x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Încălzirea prin plăci ceramice este sănătoasă

Încălzirea prin plăci ceramice este sănătoasă

de Adela Parvu    |    28 Noi 2009   •   00:00
Încălzirea prin plăci ceramice este sănătoasă
Sursa foto: /Keramic Union

Imaginea unui copil care adoarme pe pardoseala din gresie este una care ar înspăimânta orice mamă. Asociată cu suprafeţele reci, gresia, nu este printre materialele de finisaj preferate de români pentru camerele de zi sau dormitoare. Dar puţini ştiu că, în combinaţie cu un sistem de încălzire prin pardoseală, este printre cele mai sănătoase soluţii de amenajare a pardoselilor din locuinţe. Unul dintre motive ar fi acela că, dintre toate finisajele dedicate pardoselilor, plăcile ceramice pot fi cel uşor şi rapid igienizate.

Natura şi fenomenele ei sunt inepuizabile surse de inspiraţie, nu numai în domeniul artistic, ci şi în cel ştiinţific. Multe soluţii şi produse asimilate progresului tehnologic, care în ultimă instanţă se reflectă în confortul vieţii de zi cu zi, sunt realizate cât mai fidel cu ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător natural. Astfel, nu este de neglijat faptul că multe dintre materialele de construcţie şi finisaj sunt realizate cu compuşi naturali, extraşi din mediul natural şi prelucraţi ulterior pentru ca produsul final să fie adaptat cerinţelor actuale.

Dar nu este vorba, după cum spuneam, numai despre compoziţia materialelor, ci şi despre proprietăţile lor corelate cu cele "naturale" astfel încât fenomenele fireşti din natură să poată fi mimate şi în locuinţele moderne.

CĂLDURĂ PLĂCUTĂ
Aşa cum pământul asimilează treptat căldura şi o înmagazinează, ca apoi să o elibereze treptat, aşa sunt concepute şi noile plăci ceramice, cu proprietăţi simlilare solului. De aceea combinaţia dintre pardoseala ceramică sau piatră şi sistemul de încălzire prin pardoselă este una eficientă sub aspectul consumului de energie şi totodată foarte plăcută celor care obişnuiesc să stea desculţi în propria casă.

Asocierea dintre plăci ceramice şi încălzirea prin pardoseală sporeşte şi rezistenţa în timp a întregului sistem. Cel mai mare inamic al adezivilor şi chiturilor pentru gresie este umezeala, ori în lipsa acesteia, înlăturată prin căldura radiată constant, plăcile rămân la locul lor, iar aspectul rosturilor nu are de suferit din cauza apariţiei ciupercilor şi mucegaiului. Asta se traduce printr-o durată de viaţă mai mare a pardoselilor placate cu gresie sau alte materiale ceramice.

Nu numai în baie şi bucătărie e minunat să te bucuri de o pardoseală ceramică încălzită, ci chiar şi în camera de zi şi dormitoare. Spaţiul poate părea mult mai generos, iar curăţenia se poate face mult mai uşor. Plăcile ceramice sunt antistatice, nu reţin praful, iar murdăria şi petele se pot îndepărta foarte uşor cu mopul. În plus, plăcile ceramice sunt cele mai rezistente, dintre toate materialele de finisaj destinate pardoselilor, agresiunii chimice la care sunt supuse atunci când sunt curăţate cu produse dezinfectante sau de curăţenie.

IGIENICE ŞI SĂNĂTOASE
Credeţi că plăcile ceramice sunt alese întâmplător pentru bucătărie şi baie? Nicidecum! Pentru că pot fi curăţate foarte uşor, pentru că rezistă foarte bine la agresiuni chimice precum mâncarea fierbinte, ulei încins, pete de vin, băuturi din fructe, detergenţi şi a tot felul de alte substanţe prezente în produsele folosite în aceste spaţii umede, plăcile ceramice sunt preferate altor finisaje. Rapiditatea şi uşurinţa realizării întreţinerii acestor suprafeţe le recomandă pentru persoanele sensibile, cum ar fi cei alergici la praf sau astmaticii. În plus, multe colecţii de plăci ceramice noi sunt naturale şi ecologice.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv