x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Imobiliare

Imobiliare

07 Iul 2005   •   00:00

Locuintele de vacanta castiga teren

Locuintele de vacanta castiga teren

In ciuda tuturor comentariilor aparute despre piata imobiliara din Romania, aceasta este o piata asezata. Din ce in ce mai multe concepte occidentale sunt implementate cu succes si in tara noastra, aducand dezvoltarea imobiliara la standarde internationale si competitive.

Spre exemplu, in aceasta perioada, a inceput sa se dezvolte, ce-i drept inca timid, segmentul rezidential de vacanta. Din ce in ce mai multa lume doreste sa-si achizitioneze, pe langa locuinta permanenta, o resedinta de relaxare, fie la munte sau la mare. Deoarece ne aflam in sezon estival, as vrea sa ma concentrez asupra sectorului de locuinte secundare localizate la mare.

In ultimul timp, au aparut investitori care au sesizat potentialul de afacere si s-au decis sa construiasca pe litoral. Fie blocuri, fie case, constructiile cauta sa aiba, in primul rand, vedere la mare, ceea ce inseamna o pozitionare foarte buna. In doi-trei ani, cand estimam ca acest segment de piata va fi in plin avant, concurenta pentru a gasi un amplasament cat mai bun va creste, ceea ce va duce la ocuparea intregului teritoriu virgin de pe litoral.

Dezvoltarea acestui sector imobiliar este iminenta, iar evolutia va fi cursiva. Putem exemplifica printr-un proiect deosebit pe care il promovam in exclusivitate: Complexul Maria din Costinesti. Dezvoltat de un investitor roman, cu termen de finalizare in iunie 2006, complexul este costituit din trei cladiri interconectate, structurate pe cinci niveluri: P+4. Totalul de 30 de apartamente se imparte in mod egal in 15 apartamente de 2 camere si15 apartamente de 3 camere, cu suprafete intre 62 mp si 90 mp.

Dezvoltarea imobiliara pe litoral este influentata de parametrii specifici in comparatie cu Bucurestiul. Cand cineva isi cumpara o locuinta estivala vrea, in primul rand, sa aiba vedere la mare. De asemenea, nu vrea ca aceasta sa fie intr-o zona zgomotoasa, cum ar fi apropierea unei discoteci in aer liber.

Un alt aspect foarte important este locul constuctiei, care trebuie sa fie aproape de plaja, dar nu chiar pe malul marii, deoarece, in timp, apa erodeaza malul si apare pericolul inundatiilor.

Analizand pe exemplul precedent, Complexul Maria este amplasat la o distanta semnificativa de malul apei, avand drept compensare o caracteristica spectaculoasa: toate cele 30 de apartamente au terase care dau inspre mare.

O casa de vacanta trebuie neaparat sa fie confortabila, poate chiar mai confortabila decat resedinta permanenta. Pentru a maximiza confortul, Complexul Maria ofera paza, mentenanta pentru intreg anul, cel putin un loc de parcare per apartament si piscina. Mentenanta permanenta este un avantaj aditional oferit de un adevarat investitor: apartamentele sunt functionale pe tot parcursul anului, fiind caminul ideal nu numai pentru sezonul estival.

Foarte multa atentie se acorda si finisajelor, dar, in aceasta privinta, nu exista vreo diferenta cauzata de pozitionarea geografica. Ceea ce conteaza este calitatea. Cu cat finisajele, dotarile si amenajarile sunt mai performante si mai moderne, cu atat valoarea imobilului creste. In Complexul Maria, gresia si faianta vor fi importate din Italia. Parchetul care va fi folosit este multi-stratificat. Mobilierul de baie va fi si el importat. Un element exceptional il constituie iarba artificiala "plantata" pe terase pentru a proteja de caldura suplimentara care se acumuleaza in materialul de constructie.

In ceea ce priveste preturile, in cazul in care locuinta este predata la cheie, cu finisaje moderne, costul pe metru patrat variaza intre 600 si 900 euro. Desigur, sunt mai multi factori care determina pretul, printre cei mai importanti numarandu-se: locatia si suprafata. In circa doi-trei ani, poate chiar mai devreme, se asteapta ca preturile sa ajunga la 1.000 de euro/mp si peste. Deoarece sa ai casa/apartament de vacanta va deveni o moda, se va ajunge la preturi mai mari ca in Bucuresti. Spre exemplu, in Complexul Maria, un mp construit costa 850 euro. Deja au fost cumparate sapte apartamente, iar opt s-au rezervat.

De asemenea, vor exista persoane care vor intui potentialul unei afaceri si vor cumpara case si apartamente pentru a le inchiria, avand, astfel, o sursa de venit. Succesul lor este garantat, deoarece ofera mai mult decat un hotel care este de doua ori mai scump, iar serviciile sunt mult mai slabe.

Dezvoltarea segmentului imobiliar al locuintelor de vacanta va atrage dupa sine dezvoltarea turismului si a infrastructurii. Este mai mult ca sigur ca va aparea o noua sosea care sa lege Costinesti de Eforie si Constanta. Soseaua actuala nu poate face fata traficului intens provocat de dezvoltarea imobiliara a litoralului. Astfel, se certifica, din nou, importanta pietei imobiliare care, prin cresterea si evolutia sa, atrage dezvoltarea tuturor sferelor de activitate.

Eugen Paternic, real estate broker
Departmentul Vanzari Rezidentiale, Regatta
×
Subiecte în articol: dezvoltarea complexul maria