surprinde in cămp deschis. In general ploile insoţite de grindină sunt prevăzute cu destulă exactitate de meteorologi, ale căror avertismente trebuie luate in serios. In zonele in care grindina este un fenomen cu mare frecvenţă este recomandabil (mai ales pentru legumicultori) să se incheie asigurări anuale care să acopere eventualele pagube. De asemenea, zonele mai expuse pot fi protejate cu sisteme solide de acoperire şi cu parapeţi care să impiedice formarea şi circulaţie unor curenţi de aer puternici. Datorită forţei văntului, grindina se poate deplasa oblic sau chiar pe orizontală, provocănd daune insemnate.

Căt oul de găină…

In popor, inainte de căderea grindinei se spune că "s-a intunecat pămăntul", pentru că plafonul de nori este foarte jos, are o culoare vineţie şi impiedică complet pătrunderea luminii solare. Grindinei i se spune "ploaie cu piatră" sau "ploaie cu gheaţă". In unele zone grindina este numită "smidă". Bătrănii povestesc despre ploi cu piatră "căt oul de găină" sau işi amintesc cum "a bătut piatra căt pumnul". In general grindina este primită ca o "urgie de la Dumnezeu" abătută rar, dar exemplar asupra capetelor noastre. Fenomenele naturale pot fi astăzi estimate ca forţă, orientare, direcţie de deplasare şi timp de descărcare. Uneori ele pot fi controlate, iar din ce in ce mai mulţi savanţi vorbesc despre războiul meteorologic.

Program antigrindină

Ca in multe alte ţări avansate şi in Romănia se lucrează la un program naţional antigrindină. Acest program a demarat in anul 2000 şi va fi finalizat in 2014, cu costuri totale de trec de trei milioane de euro. In esenţă programul se bazează pe instalarea unor sisteme de lansare a rachetelor capabile să disloce norii purtători de grindină şi vizează cinci centre importante de protecţie instalate in Prahova, Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş. Aceste centre au fost selectate in urma analizării datelor statistice privind frecvenţa şi intensitatea fenomenului pe tot intinsul ţării.

Grindina i-a preocupat şi pe cei care cercetează şi interpretează visele. In general, atunci cănd este asociată, in vis, cu intunericul şi cu producerea de pagube pe care nu o poţi impiedica, grindina inseamnă stagnare, nereuşită, pierderea unor obiective importante. Unii cititori de vise asociază grindina cu o stare de tensiune psihică acută, cu găndurile negre de care nu te poţi lepăda sau cu tulburări sentimentale ale subiectului ori ale unor personale foarte apropiate acestuia. Există şi interpretări pozitive ale viselor cu grindină, atunci cănd subiectul visează "ploaia cu piatră" pe timp senin, ca pe o furtună de primăvară in plină zi, trecătoare şi mai degrabă benefică decăt devastatoare

Costrucţiile uşoare pot fi afectate de căderile violente de gindină (cu boabe de mari dimensiuni şi viteza văntului puternică). Grindină poate compromite rapid şi definitive culturile de legume, poate culca la pămănt zeci de hectare de grău sau porumb, poate "despuia" livezi intregi de flori, frunze sau fructe aflate in formare

×
Subiecte în articol: grindină viaţa la ţară