x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hundertwasserhaus, monumentul zglobiu al arhitecturii moderne

Hundertwasserhaus, monumentul zglobiu al arhitecturii moderne

de Cristian Ing. Lucian    |    21 Mar 2009   •   00:00
Hundertwasserhaus, monumentul zglobiu al arhitecturii moderne

UN EDIFICIU MULTICOLOR SPARGE MONOTONIA PALATELOR VIENEZE



Hundertwasserhaus este cel mai celebru bloc de locuinţe din lume şi ar fi rămas cu siguranţă o construcţie unică în felul ei dacă Friedenreich Hundertwasser nu ar mai fi "păstorit" şi alte edificii în diverse colţuri ale lumii. Hundertwasserhaus este amplasată în Viena districtul 3 la intersecţia dintre Kegelgasse şi Lowengasse cu faţada pe ambele.  

CUM  A LUAT NAŞTERE CLĂDIREA
Cunoscut încă din anii '60 pentru ideile sale novatoare în domeniul artei (în special în domeniul picturii şi arhitecturii) idei exprimate în celebrele sale Manifeste, Friedenreich Hundertwasser, deja un nume în grafică şi design, primeşte în anul 1977 din partea primarului oraşului Viena, Leopold Gratz, un teren pentru a construi "o clădire în conformitate cu ideile şi dorinţele dvs (cu copaci şi iarbă pe acoperiş)". Primul arhitect ales de primărie pentru a colabora cu artistul nu este pe placul acestuia, iar după lungi căutări este găsit înlocuitorul ideal Peter Pelikan. Acesta împreună cu  prof. univ. arhitect Joseph Krawina şi bineînţeles Hundertwasser construiesc între 13 august 1983 şi 15 octombrie 1986 (artistul participând chiar alături de muncitori) poate cel mai uluitor bloc de locuinţe din lume. Sponsorizat de guvernul austriac, complexul de apartamente a costat 7.122.000 euro (la nivelul anului 1986). Clădirea este din cărămidă (fără structură de beton) şi cântăreşte 12.400 tone ( 1.000 tone numai plante şi sol)

CÂTEVA AMĂNUNTE DESPRE CLĂDIRE
Construcţia apare chiar şi astăzi, la peste 20 de ani de existenţă, ca un castel din poveşti, desprinsă parcă din albumele futuriste de case ecologice sau  căsuţele elfilor de pe dealuri. Absenţa aproape totală a liniilor drepte (Hundertwasser  considera linia dreaptă "o unealtă a diavolului") podelele ondulate ("o desfătare pentru piciorul gol") ferestrele care nu seamănă nici una cu  alta, fac din cei 3.556 de metri pătraţi ai clădirii, împărţiţi în 52 de apartamente, o adevărată desfătare pentru cei aproape 200 de locatari. Asta nemaivorbind despre cei peste 250 de copaci şi tufişuri care cresc în apartamente, pe acoperiş sau pe cele 19 terase ( 16 comune şi 3 private) şi care îşi scot frunziul efectiv prin ferestre. Culorile vii în care este vopsită faţada (fiecare apartament câte o culoare) fac din acest edificiu o adevărată atracţie turistică.

Acest complex de locuinţe este tipic pentru modul în care artistul concepea o construcţie. Verdeaţa aflată pe acoperiş suplineşte astfel spaţiul verde virtual ocupat acum de clădire, ferestrele de diferite mărimi şi forme, în ideea autorului conforme cu mărimea şi vârsta locatarului camerei, ferestre personalizate de altfel şi prin ancadramentul superior. Stâlpii de susţinere au forme diferite care sugerează arbori, iar forma ondulată a podelelor şi pereţilor sugerează denivelările obişnuite drumurilor şi formelor din natură. Apartamentele nu sunt aşezate după schema binecunoscută, ci apar asemenea caselor aşezate pe un deal. Ţiglele acoperişului (unde există) sunt puse aparent în neorânduială, într-o dezordine aranjată pentru a place ochiului.

CREATOR DE ARTĂ
Friedenreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser pe numele său adevărat Friedrich Stowasser s-a născut la 15 decembrie 1928 în Viena, Austria şi a murit în 2000 la bordul vasului Queen Elisabeth II . Friedenreich ("cel plin de pace, regatul păcii") Regentag Dunkelbunt ("zi ploioasă, multicolorat în tonuri închise" mai româneşte înneguratul) Hundertwasser ( germanizarea rusescului "sto" sau sută) a fost un artist complet, puternic ancorat în realitatea timpului său. Pictor, sculptor, arhitect, lucrările sale au reflectat viaţa în complexitatea ei prin biserici, blocuri, palate, pompe de benzină şi toalete publice, drapele, stampe, timbre, postere, afişe sau panouri comemorative.

×
Subiecte în articol: clădiri celebre