x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hedera, intens utilizată şi decorativă

Hedera, intens utilizată şi decorativă

27 Oct 2007   •   00:00

Fără să fie o vedetă, hedera este o plantă de care nu ne putem lipsi, mai ales in această perioadă. Ea poate fi folosită ca plantă de ghiveci in interioare, ca plantă pentru ghivece suspendate, ca decor pentru buchete, ca plantă companion pentru diverse aranjamente de exterior şi poate fi amplasată şi afară.

Fără să fie o vedetă, hedera este o plantă de care nu ne putem lipsi, mai ales in această perioadă. Ea poate fi folosită ca plantă de ghiveci in interioare, ca plantă pentru ghivece suspendate, ca decor pentru buchete, ca plantă companion pentru diverse aranjamente de exterior şi poate fi amplasată şi afară. In grădină, ea poate fi condusă pe diverse suporturi, aşa incăt să capete forme interesante. Poate forma garduri vii sau poate imbrăca pereţi mai puţin decorativi. Iată căte utilizări ale unei plante pe care unii nici măcar nu au ochi s-o vadă. Sunt multe varietăţi de hedera, care de care mai frumoase: frunziş verde intens sau variegat, cu port pendent, căţărător sau vertical (rar).

Ca plantă de interior

In interioare, hedera se poate folosi pentru a lumina locurile mai puţin atractive (fără să fie totuşi amplasată la intuneric). Ea poate fi plantată in ghivece individuale, udată moderat şi tunsă periodic, pentru a nu ocupa un spaţiu prea mare. Ghiveciul hederei este in general mic şi poate fi aşezat intr-un ghiveci de tip mască decorativă. Trebuie doar să fiţi atenţi la udare, aşa incăt apa acumulată in ghiveciul mască să nu ajungă niciodată să băltească. Ea va trebui indepărtată la căteva minute după udare.

Decoraţiuni cu hederă

Hedera este folosită cu succes pentru realizarea unei game largi de aranjamente şi decoraţiuni, datorită flexibilităţii ei şi pretenţiilor reduse. Vă puteţi decora uşa de la intrare cu coroniţe care să conţină şi crenguţe de hedera (alte "ingrediente" pot fi: crenguţe de pyracantha, spice sau suculente mici) - aşa cum vă dictează fantezia sau ocazia specială pentru care creaţi acel decor. Puteţi să folosiţi crenguţe de hedera şi pentru a realiza decoraţiuni pentru mese festive sau chiar pentru mesele de fiecare zi, dacă acest lucru vă face plăcere.

De asemenea, puteţi să obţineţi diverse forme dirijănd hedera pe suporturi. In acest fel sunteţi la un pas de arta topiariilor, numai că veţi avea ca material de lucru o plantă foarte maleabilă - deci nu veţi intămpina aceleaşi dificultăţi. Singurul lucru la care trebuie să vă găndiţi este că e nevoie de căteva luni, aşa incăt hedera să "imbrace" suportul pe care creşte, deci va trebui să porniţi la realizarea unui astfel de aranjament cu căteva luni inainte de ocazia pentru care vi-l doriţi. Dacă ştiţi că in preajma Crăciunului va fi greu să procuraţi un brăduţ sau dacă vă doriţi ceva nou şi surprinzător, porniţi de pe acum la realizarea decoraţiunilor potrivite.

Pe balcoane şi terase

Dacă aveţi hedera plantată in ghivece mari sau jardiniere pe balcon sau terasă, este posibil ca peste iarnă să fie nevoie să o protejaţi. In primul rănd că nu toate varietăţile se impacă la fel de bine cu frigul, şi in al doilea rănd pentru că fiind plantate in ghivece sau jardiniere e posibil să le ingheţe coletul cu rădăcini (in aceleaşi condiţii, cele plantate in grădină se pot descurca bine - pămăntul ingheaţă uneori la suprafaţă, dar rădăcinile pot cobori in straturile profunde ale solului, deci nu sunt afectate). Puteţi să le protejaţi cu folie specială, dar numai dacă ştiţi că temperaturile vor scădea simţitor.

In grădină

Asocierea dintre hederă şi parthenocissus poate fi de mare efect toamna, mai ales dacă v-aţi decis să imbrăcaţi zidurile cu ele. In timp ce multe alte plante rămăn fără flori sau frunze, acestea două continuă să dea culoare grădinii şi casei dumneavoastră.

Culorile ruginii, in nenumărate nuanţe, ale parthenocissusului asociate cu verdele mereu intens al hederei vă insoţesc cu succes pe toată durata toamnei, pănă la primele geruri mai puternice.

Sfat

Dacă şi vremea permite, puteţi să realizaţi un aranjament foarte frumos pentru terasă, balcon sau pentru a-l aşeza la intrarea in casă. Aveţi nevoie de un ghiveci suficient de spaţios şi de stabil, aşa incăt să puteţi planta in el o tufă de crizantemă sau ajania, un trandafir pitic şi, desigur, o hederă (cu rădăcini). Le puteţi aşeza in aşa fel incăt hedera să aibă o poziţionare pendentă. Completaţi pămăntul printre plante şi aveţi grijă la udare.

Aranjamentul va fi atractiv două luni.

×
Subiecte în articol: puteţi mereu verde hedera