x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Întreţinerea şi piesele mici ajută la funcţionarea optimă a radiatoarelor

Întreţinerea şi piesele mici ajută la funcţionarea optimă a radiatoarelor

de Adrian Parvu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Nu doar calitatea materialelor şi designului unui calorifer contează pentru ca acesta să dea randament optim, ci şi folosirea corectă şi întreţinerea unor elemente aparent neimportante



Luni întregi caloriferele din locuinţele noastre stau nefolosite sub ferestre, timp în care pe ele se depun praf şi murdărie. În funcţie de tipul încăperii, această murdărie poate proveni de la scurgerea apei de la plantele puse pe pervaz, de la aburii rezultaţi în urma preparării alimentelor, sau de la vaporii şi substanţele folosite în baie. Această murdărie se adună, iar când vine sezonul rece şi caloriferele sunt mereu sub observaţie, se constantă de multe ori că ele nu mai dau randamentul care trebuie, că nu se mai încălzesc la fel de tare, deşi robinetul este deschis al maximum.

ROBINETELE CONTEAZĂ
Mulţi oameni neglijează curăţarea suprafeţei caloriferelor, dar şi a interiorului acestora, ceea ce poate duce la scăderea drastică a randamentului lor. Înainte de funcţionare e bine ca aceste echipamente să fi golite de apa care încă mai zace în ele. Această apă conţine reziduuri care pot ataca pereţii interni ai caloriferului, dar poate, în lipsa unui acţiuni de degradare a materialului din care este fabricat caloriferul, să ocupe pur şi simplu un volum important de la interiorul acestuia, nelăsând loc agentului termic recent pompat să-şi facă treaba. Există acum robinete şi robinete cu termostate foarte perfomante care se montează independent la calorifere. Acestea permit, pe de o parte, golirea corpurilor de încălzire şi pe timpul funcţionării lor, fără riscuri de accidentare, dar şi un reglaj optim al temperaturii pentru ca randamentul să fie maxim.

ÎNTREŢINERE FACILĂ
Atunci când vă schimbaţi caloriferele sau vreţi ca ele să fie mai eficiente, plătiţi atenţie detaliilor, respectiv pieselor mici, ca robinete, racorduri cu robinete, care se vând separat, dar care fac diferenţa în timp şi la cheltuielile pentru întreţinerea calorifelor. Spre exemplu, există robinete la care se poate monta un fitil pentru evacuarea apei din interiorul lor. Un detaliu care face ca munca instalatorilor să devină o joacă iar manopera să coste mult mai puţin.

×
Subiecte în articol: cum e la alţii