x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In spatele usilor inchise

In spatele usilor inchise

04 Aug 2005   •   00:00

Pana nu demult, designul contemporan atragea atentia asupra spatiilor din ce in ce mai mari, asupra incaperilor din ce in ce mai luminoase, toate acestea fiind caracterizate de lipsa unui element considerat esential in locuinta - usile. Totusi, clasicul ramane mereu la moda, iar usile din lemn dau un plus de confort si sporesc intimitatea casei.

In ultima vreme, usile au revenit din nou in atentia arhitectilor si designerilor. Fie ca mergeti pe stilul clasic, preferandu-le pe cele din esente lemnoase (cum ar fi stejarul, ciresul sau fagul), fie ca sunteti un adept al postmodernismului (preferand usile glisante sau din sticla), un lucru este sigur - acestea nu trebuie sa lipseasca din locuinta dumneavoastra. Cu siguranta, ati putut observa ca tendinta este ca numarul usilor sa se micsoreze din ce in ce mai mult. Insa, stim ca ele nu vor disparea niciodata.

Usile sunt denumite, in literatura de specialitate, goluri in constructie. Aceste goluri ocupa un loc important in proiectarea unei locuinte, deoarece sunt elemente dominante ale stilului si caracterului acesteia. Si pentru decoratorul de interior usile sunt instrumente importante in cadrul amenajarii. Proportiile golurilor pot modifica esential imaginea generala a interiorului, prin raportarea la suprafata camerei.

Confortul amenajarii este influentat de forma, culoarea, impartirea, gradul de transparenta, posibilitatile si directiile de deschidere a usilor. O usa are mai multe functii. Cea mai importanta este aceea de separare a spatiilor sau de unificare a acestora; de aceea, deschiderea trebuie sa fie corespunzatoare. De asemenea, trebuie sa asigure termo si fonoizolare (sa impiedice formarea de curenti de aer, sa pastreze temperatura in camera, sa estompeze zgomotele). Totodata, usile au mai multe tipuri de deschidere: in interior, in exterior, usi glisante, pliante, rotative, batante, rulou, usi basculabile, armonice, telescopice, rabatabile, culisante, liftante, sectionale. Aceasta varietate permite arhitectului sa aleaga tipul care se preteaza cel mai bine functionalitatii spatiului.

Materialele din care sunt confectionate usile pot fi dintre cele mai diverse: lemn, metal, PVC, sticla, usi celulare. Caracteristicile lor pot influenta modul de amplasare a mobilierului. Un exemplu evident e usa balconului, care poate fi normala sau glisanta.

Tamplaria poate fi clasica (din lemn) sau moderna. In ceea ce priveste usile din lemn, se recomanda ca acestea sa fie montate in golul din zidarie complet finisat, fetele peretilor si pardoseala.

Dupa montarea tocului usii, nu se mai recomanda alte interventii la pereti si pardoseala. Zugraveala si casetarea tapetului se pot executa si ulterior montajului usii.

Usile se monteaza in etapa de finisare a locuint ei. Este foarte greu ca ele sa fie schimbate o data ce s-a executat pardoseala si s-au finisat peretii. De aceea, este foarte importanta alegerea unor usi interioare potrivite.

O alegere nepotrivita va deranja vizual si va schimba complet aspectul locuintei la finalul amenajarii. Atunci cand va aflati in situatia de a alege o usa si nu stiti cum sa procedatI, este bine sa aveti in minte cateva cerinte minime: usa trebuie sa fie solida, nedeformabila, sa fie rezistenta la uzura, lumina, caldura si umiditate (mai ales daca ne referim la usa pentru baie), sa nu se pateze si sa se poata curata printr-o simpla spalare.

Usa evantai (armonica) este practica si functionabila, injumatateste spatiul necesar pentru deschidere si, din punct de vedere tehnic, este indicata pentru inchiderea ermetica si fara zgomot.

Inlocuirea usilor clasice cu tamplarii moderne din aluminiu, PVC sau lemn stratificat asigura un confort sporit in locuinta personala sau la locul de munca si economisirea energiei termice. Iata cateva avantaje:
  • izolare fonica deosebita;
  • nu este afectata de substante chimice si nu intretine arderea;
  • durata de viata a produselor este de aproximativ 50 de ani;
  • se instaleaza usor;
  • se curata usor prin stergerea profilului;
  • nu necesita vopsire sau intretinere deosebita.

    Moderne si practice, usile pliabile ajuta la economisirea spatiului, conservand stilul general si dand o nota eleganta interiorului. Sunt realizate din PVC, in general imitand o gama variata de nuante de lemn. Usile pliabile pot fi simple sau cu imitatie de lemn. Un sfat: cernisa sa fie din acelasi material cu usa (si nu din cauciuc), iar tocurile din PVC sa fie in aceeasi nuanta cu usa.

    Usile interioare din lemn trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: stabilitate sporita, izolatie termica, izolatie fonica.

    Usa de la birou este cea care creeaza prima impresie asupra clientului. Astfel ca trebuie sa fim foarte atenti in alegerea ei. O usa din sticla se dovedeste de multe ori a fi incomoda (pe langa lipsa de intimitate a celui care foloseste biroul, angajatii se vor simti mereu spionati). De aceea, va propunem o usa din lemn sau o usa eleganta din aluminiu, aparent usoara, dar stabila. Avantajul: culoarea usii se poate asorta cu mobilierul interior, sporind eleganta biroului.

    Cu toate ca o camera la mansarda este placuta, este intotdeauna dificil sa utilizezi optim spatiul din cauza acoperisului inclinat. Forma inclinata a tavanului din mansarda este, desigur, deosebita si da o nota aparte, dar cum sa folosim si sa optimizam spatiul? Pentru aceia dintre dumneavoastra care locuiesc sau detin o mansarda locuibila, exista multiple solutii care sa va permita utilizarea spatiului in proportie de 100%. Este indicata utilizarea unor profile interconectabile pe orizontala, pe verticala si in orice alt unghi, in functie de particularitatile fiecarei mansarde. La ora actuala, exista numeroase firme pe piata care isi ofera serviciile in aceasta problema si la care puteti apela cu incredere.

    Din dorinta de a utiliza la maximum spatiul din apartamentele destul de restranse in care locuiesc, tot mai multi oameni cauta solutii salvatoare pentru a-si mari confortul. Usile glisante cu oglinda, geam sau placaj permit o mai buna utilizare a spatiilor din casa.

    Totodata, va recomandam usile glisante realizate din combinatia dintre lemn si sticla clara, mata sau colorata, usile realizate in intregime din sticla securizata de 10 mm sau usile din lemn, asigurand, pe langa rolul functional de izolare a doua spatii, si un rol decorativ. Veti observa ca locuinta dumneavoastra va capata un look modern si ambiental.

    Angela Bala
  • ×
    Subiecte în articol: lemn usile