x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hearst Castle: emblemă a opulenţei interbelice

Hearst Castle: emblemă a opulenţei interbelice

de Ing. Lucian Cristian    |    27 Noi 2008   •   00:00

INIŢIAL REFUGIU DE VACANŢĂ, DEVINE UN MARE DOMENIU PARTICULAR
Domnul George Hearst cumpără în 1865 un ranch de 160 km pătraţi situat undeva la jumătatea distanţei dintre San Francisco şi Los Angeles, aflat pe dealul San Simeon, în Munţii Santa Lucia. Micul Wiliam Randolph Hearst creşte cu nostalgia week-end-urilor petrecute aici cu familia. Mama sa, Phoebe Hearst, măreşte acest mic domeniu la 1.000 de km pătraţi pe care în 1919 îl moşteneşte viitorul mare magnat al presei.



În acelaşi an, noul proprietar îi scrie arhitectei Julia Morgan, o prietenă de familie: "Dragă domnişoară Morgan, m-am cam săturat să campez în corturi pe domeniul de la San Simeon şi aş dori să construiesc ceva micuţ aici...".

UN PIC DE ISTORIE
Aşa a început totul... În acelaşi an demarează lucrările. Proiectat în întregime de această arhitectă, domeniul se extinde, ajungând aproape de ceea de există astăzi. Ca un perfecţionist ce era, Wiliam Hearst demolează şi reconstruieşte neîncetat. Un simplu exemplu: Neptune Pool, o piscină acoperită, a fost dărâmată şi reconstruită de trei ori până a ajuns la înfăţişarea de astăzi, care l-a satisfăcut pe pretenţiosul proprietar. Clădirile domeniului adăpostesc 56 de dormitoare, 61 de băi, 19 sufragerii, peste o jumătate de kilometru pătrat de grădini şi alei amenajate, terenuri de tenis, un teatru şi cea mai mare grădină zoologică privată din lume. Şi astăzi se plimbă în libertate diferite animale exotice pe acest domeniu.

Profitând de relief (proprietatea se află pe un deal cu o vedere extraordinară asupra Oceanului Pacific), sistemul de alimentare cu apă este unul prin cădere liberă. Hearst însuşi numea acest loc "Dealul Încântător", deşi în mod uzual o numea simplu "ranchul". Până în anul 1947 a locuit aici neîntrerupt, apoi, din cauza sănătăţii şubrezite, a fost nevoit să se mute. La data morţii sale, proprietatea nu era încă terminată.

DOTĂRI ŞI INVESTIŢII
Dorind să facă din această proprietate un adevărat muzeu şi dispunând de sume fabuloase pentru vremea sa, Wiliam Randolph Hearst nu numai că a dărâmat şi reconstruit mereu, ci şi a investit în opere de artă. Proprietatea este o pastişă a diferitelor stiluri  arhitectonice pe care Hearst le-a văzut şi admirat în timpul călătoriilor sale de-a lungul şi de-a latul Europei. Clădirea principală este modelată ca o catedrală spaniolă din secolul al XVI-lea, în timp ce frontonul principal al Neptune Pool este al unui templu roman adus din Europa. Hearst a mobilat şi ornat toate clădirile cu opere de artă şi antichităţi cumpărate din Europa şi Egipt. Totalitatea clădirilor de pe proprietate depăşeşte 8.000 de metri pătraţi. De exemplu, numai Casa Grande sau "castelul" depăşeşte 5.600 de metri pătraţi. Zona caselor de oaspeţi Casa del Mar, Casa Del Monte şi Casa Del Sol se întind pe mai mult de 1.500 de metri pătraţi.

OASPEŢI ŞI POSESII
În decursul timpului şi îndeosebi în perioada de înflorire (perioada interbelică), aici îşi petreceau timpul invitaţii lui Hearst, tot felul de celebrităţi (majoritatea oameni de film, politicieni şi alte personalităţi). Dintre aceştia putem enumera pe Charlie Chaplin, Cary Grant, Max Brothers, Charles Lindberg, Joan Crawford, Calvin Coolridge, Franklin Roosvelt, Winston Churchill.

Oaspeţii magnatului aveau nenumărate modalităţi de a-şi petrece timpul liber, astfel încât nu se poate spune că aceştia se plictiseau, în vreme ce amfitrionul "muncea" conducându-şi de aici nenumăratele afaceri. În plus, faţă de cele descrise mai sus, în permanenţă la teatrul particular rulau tot timpul filmele propriei case de producţie, Cosmopolitan Productions. Această proprietate a fost donată în anul 1957 de Hearst Corporation statului California şi este la ora actuală socotită Monument Istoric de Stat, făcând parte din Monumentele Naţionale, deschisă zilnic vizitatorilor din toată lumea.

DREPT DE FOLOSINŢĂ

Donaţia a fost făcută cu o condiţie: membrii familiei magnatului să aibă dreptul să o folosească. Deşi actualmente este muzeu, familia Hearst continuă să folosească o veche clădire victoriană – casa construită de George Hearst la sfârşitul secolului al XIX-lea, separată de un gard de eucalipţi, unde se retrag de câte ori doresc, indiferent dacă sunt sau nu vizitatori.

Poate că proprietatea lui Hearst nu ar fi devenit aşa cunoscută şi faimoasă dacă nu ar fi fost un pic caricaturizată împreună cu fondatorul ei de marele actor şi regizor Orson Welles, în celebrul film din 1941 "Cetăţeanul Kane".

Situată lângă San Simeon, la aproximativ 400 km depărtare de Fresco şi Los Angeles şi la 45 km de San Louis Obispo, accesul se face cu autobuzul, iar un bilet costă între 24 şi 30 dolari, în funcţie de sezon şi de ora de vizitare.

×
Subiecte în articol: constructii celebre hearst